Макрон и Шолц у писму Вучићу: Покажите спремност за тешке одлуке у дијалогу између Косова и Србије

Апелујемо на Вас да покажете максималну одлучност и спремност да доносите тешке одлуке које воде ка напретку у дијалогу између Косова и Србије, каже се у писму Емануела Макрона и Олафа Шолца

Емануел Макрон и Олаф Шолц (Фото: Џон Тис/АП)

Председник Србије Александар Вучић примио је заједничко писмо председника Француске Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца.

„Упућујемо Вам ово заједничко писмо у тренутку од пресудног значаја за безбедност на европском континенту и стабилност у региону Западног Балкана. Уверени смо да, у светлу руске агресије над Украјином, морамо да уложимо још снажније напоре, како би европска перспектива земаља Западног Балкана постала реалност и како би се решили дуготрајни билатерални и регионални спорови“, пише у писму Емануела Макрона и Олафа Шолца.

Олаф Шолц: Србија да се прикључи санкцијама против Русије, услов за ЕУ међусобно признање Београда и Приштине

Наводе да је пуна нормализација односа Београда и Приштине од суштинског значаја за Западни Балкан, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника.

„Обраћамо Вам се као лидеру Ваше земље, како бисмо апеловали на Вас да покажете максималну одлучност и спремност да доносите тешке одлуке које воде ка напретку у дијалогу између Косова и Србије, под окриљем ЕУ. Недавне тензије су показале да су конструктивни кораци напред хитно потребни, како на практичном, тако и на политичком нивоу“, пише у писму.

N1: Током Вучићевог говора о Косову на Сајму шљива у Осечини из публике се чуло „Издајниче! Бог те казнио, издајниче један!“

Стога смо, како кажу, задужили наше саветнике за спољну и безбедносну политику, Јенса Плетнера и Емануела Бона, да пруже директну подршку Мирославу Лајчаку у његовим залагањима.

У писму предлажу да саветници, заједно са Мирославом Лајчаком, посете Београд и Приштину, како би истражили могућности да се процес брзо покрене напред.

„Искрено се надамо да ће ова иницијатива наићи на Ваше интересовање и подршку“, наводи се у заједничком писму Макрона и Шолца.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 4. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Могли бисте и вас двојица да покажете спремност за тешку одлуку. За почетак, нека то буде повлачење признања дела Републике Србије који се Косово и Метохија назива. Јер, све што се у Свту дешава у последње време је последица ваших кратковидих одлука.

 2. “Макрон и Шолц у писму Вучићу: Покажите спремност за
  тешке одлуке у дијалогу између Косова и Србије“

  Можда би Макрон и Шолц, пре него Вучић, требало
  да покажу спремнсот за тешке одлуке у дијалогу између
  Француске и Немачке са РФ, по питању кудања санкција
  Русији, да им не полипше становништво од зиме и глади.
  Саветују, а нико им савет није тражио?!

  8
  1
 3. Две ***** се надмећу ко је већи Американац , то ли је ?

Оставите коментар