Олаф Шолц: Србија да се прикључи санкцијама против Русије, услов за ЕУ међусобно признање Београда и Приштине

Данас сам први пут чуо да се говори о међусобном признању Београда и Приштине, а до сада је била реч о свеобухватној нормализацији односа, рекао председник Србије Александар Вучић

Немачки канцелар Олаф Шолц је од Србије затражио да се прикључи санкцијама ЕУ које су уведене Русији. Председник Србије Александар Вучић је на заједничкој конференцији за медије рекао да је Шолц донео наду на Западни Балкан, када је реч о евроинтеграцијама, али и истакао да је данас први пут чуо да је услов за то међусобно признање Београда и Приштине. Колико ви волите интегритет Украјине, ми толико волимо интегритет Србије, поручио је Вучић.

Вучић каже да је охрабрен посетом Шолца

Председник Вучић је на крају конференције за медије рекао да је од Шолца чуо суштински охрабрујуће речи, иако зна да ће у Србији сви причати о Косову и Метохији.

„Охрабрен сам, чули смо добре и важне поруке за нашу земљу“, рекао је Вучић на крају конференције за медије.

„Разумео сам захтеве канцелара Шолца“

Вучић је рекао да је Србија недвосмислено изразила свој став својим одлукама у ГС УН, осуђујући напад на Украјину, и у ОЕБС-у по питању напада на Украјину.

Што се тиче правне и политичке природе самог сукоба, позиција и став Србије су потпуно јасни, рекао је Вучић.

„Што се тиче санкција ми имамо другачији став из много разлога. Један од разлога је контрапитање које бих могао да поставим. А у чему је разлика када неко нападне Србију без одлуке СБ Уједињених нација и када без одлуке СБ УН изврши агресију на Украјину. Ми Срби се сећамо санкција. Не заборавите, ми имамо и другачије односе и са руском страном вековима. И опет смо били фер и осудили напад на Украјину. Ја сам одлично разумео захтеве канцелара Шолца. Његов је захтев да то урадимо што пре. О свим нашим одлукама у будућности канцелар ће бити упознат“, навео је Вучић.

Вучић је рекао да по питању КиМ у СБ Србија има подршку Русије, „а не неких других“.

„А о енергентима да не говорим. Позиција Србије је много компликована“, казао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да ниједне санкције Србија није погазила договором о гасу.

„Као и када Лавров не дође у Србију крива је Србија, а када оде у Турску, онда Турска није крива. Верујем у озбиљност и одговорност канцелара Шолца у посвећеност напретку Европе. А ми ћемо давати много више од себе него до сада. Борићемо се и да дијалог са Приштином напредује, да владавина права напредује брже, па ви ако будете задовољни покажите то“, казао је Вучић.

Вучић: Данас први пут чујемо да се тражи међусобно признање

Вучић је, одговарајући на питање новинара, рекао да је данас први пут чуо да се говори о међусобном признању Београда и Приштине, а до сада је била реч о свеобухватној нормализацији односа.

„То смо чули данас на конференцији за медије у Приштини, могу да разумем да се ствари мењају на штету Србије, као што сам и предвидео пратећи пре неколико недеља шта се дешава. Ако мислите да треба да нам претите јер желимо да очувамо поредак УН, или да дођемо до компромиса, немамо ништа против. Ми свој посао, ви свој посао“, навео је Вучић.

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Истакао је да је за њега важно да Шолц разуме суштину проблема и да се решења завршавају корак по корак. Србија, каже, није одбила ниједан састанак и да је прихватила сваки позив на разговор.

„Немојте да се љутите што је ваш однос према КиМ другачији од нашег, колико ви волите интегритет Украјине, ми толико волимо интегритет Србије“, рекао је председник Србије.

Још једном је поновио да је међусобно признање као услов за европску будућност за њега изненађење: „Али Немачка је моћна, а ми мали. Остаје на нама да сагледамо како да се према томе односимо“, закључио је Вучић.

Шолц: Очекујемо да се санкцијама Русији придруже земље кандидати за чланство у ЕУ

Немачки канцелар Олаф Шолц истакао је да су се током разговора са председником Вучићем надовезали на последњи разговор који су водили у Берлину, и додао да је потписан нови билатерални споразум у области културе.

„Радује нас да се наши економски односи развијају добро. Имамо више од 75.000 радних места у немачким компанијама. Прошле јесени смо започели стратешко климатско партнерство“, казао је Шолц.

Према његовим речима, подразумева се да подржавају Србију у процесу приступању у ЕУ.

„Веома је важно да тај процес добије динамику. Важно је да грађани и посланици знају да се исплати прихватити се тог посла. То ће бити веома важна тема за мене. Успоставићу такозвани Берлински процес. Покушавамо да покренемо процес приступања“, казао је Шолц.

Сви су, истиче, заокупљени „страшним ратом који је Русија започела против Украјине“.

„Имамо велики број људских жртава, уништени су градови и села. Ово је страшни бесмислени рат. Важно је да сви заједно показујемо солидарност са Украјином“, казао је Шолц.

Русији је, додаје, уведен шести пакет санкција.

„Важно је да се што већи број земаља придружи санкцијама, јер је то, поред испоруке наоружања, нешто што помаже Украјини да може да брани своју сувереност и територијалну целовитост. Шести пакет санкција, то је нешто што неће тек тако нестати. Очекујемо да се тим санкцијама придруже и све земље кандидати за чланство у ЕУ“, указује Шолц.

Добро је, наводи, што у овом тренутку виде правосудне реформе у Србији и додаје да сада морају уследити и други кораци.

Према његовим речима, напредак у дијалогу са Приштином је потребан.

„Позивам све политичке лидере да се дође до помака, да се склопи низ малих ствари који у збиру унапређују дијалог. Подржавамо Мирослава Лајчака, и ми ћемо дати и свој допринос. Разговарали смо о ситуацији у БиХ и желим да кажем да ће бити могуће да се планирани избори у БиХ сада и одрже“, навео је Шолц.

Олаф Шолц (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Сарадња је за Немачку, истиче, важна.

„Желимо да земље Западног Балкана имају перспективу ка приступању ЕУ и да их охрабримо да је напредак заиста могућ. Европска унија ће у будућем свету бити успешна само као велика целина“, напомиње Шолц.

Вучић: Шолц тражио да се прикључимо санкцијама против Русије

Говорећи о односима Београда и Приштине, Вучић је навео да му је канцелар рекао да је важно да правимо много малих корака, да бисмо једног дана направили већи успех.

Шолц је, каже, тражио од Србије да се прикључи санкцијама против Руске Федерације, односно да подржи рестриктивне мере које је ЕУ донела против Руске Федерације.

Петиција против увођења санкција Руској Федерацији

„Ја сам говорио о нашој позицији и специфичности ситуације када је реч о Косову и Метохији, енергетици и традиционалним односима са Руском Федерацијом“, рекао је Вучић.

Навео је да је било речи и о предстојећој зими и да је указао на све тешкоће са којима се суочавамо.

„Шолц је био веома фер и понудио је помоћ Немачке у проналажењу решења за кризу коју већ осећамо и данас на дневном нивоу, у смисли изградње енергетских капацитета који би требало да нас повежу са остатком региона, различитих начина за диверзификацију енергената, интерконектора“, рекао је Вучић истичући да Србија гради интерконектор ка Бугарској, а у плану је и интерконектор ка Северној Македонији.

Вучић: Шолц донео нову наду за све на Западном Балкану

Председник Србије Александар Вучић је на конференцији за медије рекао да Србија и Немачка у економији све боље сарађују.

У прва четири месеца забележен је пораст од 25,7 одсто у трговинској размени. Очекујемо ове године трговинску размену већу од 7,5 милијарди, што Немачку чини убедљиво највећим спољнотрговинским партнером Србије, рекао је Вучић.

Олаф Шолц и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Истакао је да немачке компаније запошљавају 77.000 људи.

Вучић је рекао да је Шолц донео нову наду за све на Западном Балкану. „Жели да нас саслуша и жели да постоји стална перспектива проширења ЕУ, што је важна порука за све на Западном Балкану“, рекао је Вучић.

Немачка је водећи српски спољнотрговински партнер

Бојан Станић из Привредне коморе Србије истиче да је Немачка водећа привреда у Европи, али и водећи српски спољнотрговински партнер.

Преко 1.000 немачких компанија послује у Србији, а кад се додају предузетници, тај број износи  1.200, навео је Станић.

У тим компанијама ради око 80.000 запослених. Међутим, када се погледају и добављачи и компаније које су у пословним односима са немачким предузећима, број запослених који зависе од немачких привредника износи 650.000.

Немачке инвестиције су највеће у прерађивачкој индустрији, ауто-индустрији, али и хемијској, фармацеутској и прехрамбеној, каже Станић.

Још траје састанак у четири ока Шолца и Вучића

У Палати „Србија“ и даље је у току разговор у четири ока Олафа Шолца и Александра Вучића.

Иво Висковић, некадашњи амбасадор Србије у Немачкој, каже да је најважније управо оно што ће њих двојица рећи на тет-а-тет састанку, али и да не може да се очекује од Србије да уведе санкције Русији.

„Може бити незгодно ако он схвати да ми нећемо, а не да не можемо да уведемо санкције, онда би се очекивало од канцелара да поступа грубље према Србији“, сматра Висковић.

Свечани дочек немачког канцелара испред Палате „Србија“

Испред Палате „Србија“ приређен је свечани дочек за немачког канцелара Олафа Шолца.

Након интонирања химни две земље и предаје рапорта, председник Србије Александар Вучић и Олаф Шолц поздравили су чланове делегација и упутили се ка палати, где ће бити одржани састанци.

Дописник РТС-а из Немачке о посети Шолца

Дописник РТС-а из Немачке Ненад Радичевић рекао је у специјалној емисији РТС-а да је долазак Олафа Шолца на Балкан његов покушај да на симболички начин покаже да је спреман да решава конфликте на Балкану.

Он је, каже Радичевић, на удару огромних критика у домаћој јавности, али и на европском нивоу, јер се сматра да је сувише благ према руском председнику Владимиру Путину.

„Сви га сумњиче да он као неко ко је из СДП Немачке, странке која је заговарала традиционално ближу сарадњу с Русијом, да не успева да презупчи ново време и да још увек брани економске интересе Немачке“, рекао је Радичевић.

На питање да ли је рат у Украјини удаљио или приближио Србију ЕУ, Радичевић каже да би он могао донекле да приближи Србију ЕУ, али за одређену цену.

„Рат у Украјини би могао да приближи Србију ЕУ донекле, ако дође до договора унутар ЕУ, али цена тога су санкције према Русији, цена је економска, а можда и политичка. Сви знамо да санкције према Србији нису тако популарне у српском јавном мњењу“, рекао је дописник РТС-а из Немачке Ненад Радичевић.

Вучић дочекао Шолца на београдском аеродрому

Председник Србије Александар Вучић дочекао је на Аеродрому „Никола Тесла“ немачког канцелара Олафа Шолца.

Они ће се сада упутити ка Палати „Србија“, где ће одржати пленарни састанак, али и тет-а-тет састанак.

Авион Олафа Шолца слетео на Аеродром „Никола Тесла“

Авион у ком се налази немачки канцелар Олаф Шолц слетео је на Аеродром „Никола Тесла“, где ће га дочекати председник Србије Александар Вучић.

Олаф Шолц пре Београда посетио је и Приштину где се састао са премијером Аљбином Куртијем.

У Приштини је најавио оживљавање иницијативе Берлински процес, наводећи да ће за јесен заказати нови самит на којем би било потписано неколико протокола око слободе кретања.

Председник Вучић се почетком маја током посете Берлину први пут састао са Шолцем.

Немачки канцелар током дводневне турнеје по Западном Балкану посетиће, поред Приштине и Београда, и Северну Македонију, Грчку и Бугарску.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 10. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

8 replies

 1. Pre 80 godina „poseta“ Srbiji i Grčkoj se zvala priprema za Barbarosa.

  Pre 80 godina „posetu“ Srbiji i Grčkoj je izvodio
  Vermaht.

  Danas 2022 godine „posete“ Srbiji i Grčkoj izvodi lično
  Kancelar.

  Danas 2022 godine pre „posete“ Kancelara Srbiji i Grčkoj obe zemlje su „pripremljene pod-sećanjem“ na Euro.

  Danas 2022 godine „posetu“ ne vrše Panceri i Tigrovi,
  Štuke i Junkersi.

  Danas 2022 godine, kao i pre 80 godina, „poseta“ uvek dolazi iz Berlina.

  Danas 2022 godine „poseta“ posećuje:
  Beograd,
  Atinu.

  Sutra Kijev.

  Berlin.

  Barbarosa 2.

  23
  1
 2. Шта изјављују политичари уопште није битно, јер нас лажу. Важно је само шта конкретно раде и које потезе повлаче! У складу са овим аксиомом, скренуо бих пажљу на следеће.

  Од Србије нико СУШТИНСКИ не тражи да званично призна Косово!
  Ако би се то десило, пројекат шиптаризације централне Србије због међународно дефинисане и признате границе, био би спречен.

  Председник Вучић се 20. децембра 2018. званично обратио јавности поводом Косова и уједно дискретно позвао Шиптаре да насељавају Србију јер ће наша отаџбина у наредном периоду остати без радне снаге, услед одласка српских радника, у иностранство! Премијер Ђинђић је намеравао да дефинитивно реши проблем Косова, али је то спречено. Другим речима, када Клаус Шваб нареди да се независност Косова званично призна, то ће бити у датом року и учињено.

  Од Србије у овом тренутку, нико СУШТИНСКИ не захтева да уведе санкције Русији. Када Клаус Шваб нареди да се исте званично уведу, у датом року би ће и учињено! Принцип обмањивања је увек исти, а примера има безброј. Ко га ће послати у посету са истим „захтевима“ наредне недеље, видећемо…

  14
  7
 3. Какве нам се ово морбидне ствари дешавају ? Прво неки перверзни мајчинско , сестринско , братски инцестни односи са до скоро својим делом , данас званим македонија , затим долази неки човек да тражи од нас да извршимо самоубиство а као награду дозволиће да нас вежу за мртваца званог ЕУ . Људи шта нам се ово дешава ? Да ли смо стварно толико болесни да заслужујемо овакве ствари ? Шта је следеће ?

  46
 4. “Данас сам први пут чуо да се говори о међусобном признању Београда и
  Приштине, а до сада је била реч о свеобухватној нормализацији односа,
  рекао председник Србије Александар Вучић“?!

  Неће бити баш тако!

  Из Устава се изоставља преамбула о КиМ, као саставном делу територије
  Републике Србије, и на том и таквом Уставу АВ полаже заклетву о теироријалној
  целовитости Републике Србије?!
  На том Уставу непозате садржине, да је КиМ саставни део територије РС, АВ је
  полагао заклетву о триторијалној целовитости РС, који није усвојен нити
  ратификован у Скупштини Србије, а ни потврђена његова правоснажност
  објављивањем у “Сл Гласнику Србије“!
  То је издаја!
  Ту издају је својим присуством и ћутањем одобрио и Патријарх Србске
  Православне Цркве Порфирије /Перић/, јер је заклетва положена на том тзв.
  Уставу и на МИРОСЛАВЉЕВОМ ЈЕВАНЂЕЉУ?!
  Да ли је то било стварно Мирослављево Јеванђеље, или “Мирослављево
  Јеванђеље“ са уметнутим листом КАБАЛЕ?!

  25
  3
 5. Везује деда Бајден они Вучићеви опанци да лакше побегне и каже баба Ангели :Ја имам три дугмета! Кад притиснем црвено – оде Русија! Кад притиснем жуто – оде Кина! Кад притиснем плаво – оде Европа! А баба Ангела ће њему : Моја баба је имала три тоалета : златни, сребрни и бронзани. Али, кад су Руси ушли у Берлин, усрала се у купатилу.
  Не би било лоше да овај Шолц што је много курц поразговара малко са баба Ангелом и не би било лоше да почне да рачуна колико ми дугује на име ратне одштете са затезном каматом. А овај што му се удвара и хвали се са 75000 робова које је од Срба направио , да погледа мало ону своју дечицу јер за зло никад не плаћа дужан, него недужан. И, ако толико воли швапску доминацију нек се са својом фамилијом врати на територију Аустроугарске монархије. Како тиква свикла, тако пукла. Опасно је кад се у гадна времена на месту које захтева оданост и понос нађе особа која те особине нема.

  32
 6. Олаф Шолц као Олаф Шолц, то знамо. Него зна ли неко куд се деде онај Зоран Ђуровић који је толико богорадио на „ЖРУ“ форуму 2019 године против давања аутокефалности ПЦУ? И против Фанара такође заузимао оштар став, да је утекао из њихове надлежности у моменту када га требали рашчинити.

  Данас му је „маца појела“ језик, или је он обично „кукавичје јаје“, што би наши грчки суседи рекли: „Тројански коњ“ који је играо на страни Ватикана и осталих подрепних муха. Па Аферим – ако је тако!

  10
  1
 7. Olaf Šolc kao Olaf Šolc, to znamo. Nego zna li neko kud se dede onaj Zoran Đurović koji je toliko bogoradio na „ŽRU“ forumu 2019 godine protiv davanja autokefalnosti PCU? I protiv Fanara takođe zauzimao oštar stav, da je utekao iz njihove nadležnosti u momentu kada ga trebali raščiniti. Danas mu je „maca pojela“ jezik, ili je on obično „kukavičje jaje“, što bi naši grčki susedi rekli: „Trojanski konj“ koji je igrao na strani Vatikana i ostalih podrepnih muha. Pa Aferim – ako je tako

  8
  2
 8. “Иберменша’ Шулца довешће у ред “Унтерменш“ Владимир Путин’!

  9
  1

Оставите коментар