Директор Модерне Стефан Бансел: Вакцина против ковида биће као ајфон

Многи од нас сваког септембра купују нови ајфон, с којим добијате нове програме. И управо то је идеја – у једној дози добијате вакцину и за ковид и за грип и за остале респираторне вирусе, изјавио генерални директор Модерне

Извор: Амазон

(Си-Ен-Ен, 11. 8. 2022)

Не размишљајте више о примању двије или три ковид вакцине годишње. Модерна се нада да ће у сљедећих пет година направити једну годишњу вакцину за корону, грип и друге уобичајене респираторне вирусе.

Са мутацијама вируса Модерна ће морати наставити ажурирање вакцина настојећи при том да примјену прилагоди потрошачима, каже за Си-Ен-Ен генерални директор Модерне Стефан Бансел.

Стефан Бансел (Фото: Gettty Images)

Према његовој процјени, за нови, „комбиновани“ производ биће потребно три до пет година, поредећи његов развој с ајфоном.

„Кад први пут добијете ајфон не добијате врхунску камеру и остало, али зато добијате много тога другог“, каже Бансел.

„Многи од нас сваког септембра купују нови ајфон, с којим добијате нове програме, или њихове освјежене верзије. И управо то је идеја – у једној дози добијате вакцину и за ковид и за грип и за остале респираторне вирусе.“

Забиљеживши огроман раст током пандемије, Модерна (MRNA) је под притиском да пронађе сљедећи извор прихода.

Бансел сматра да би пандемија ковида-19, која је помогла његовој компанији да оствари приход у десетинама милијарди долара и покрене бизнис на више од седамдесет тржишта, могла бити готова већ крајем ове године.

То не значи да ће вирус нестати, напомиње.

Сљедеће на дневном реду

Поред нове верзије појачавајуће дозе, Модерна ради на вакцини за рак, за коју се клинички подаци очекују током године. Бансел каже да би се производ могао дати на одобрење за отприлике двије године, ако све буде у реду.

Компанија разматра и потенцијалну вакцину против мајмунских богиња, која је „данас још у лабораторији“, каже Бансел.

Главни медицински званичник Модерне Тал Закс: Хакујемо софтвер живота (2017)

Фирма је недавно открила да је, дијелом усљед изненадног отказивања поруџбина преко Ковакса, међународног програма за вакцинацију у сиромашнијим земљама, не само претрпјела огромне губитке, претходно купивши нове машине управо ради тих поруџбина, већ, још важније, морала бацити ковид вакцине у смеће, рекао је Бансел.

„На крају смо морали уништити вакцине. Срце нам је пукло.“

Генерални директор Модерне каже да се не боји да се то може десити са богатијим земљама, дијелом јер су се власти већ изјасниле да ће употребити вакцине касније током године да не би поново уводили општа затварања.

С енглеског посрбило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

2 replies

  1. Ово сам чекао ! Кад струка на сликовит и јасан начин објасни и приближи све предности и врлине научно – технолошког напретка, кад медецина и пфармација покажу своје људско лице и топлину ближњег, остаје ми само да радосно ускликнем – Хоћу вакцину ! Хоћу напредак и здравље ! Да се зацели модернино напукло срце ! Дајте вакцине ! Не бацајте ајфоне ! Сиротињо – рукољуб дародавцу и селфи приде ! Антиваксери, прст у бројчаник искриног тејбл телефона и сликајте се сменом 8 ! Модерна из рул !

    21
  2. Ништа необично, за “просвећене” инквизиторе и ловце на вештице, свакојаких врста. Тада су “открили” да Човек није Човек, већ једна веома сложено-компликована машина.
    Хвала Богу, то огроман део Човечанства, никада није прихватио, нит КУПИО!
    Бог и Човечанство, су неПобедиви!

Оставите коментар