Јован Мирић: Девојчица из Косиња

На цести поред њене куће одједном се створио  један свет који више није био онај стари који је знала. Нагло се прометнуо у нешто друго, у неки зли и наопаки не-свет

Усташки злочин у Глини (Извор: Музеј жртава геноцида)

Она ништа друго није урадила него је само претрчала цесту. И није дошла својој кући.

Била је девојчица од десетак година, из хрватске породице у Косињу. Претрчала је цесту баш кад је наишла колона похватаних Срба, коју су гониле  њихове комшије Хрвати. Њени ујаци, стричеви, можда и њен отац, терали су њене познанике у чије је куће раније свраћала, са чијом се децом играла. Гонили су их ка шуми где ће их побити и побацати у јаму.

Наишла је колона гоњених невољника који јаучу, бугаре, запомажу… Спроводници их псују и бију кочевима, Призор пред очима девојчице је страшан, престрашан. Неки кажу: добила је представу и умрла. Други веле: полудела.

Јован Мирић: Труднице и породиље у НДХ

А  на цести поред њене куће одједном се створио  један свет који више није био онај стари који је знала. Нагло се прометнуо у нешто друго, у неки зли и наопаки не-свет.

Из тога престрављујућег призора девојчица је устукнула у неки само њен скривени кутак, у којем је могла да сакрије своју душу, да више нема ништа са тим несветом напољу.

Она је остала унутра, а њени стричеви, ујаци, и можда отац, остали су напољу.Categories: Противу заборава

Tags: , ,

1 reply

  1. Питање за господина Мирића: је ли прича истинита и ако јесте, да ли се зна име девојчице?

    Слична тема је ваљда описана у филму, додуше нисам га лично гледао него по утиску и препричавању једног пријатеља, The boy in the striped pajamas.

Оставите коментар