О. Дарко Ристов Ђого: Фанар не крије да нам је непријатељ

Црква Турске по свом дјеловању данас није Црква. Нисмо ми престали да волимо хеленски народ и Цариград већ су се хеленски клир и Фанар показали као антипод Цркви

Фанар, седиште Васељенске патријаршије  (Извор: Борба за веру)

Не знам да ли је посриједи колективно несвјесно или неки тајанствени пут душе, али понекад сањам Косовску битку, а понекад пад Цариграда. То што сањам Косовску битку, вјерујем, није никакво чудо (постоји ли Србин који је не сања или не живи?), али није сасвим јасно зашто гледам отоманске бродове на Златном рогу, зачуђен да уопште тамо могу бити, стежући грчевито копље и бројећи посљедње часове?

Да ли су се прекомјерна штива пробила из читалачких доживљаја у снове? Да ли је за сан о Граду криво мајчино апокрифно казивање о томе да су дједови Драгаши дошли на Требевић однекле из околине Куманова тек сасвим недавно (почетком XIX вијека) и да смо старином рођаци-потомци Дејановића-Драгаша, па би нам посљедњи ромејски цар био својта а Цариград – имање? Не знам. Али сањам Пад Цариграда, нарочито од када сам га први пут посјетио 2008. године. Одмах преко пута хотела – црква претворена у џамију. И глас водича који нас увјерава да су Османлије претварале цркве у џамије како би их сачували од свепрождирућег зуба времена.

Словени су још прије крштења били фасцинирани Константинопољем. Та фасцинација је, уосталом, и послужила древној Руси(ји) да у бљештавилу Храма Премудрости Божије изабере своју судбину, свога распетог и васкрслог Христа. Ми Словени смо, на добро и зло, опчињени ликом Агије Софије, панорамом Града на Босфору и Златном рогу. Зато је вијест о коначном крају Царства тако апокалиптично погодила наш ондашњи свијет. У Русији је вијест дочекана са запрепаштењем – ближи се крај дана „мира сего“, други Рим је пао, Трећи Рим устаје да испуни кратки период прије Армагедона, четвртог неће бити. Српски крсјанин (хришћанин) Радослав исписује свој рукопис Откривења Јовановог скицирајући на њеном крају кратко богослужење. Ускоро ће падати градови по српској земљи: Смедерево, Кључ, Соко, Нови…

Прикривена унија

Траума Пада ће замаглити никада до краја расвјетљену природу црквеног идентитета Цариграда те 1453. Царска политика сигурно није била отворено латинствујућа (против отворене уније се бунио народ), али није ни прекидала званично склопљену унију (надајући се и даље у западну помоћ, од чега су добили само један одред ђеновских и млетачких добровољаца). Стивен Рансиман, у сада већ класичној књизи „1453“, скреће пажњу на то да је посљедња литургија служена у Агији Софији била унијатска: на њој су се заједно причестили и западни добровољци и ромејски витезови. Коначна судбина посљедњег цара – смрт човјека чије тијело никада није нађено – као и османски коњи који газе причешће потиснули су у нашем колективном сјећању сумње у магловиту правовјерност Града и његових бранилаца. Остао је само сан и наш ужас пред османским лађама.

Отац Дарко Ристов Ђого (Извор: Подкаст “Код Бране)

У међувремену је Црква у Истанбулу претрпјела потрес. У лику првог послијепадног патријарха Генадија Схоларија она се оштро одрекла било каквог унијатсва и веза са латинофилијом, мада тада успостављени курс није трајао довијека. Сједиште се по принуди премјестило у фанарску чаршију, а „ромејски род“ је постао османски „рум-милет“. Осјећање хеленског културног идентитета, присутно већ код Георгија Гемиста Плитона (око 1360–1452) уобличавало се у идеологију ромејске супремације која је с временом постала панхеленистички расизам. Сањајући обнову Царства, грчки трговци и патријарси нису имали намјеру да понове „грешку“ светих Кирила и Методија – у њиховим сновима словенски православни народи имали су само инструменталну улогу. Од Руса се могла прибавити помоћ, од Срба и Бугара – црквени порез. Медитерански трговачки менталитет није постао само начело преживљавања у неповољним околностима већ трајна одлика једног идентитета, неохеленског. Он истовремено уздиже своје везе са антиком, али и свјесно служи туђим интересима, налазећи у њима и своје интересе. Словени су, у црквеној идеологији која се развијала и која је врхунила крајем XVIII в. укидањем Пећке патријаршије и Охридске архиепископије, могли да буду све – народ, свештенство, монаштво – али не и епископат. Фанариотима се није „омакао“ нити један нефанариот на престолу дабробосанских митрополита од краја XVIII до 1882. Срби су били расно неподобни да буду митрополити своје цркве.

Препредени Фанар

Ако Фанар није крио своје промјењено лице, како смо онда дошли до овог аутодеструктивног стања у коме је и данас нама потребно да чувамо образ Фанару и када га он не чува нама?

Тајна лежи у другом, паралелном дјеловању неохеленске идеологије. Кроз читав ХХ вијек, а нарочито у његовој другој половини, Солун и Атина, Света Гора, Фанар и Шамбези, Париз и Њујорк су формирали савремену православну теологију и обликовали њене доживљаје црквене историје и садашњости. Иако су духовни профили ових средишта били различити, па у понечему и супротстављени, резултанта њихових дејстава је заједничка и идентична: Ватопед и Шамбези служе истом циљу, једној идеологији. Мит о „етнофилетизму“ као јереси, који је Фанар 1872. произвео како би ућуткао сваки национални идентитет осим хеленског, ширен је као саморазумљива норма савремене теологије. Такво стање слави сада 140 година постојања. Навикавани деценијама да у токсичном византинизму видимо оно „исправно“, „предањско“, „православно“, „аутентично“, српски, руски, бугарски, румунски теолози, епископи, свештеници поистовјећивали су се са идеологијом оних који су им гасили аутокефалије, уништавали и спаљивали црквене књиге (као Србима на Светој Гори око 1650, приликом суђења Дамаскину Хиландарцу), сматрали их другоразредним православцима и никада сасвим крштеним, тј. никада до краја хеленизованим хришћанима.

Добрана Комненић: Атинагора (1886–1972, патријарх 1948–1972), амерички апостол за православље

Поготово се концепт „хришћанског хеленизма“, тј. „повратка Оцима“ показао као вјешта реторичка тактика омамљивања жртве. Кренувши ка „отачким предањима“ (за шта је без сумње увијек вријеме и потреба), покољења православних богослова су усвајала једну идеологију фанарског примата у Цркви, хеленског примата у култури, западног примата у геополитици, постмодернистичког привијања свакој савремености као мјерилу теологије и црквеног живота.

Данас, када Фанар отворено наступа као антипод кирило-методијевског Предања, словенски свијет болује од аутоколонијалног осјећања несигурности православља без Фанара. Када је прије неколико дана митрополит Андреј Нанакис, без сумње човјек и од црквеног ауторитета и од познавања савремене „теологије“, тј. идеологије Цариграда, „објаснио“ у свом ауторском тексту „Ромфеи“ да је канонска јурисдикција „Цркве Србије“ у свим новоформираним земљама (тј. бившим југословенским републикама) престала са крајем политичке власти Србије у њима, свако нормалних когнитивних способности би појмио најјаснију могућу истину: идеолошка „теологија“ Фанара прешла је из фазе припремања фронта за своје дјеловање у фазу оперативног отвореног непријатељског дјеловања. Фанар не крије да нам је непријатељ. Појам Цркве, сестринске Цркве, па чак, како Црква Турске воли себе да назива, „мајке Цркве“ подразумијева емпатију, љубав, бригу. Зато једна агресивна Црква, каква је данас Црква Турске, не може бити Црква, јер то стоји у супротности са одређењем љубави међу хришћанима и црквама као мјерилу црквености. Црква Турске по свом дјеловању данас није Црква. Нисмо ми престали да волимо хеленски народ и Цариград већ су се хеленски клир и Фанар показали као антипод Цркви. И што се раније навикнемо на то, мање ћемо лутати у магли аутодеструктивних обзира према безобзирнима.

Васељенска патријаршија признала такозвану цркву Сјеверне Македоније за канонску, али не и аутокефалну

Пад Цариграда се десио 1453. Можда је град коначно и пао оне 1439, унијом у Ферари и Фиренци, само је зидовима требало више од црквене и царске администрације. Пад Фанара се дешавао 1766/1767, па 2018, затим 2022. Ми бисмо се морали одмаћи од посрнуле истанбулске цркволике чаршије, њене идеологије у нашим школама, њеног фолклора у нашим црквама, њене „велике идеје“ и нашег ропског статуса у њој, њене вазалне метафизике у облику лоше теологије. Ако икада дође вријеме прије Христовог доласка да се вратимо у Цариград, нећемо му се вратити као добровољне слуге панхеленистичког сна, као бића вична свакој промјењивости, слуге сваког овоземаљског Царства, експоненти туђе моћи и љубитељи својих џелата управо због тога што јесу наши џелати. Ако нас чекају и Град и Косово, чекају покољења слободних богочежњивих и родољубивих људи.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Печат, 3. 6. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

7 replies

 1. Doslo je vreme da se daju neki odgovori pa evo, nekoliko pitanja za uvazenog g.Djoga ako praktikuje da odgovara na pitanja:

  Kada su to ‘Sloveni’ krsteni I gde?
  Da li je rec ‘helenski’ – grcka ili srpska?
  Koja je to bila ‘greska’ Konstantina I Metodija I jesu li oni bili Grci ili Srbi?
  Da li je Pecka Patrijarsija legat tzv. Vizantije, osnovana sa ciljem da se unisti nezavisna srpska crkva?
  Zasto car Dusan nije proglasen za sveca (u stvari jeste ali zasto mu je odmah ukinut svetacki staus)?
  Ko je bio Justinijan I ko su bili vernici Justinijane prime? Zasto nam Fanar preti Justinijanom primom?
  Da li je postojala srpska hriscanska crkva, nezavisna of Rima I Carigrada koja se formirala zajedno sa srpskom drzavom posle pada Zapadne rimske Imperije I da li smo imali arhiepiskope pre sv. Save?

  26
  7
 2. Đavo.
  Podanici.
  Sudija.
  Dželati.

  Četiri jahača apokalipse kreću nulte godine tako što
  razapinju na krst nevinog čoveka.
  Sva četiri jahača apokalipse su iz Rima.

  Godina 0.

  Godina 1054.

  Četiri jahača apokalipse kreću ponovo da razapinju na krst SVE koji ostaju verni Carigradu. Konstantinopolju.

  Sva četiri jahača apokalipse su iz Rima.

  Godina 1439.

  Četiri jahača apokalipse kreću da “naprave” UNIJU, koju su oni “UBILI” godine 1054.

  Jedini verni Carigradu i Konstantinopolju su Srbi .

  Unija NIKADA nije zaživela.

  Od godine 1439 Srbi i Srpkinje i Srbija i vascelo Srpstvo
  se razapinju na krst.

  Sva četiri jahača apokalipse su iz Rima.

  Godina 1914.

  Četiri jahača apokalipse kreću da “naprave” novi svet,
  UNIJU, koju su oni “UBILI” godine 1054.

  Jedini verni Carigradu i Konstantinopolju su Srbi i Rusi.

  Unija OPET nije zaživela.

  Sva četiri jahača apokalipse su iz Rima.

  Godina 1941.

  Četiri jahača apokalipse kreću da “naprave” novi svet,
  UNIJU, koju su oni “UBILI” godine 1054.

  Jedini verni Carigradu i Konstantinopolju su Srbi i Rusi.

  Sva četiri jahača apokalipse su iz Rima.

  Godina 1991.

  Četiri jahača apokalipse kreću da “naprave” novi svet,
  UNIJU, koji su oni “UBILI” godine 1054.

  Jedini verni Carigradu i Konstantinopolju su Srbi i Rusi.

  Sva četiri jahača apokalipse su iz Rima.

  Godina 2022.

  Četiri jahača apokalipse kreću da “konačno” jednom za sva vremena “naprave” novi svet, UNIJU, koju oni “prave” već 1000 godina, stalno, uporno, sveobuhvatno,
  sa istom voljom i željom kao i 1054 godine.

  Đavo.
  Podanici.
  Sudija.
  Dželati.

  Sva četiri jahača apokalipse su iz Rima.

  Jedini verni Carigradu i Konstantinopolju, prvi put za 1000 godina, kreću da “isteruju” đavola iz četiri jahača apokalipse.

  Prvi put, verni Carigradu i Konstantinopolju, vrše
  “egzorcizam”.

  Prvi put, verni Carigradu i Konstantinopolju, isteruju,
  TRAJNO, đavola iz SEBE, a istovremeno TO rade i
  sa četiri jahača apokalipse.

  Prvi put. Od 1054 godine.

  Kada jedini verni Carigradu i Konstantinopolju uspeju da “isteraju” TRAJNO đavola iz SEBE, PRVO a istovremeno i iz četiri jahača apokalipse, DRUGO, onda se vraćamo u:

  Carski Grad i

  Carsko Kosovo.

  19
 3. Новим богомољачким покретом да се трезвено светосавски стане на пут манитима, бестидном папизму фанаропортиријеваца и њиховог гуруа из Прека!

  18
 4. Оче Дарко,

  Дали сте одличну дијагнозу пошасти зване Фанар, али шта сад? Морамо да кренемо и даље од дијагнозе.

  Било би добро разумети, зашто се наша јерархија понаша тако, као да су потрчко Фанара? Да ли је то једноставна заслепљеност грчким наслеђем наспрам сопственог комплекса ниже вредности, и да ли је могуће да баш цео Сабор има комплекс ниже вредности? Или је то подмитљивост новцем или другим овоземаљским “добрима”? Или је то оно што Руси зову компромат, нешто што Грци (и ЦИА) знају о тим архијерејима док су студирали у Грчкој, а многи јесу? Или нешто четврто, седмо, шта већ?

  А као практичан начин да се са овом пошасти изборимо, да ли треба да изменимо Устав СПЦ да захтева да епархијски архијереји (епископи и више) не могу да буду они који су школовани у Грчкој, или било где другде у иностанству? Ово би било претерано у односу на Русе, али би представљало уједначен приступ. А можда приступ не мора да буде уједначен, не знам да су Руси икада упадали на канонску територију наше цркве као Грци.

  Разумем да би ово била, из данашњег угла, екстремна мера, и да би довела до великих, макар и привремених, ломова и раскола, али да ли има другог начина да се архијереји натерају да служе општим а не личним интересима? Пословица “на љуту рану љуту траву” није настала без разлога.

  13
  3
 5. О.Дарко: „Фанар не крије да нам је непријатељ…једна агресивна Црква, каква је данас Црква Турске, не може бити Црква…Црква Турске по свом дјеловању данас није Црква.“

  А када смо ми, „зилоти“ како нас зову, у своје време пре отприлике четврт века, констатовали то исто – на трагу и речима раног Аве Јустина који је у своје време викнуо да је „нечасни Васељенски Патријарх (Атинагора), први раскинуо молитвено јединство Православне Цркве“ и постао „творац раскола у Православљу“ – сви су правоверни Срби, предвођени владиком Артемијем, владиком Танасијем и књижевником Владимиром Димитријевићем, скочили на нас и поручили нам како смо безумници („ревнитељи не по разуму“) који се „изувају пре поплаве“ и „забадају трн у здраву ногу“.
  Данас, о.Дарко, када Вам/нам је „здрава нога“ са Фанара, у чизми дизајнираној у Ватикану и „made in USA“, наступила на лице, да заувек ту остане, и када је поплава већ однела и Стару Србију и Косово и Метохију и Србска Брда и Црну Гору, какву ефикасну стратегију „правовременог изувања“ и разумне одбране од поплаве бисте благоизволели да нам представите?

  10
  3
 6. Исправка – лапсуса у претходном коментару: Ава Јустин је у наведеном цитату говорио о Мелетију Метаксакису (не о Атинагори) као првом фанарском расколнику.

 7. „Комплетан текст лажног „томоса за аутокефалност“ Охридске архиепископије, дала Српска Патријаршија“https://www.doxologiainfonews.com/2022/06/%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%82%d0%b5%d0%ba%d1%81%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b0%d0%bb%d1%88%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d1%8f-%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%81-%d0%b7%d0%b0-%d0%b0/

Оставите коментар