Комерсант: Вучић између две ватре, незадовољство почела да показује и Москва

„Пријатељски однос према Русији“ Вучић може да покаже већ ускоро, чак и ако се и даље не прикључи западним санкцијама – да у Владу Србије укључи више политичара који су оријентисани на развој односа са Русијом

Александар Вучић (Фото: Немања Јовановић/АФП)

После председничких и парламентарних избора у Србији нагло је повећан притисак на Београд да се прикључи санкцијама против Русије, а први пут је за време украјинске кризе незадовољство показала и Москва, пише московски дневник Комерсант.

У чланку под називом „Србију нападају са свих страна – Београдом су незадовољни и Запад и Русија“, лист пише да ће председник Србије Александар Вучић, који се нашао усред дипломатске ватре две стране, направити низ корака у сусрет Западу, али да тешко да ће се окренути од Русије.

Притисак на Београд предводи Немачка, која се сматра кључним партнером Србије у ЕУ, наводи дневник и додаје да је немачки председник Валтер Штајнмајер прошле недеље у честитки Вучићу напоменуо да је координација српске спољне политике са ЕУ, посебно према Русији, укључујући и увођење санкција, од кључног значаја.

Комерсант пише данас да су се тиме обистиниле прогнозе експерата да ће се притисак ЕУ и САД на Србију после избора повећати.

„Од самог почетка садашње кризе у Украјини Запад је проценио да је ненормално да Србија остане једина међу члановима и кандидатима за ЕУ која се није прикључила санкцијама. Београд је добио прећутно одлагање само до избора 3. априла. Штавише, Запад није био задовољан ни чињеницом да је Србија у протеклом периоду три пута подржала антируске резолуције у УН, укључујући и ону недавну којом је суспендовано чланство Русије у Савету за људска права“, наводи Комерсант.

Комерсант: Вучић ће отезати са формирањем нове Владе због захтева да уведе санкције Русији

Лист пише да је „нови и веома непријатни моменат за Вучића, који покушава да седи на две столице“, било то што је незадовољство његовом позицијом изразила и Москва.

Лист цитира портпаролку Министарства спољних послова Русије Марију Захарову која је изјавила да Москва не разуме представнике држава који теже независној, избалансираној политици, а који говоре да су подвргнути невиђеном притиску западних држава и да зато иду на компромисе.

„Не разумемо то. Знамо да се врши притисак. Али, ако је реч о онима који тврде да су наши пријатељи, то је немогуће разумети“, преноси Комерсант речи Захарове.

Марија Захарова: Рачунамо на доследну позицију Србије, ми своје пријатеље у тешким тренуцима увек подржавамо

„Пријатељски однос према Русији“ Вучић може да покаже већ ускоро, чак и ако се и даље не прикључи западним санкцијама, као и да се сети жеље председника Владимира Путина – да у Владу Србије укључи више политичара који су оријентисани на развој односа са Русијом, пише лист.

Дневник наводи да је главни партнер Вучићеве Српске напредне странке – Социјалистичка партија Србије Ивице Дачића, који се у Србији сматра „једним из кључних проруских политичара“.

Лист међутим, указује на изјаву премијерке Србије Ане Брнабић да нема никаквог договора о томе да ће Дачић бити премијер.

Опрема: Стање ствари

(Бета/N1, 18. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар