Горан Свилановић: Србија већ одлучила о санкцијама Русији

Србија је и својим гласањем у УН показала да жели да унапреди УН систем и тиме је донела своју најважнију одлуку. Све остало су формалности и дипломатски детаљи, нагласио бивши министар спољних послова Србије

Горан Свилановић (Извор: N1)

Горан Свилановић, бивши министар спољних послова Србије, казао је у интервјуу за „Нову” да је Србија „своје одлуке“ у вези са ставом према Русији и рату у Украјини, „већ донела“. „Очекујем да Србија формира владу која ће у сваком смислу, дакле и у страначком и у персоналном, јасно позиционирати Србију у складу са одлукама које је донела у оквиру система УН“, изјавио је Свилановић.

„Рат у Украјини доживљавам као глобални сукоб 21. века. Он има много специфичности, снажну компоненту информација и дезинформација, дигиталну и сајбер компоненту. Видим га као нарушавање свих вредности којима и Србија припада, а које некада и погрешно називамо ‘европским вредностима’, као да оне само припадају Европској унији. Ради се о урушавању европског безбедносног простора како је дефинисан у Хелсинкију 1975. године. И управо те вредности ће у овом рату превагнути“, изјавио је Свилановић у интервјуу за новине „Нова“, а преноси портал Нова.рс.

Према његовим речима, неће бити ни новог хладног рата, јер се овде, како објашњава, не ради о две сукобљене стране ни о два вредносна система.

„Људи у Украјини нису ‘друга страна’, Европа није ‘друга страна’, тако ни Србија није ‘друга страна’“, додаје.

Превагнуће, каже,  УН систем.

„И будућност неће донети више паралелних политичких и безбедносних и финансијских система. Србија је и својим гласањем у УН показала да жели да подржи и унапреди УН систем и тиме је донела своју најважнију одлуку. Све остало су формалности и дипломатски детаљи“, нагласио је Свилановић.

На питање какве би последице биле у случају да Србија не уведе санкције Руској Федерацији, каже:

„Сарадња са Руском Федерацијом је неопходна да би се рат зауставио, да би се спречило даље страдање становништва. Али сарадња која се односи на обнову европске безбедносне архитектуре засноване на кооперативној безбедности, сарадња у настојању да се стално унапређује глобални безбедносни систем кроз подршку Уједињеним нацијама и главној регионалној безбедносној организацији, а то је ОЕБС, сарадња у унапређењу глобалног економског система и финансијских институција; све то што је и важно и неопходно, биће могуће доста касније, не само када се рат оконча, већ и када дође до озбиљних промена у односу Русије према остатку света, као што је гласање у УН показало. То је суштина система санкција о којима говорите, а ту одлуку је Србија већ донела, кроз претходна два гласања у УН“.

А какву реакцију Москве Србија може да очекује?

„Будући да сам рекао да је Србија своје одлуке већ донела, она је већ заједно са свим својим суседима, заједно са Европском унијом, али и заједно са огромном већином држава у УН. Како буде њима, тако ће бити и Србији. И то у сваком аспекту. Наравно да сви мислимо прво на енергетску безбедност, и она јесте супер важна, али није једино важна. Како и колико буду трпели наши суседи, тако и толико ће трпети и Србија“, рекао је Свилановић.

Бивши министар каже и да од Србије очекује да „формира владу која ће бити у стању да сарађује са ЕУ“.

„Прво очекујем да Србија формира владу која ће у сваком смислу, дакле и у страначком и у персоналном, јасно позиционирати Србију у складу са одлукама које је донела у оквиру система УН. Таква влада биће у стању да сарађује са ЕУ и да заједно са њом тражи решења за све своје проблеме. Пред Србијом су само једна врата и она ће проћи кроз њих. Биће потребно пуно напора да се стално са грађанима разговара и да се постепено рекреира јавно мнење око једног јединственог интереса а то је интерес Србије и њених грађана“, закључио је Свилановић.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/N1, 17. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

 1. Охо, друг Сократ је још жив. И још ће одлучивати о нашим судбинама.

  15
 2. Господине Рајко немојмо вређати Сократа

  19
 3. @Аника
  Па, шта да радим. Нисам му ја дао то име. А кад му је већ дато, ред је и да га тако ословљавамо. Иначе бисмо увредили дотичну господу.

  4
  1
 4. Оно што ме је уплашило у овој вести, јесте сазнање да постоји могућност да за десетак година неко овако упита за “ стручно“ мишљење Ану Брнабић.
  Једнако громаду наше политичке мисли као и он.

  10
 5. Овај „господин“ који је имао великог учешћа у пљачки Србије после петог октобра и који је у УН повукао тужбу против НАТО, да се врати натраг у рупу из које је измилео! Јављају се сад паметњаковићи који су учествовали у уништавању Србије! Још има образа да предлаже шта треба да се ради против Русије!!!

Оставите коментар