Комерсант: Вучић ће отезати са формирањем нове Владе због захтева да уведе санкције Русији

Комерсант наводи да је ЕУ ставила до знања да по завршетку изборног процеса од Београда очекује да се прикључи санкцијама, да Запад сматра ненормалним да Србија остане једина земља међу чланицама и кандидатима ЕУ која их није увела

Александар Вучић (Фото: ФоНет/Милица Вучковић)

Председник Србије Александар Вучић ће се након председничких и ванредних парламентарних избора одржаних 3. априла максималном трудити да што више одложи формирање нове владе, пише московски Комерсант.

Лист пише да су избори у Србији завршени предвидљиво, јер је Вучић победио већ у првом кругу.

Изборна коалиција коју предводи његова Српска народна партија је, према прелиминарним резултатима РИК-а, добила 122 од 250 посланичких мандата у новом сазиву Скупштине Србије.

„Ипак, према прогнозама српских стручњака, Вучић ће се потрудити да што више одложи стварање Владе у ишчекивању расплета у Украјини, како би имао оправдање пред Западом који од Србије захтева да се прикључи санкцијама против Русије“, оцењује лист.

Комерсант наводи да је ЕУ уочи српских избора ставила до знања да по завршетку изборног процеса од Београда очекује да се прикључи санкцијама, да Запад сматра ненормалним да Србија остане једина земља међу чланицама и кандидатима ЕУ која их није увела.

Извор: 021.рс

Балкански аналитичари су раније предвиђали да ће након избора 3. априла притисак Запада на Београд нагло порасти и да ће овај фактор постати одлучујући у прилагођавању српске позиције, пише дневник.

Комерсант наводи да аналитичари такође сматрају да именовање Кристофера Хила за новог америчког амбасадора у Београду представља потврду активнијег укључивања САД у послове региона и концентрације америчке политике управо на Србију.

„Узимајући у обзир очекивано повећање притиска са Запада, Вучић ће морати да донесе веома тешку одлуку. Повезивање са антируским санкцијама за њега би значило право погоршање односа са Москвом и барем губитак руског гаса по багателној цени од 270 долара за хиљаду кубних метара, која за Београд важи до краја маја. Непридруживање санкцијама прети да заустави европске интеграције Србије и губитак западних инвестиција и субвенција“, наводи лист.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 5. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Боље да отегне нешто друго…

    9
    1

Оставите коментар