Москва оптужује Украјину за напад на складиште нафте на руском тлу

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба рекао да „не може ни да потврди ни да одбаци тврдњу да је Украјина умешана“ у тај напад

Пожар у Белгороду (Фото: Twitter/Oilnews)

Русија је данас оптужила украјинске снаге за ваздушни напад на складиште нафте у руском граду Белгороду, док Кијев није ни потврдио ни одбацио тврдњу о умешаности војске Украјине.

У дану када су преговори две стране настављени путем видео везе, гувернер руске Белгородске области Вјачеслав Гладков рекао је да су две особе рањене у ваздушном нападу на руско тло, изведеном уз помоћ два хеликоптера. Он је навео да је напад изазвао пожаре, а пријављено је и да су погођена оближња предузећа.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да „то свакако није нешто што се може видети као стварање угодних услова за наставак преговора“.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба рекао је да „не може ни да потврди ни да одбаци тврдњу да је Украјина умешана“ у тај напад, „јер не поседује све војне информације“.

Русија је раније пријавила прекогранично гранатирање из Украјине, али не и упад у њен ваздушни простор. Складиште нафте у Белгороду, којим управља руски гигант Росњефт, удаљено је око 35 километара од границе са Украјином.

Од почетка руске инвазије на Украјину пре пет недеља, погинуле су хиљаде људи, а више од четири милиона је избегло из те земље.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 1. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар