Гардијан: Путинова следећа мета Балкан, Србија ће бити под притиском

Русија ће вероватно користити или Балтик или западни Балкан – или обоје – да подигне тензије и прошири кризу на међународном плану, рекла је Вјоса Османи

Владимир Путин и Александар Вучић (Фото: AP Photo/Darko Vojinovic, File)

„Гардијан” је објавио опширну анализу у којој упозорава да би Русија могла почети да шири конфронтацију са Западом притиском на Србију, кроз подривање независности држава западног Балкана.

Како су навели регионални лидери за Гардијан, званичници из западнобалканских земаља апелују на НАТО и ЕУ да убрзају приступ њиховим захтевима на за чланство, јер се плаше да ће Русија, како би скренула пажњу са дешавања у Украјини изазвати рат у овом делу Балкана.

Косовски премијер Аљбин Курти упозорио је да је „у интересу Руске Федерације да има ствара нова ратишта јер не жели да се врате миру”.

Извор: Гардијан

Председница Косова, Вјоса Османи предвидела је да ће „Русија, дестабилизацијом западног Балкана, настојати да дестабилизује целу Европу” и рекла да Москва користи Србију да угрози демократске вредности.

Такође, Шефик Џаферовић, бошњачки члан трочланог Председништва Босне и Херцеговине, упозорио је да је његова земља посебно рањива на руски утицај, јер Милорад Додик, српски члан Председништва који има блиске везе са Кремљом, прети да ће се повући Учешће босанских Срба из националне армије, правосуђа и пореског система – што би у ствари означило кидање Дејтонског мировног споразума којим је окончан рат између балканских народа 1995. године.

„Додик покушава да искористи чињеницу да је пажња Запада усмерена на Украјину”, рекао је Џаферовић за Гардијан.

Додао је да Додиково понашање свакако подстиче и охрабрује Русија, која увек жели да покаже да може да дестабилизује меко подножје ЕУ и НАТО-а.

Шефик Џаферовић (Извор: N1)

„Западне владе би то требале много озбиљније да размотре и да се активније и снажније ангажују у Босни и Херцеговини и целом региону”, рекао је Џаферовић.

Са друге стране, Османи је рекла да се у Украјини показало да смиривање аутократа попут Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића не функционише.

„Русија ће вероватно користити или Балтик или западни Балкан – или обоје – да подигне тензије и прошири кризу на међународном плану”, рекла је Османи.

Вјоса Османи: Наставак руско-српских напора да пониште достигнућа САД, ЕУ и НАТО

Њен колега Курти каже да се боји да уколико дуже траје рат у Украјини, веће су шансе за преливање на западни Балкан. Јер је, како каже у интересу Руске Федерације да има нова ратишта.

„Путин и даље сматра интервенцију НАТО-а на Косову најважнијим недавним појединачним догађајем. Он жели да Косово пропадне како би показао да је успех НАТО био привремен, баш као у Ираку и Авганистану”, рекао је Курти.

Њихове примедбе уследиле након што је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок започела турнеју по западном Балкану, укључујући Косово, рекавши да је одлучна да пошаље поруку да Европа неће дозволити да регион падне под утицај Русије.

Четири балканске државе удвостручиле су своје позиве за озбиљан напредак у вези са заустављеним апликацијама за придруживање НАТО-у и ЕУ.

У Бриселу тврде да Косово не може у НАТО

Косово такође аплицира за чланство у Савету Европе – из којег Русија иступа.

„Све што видимо у Украјини буди сећања на високу цену коју смо морали да платимо да бисмо остварили нашу слободу”, каже Курти.

Османи се такође осврнуо и на то што је Београд је једино место у Европи са про-путиновским протестима и политичарима који не осуђују поступке Русије.

„Они су једина земља у Европи која се није ускладила са санкцијама ЕУ. Управо супротно – повећали су број летова из Београда за Русију.“

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 11. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

  1. E, pa kada Vjosa Osmani i Aljbin Kurti predviđaju i upozoravaju, a Gardian to ozbiljno uzme u obzir, onda stvarno moramo da se zabrinemo! Ah, nekada gordi Albione!

  2. Salus Добар је “Гардиан”. 😏 Пратим их од почетка спецаперације. У првој недељи су, у просеку, сваку трећу објаву ових што доживљавају себе као “Украјинце”, коментарисали са “не може се потврдити тачност информације” или “не може се потврдити аутентичност снимка”. У другој недељи се то односило на сваку другу објаву, а у трећој скоро на сваку.. 🤣 То је отишло толико далеко, да је CNN морао да одради посебан прилог на YT о фејк вестима, с нескривеном поруком” ви јесте наши кучкини синови, ал’ много бре лажете”.. 🤣😂 А ови из окружења што су се јавили, прорадила нечиста савест, знају да су доста тога нечасног урадили, и сада страх, а у страху су велике очи..

Оставите коментар