Вјоса Османи: Наставак руско-српских напора да пониште достигнућа САД, ЕУ и НАТО

Србија покушава да дестабилизује ситуацију, што је наставак руско-српских напора да пониште достигнућа САД, ЕУ и НАТО на Косову и у региону, рекла председница тзв. Косова

Вјоса Османи (Извор: Н1)

Председница Косова Вјоса Османи разговарала је о ситуацији на северу након одлуке о реципроцитету регистарских таблица са Србијом са амбасадорима САД и Немачке. По њеним речима, Србија покушава да дестабилизује ситуацију, што је наставак руско-српских напора да пониште достигнућа САД, ЕУ и НАТО на Косову и у региону.

„У том контексту председница Османи је рекла да је одлука институција Републике Косово о спровођењу реципроцитета са регистарским таблицама законита. Она је истакла чињеницу да је спровођење ове мере од стране наших институција у потпуном складу са договореним Споразумом у Бриселу, а који Србија није спроводила“, каже се у саопштењу.

Косовска председница је такође истакла да Косово ни у једном тренутку нема за циљ да ескалира ситуација. Посебно је истакла да је кључна посвећеност институција земље одржавање реда и закона, као и заштита сваког грађанина.

Говорећи о процесу дијалога, председница Османи потврдила је да Косово остаје посвећено његовом наставку и поново је истакла битност једнаког третирања странака обухваћених њиме.

Драган Шормаз: Русија дестабилизује цео регион

Амерички амбасадор је нагласио да је за САД сувереност Републике Косово неповредива, додајући да је дијалог прави пут даљег напретка, наведено је у саопштењу.

Током састанка са немачким амбасадором, Османи је рекла да Косово ни у ком случају није пожурило нити створило тензије и да је присуство полицијских снага на северу у служби очувања јавног реда и мира свих грађана, без разлике.

„Председница је поново потврдила посвећеност институција Косова да остваре садржинске реформе у области владавине закона, као предуслов за стабилан развој и даље унапређење у процесу евроатлантских интеграција“, каже се у саопштењу.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Н1, 28. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар