У Бриселу тврде да Косово не може у НАТО

Косово није члан УН, одлука се доноси једногласно а пет чланица НАТО не признаје Косово

Фото: Пиксабеј – Видео исечак НТ

Не постоји могућност да Косово у скоријој будућности постане члан НАТО или програма под окриљем тог савеза, попут Партнерства за мир, јер је предуслов за улазак у Алијансу чланство у Уједињеним нацијама, оцењују високи званичници у седишту НАТО у Бриселу.

„Све одлуке, па и по питању нових пријема, доносе се искључиво једногласно, прихватањем од стране свих земаља чланица”, изјавио је за „Косово-онлајн” НАТО званичник, поводом могућности да Косово буде примљено у чланство те алијансе.

Критеријуми за пријем у чланство НАТО јасно су дефинисани у члану 10 Вашингтонског споразума ове организације, напомиње овај НАТО званичник.

Последњих дана у Приштини се све гласније говори о чланству у НАТО, а за ту иницијативу добили су и подршку турског председника Ердогана.

У НАТО-у напомињу да су они посвећени мисији Кфора на Косову, да су критеријуми за чланство “садржани у члану 10 Вашингтонског уговора”, а када је у питању сам процес приступања он се одвија кроз седам корака.

У члану десет Вашингтонског уговора наводи да „стране могу позвати било коју другу европску државу која је у позицији да унапреди принципе овог Уговора и да допринесе безбедности северноатлантског подручја да приступи овом Уговору.

Свака држава која је тако позвана може постати чланица Уговора тако што ће депоновати свој инструмент приступања Влади Сједињених Америчких Држава.

Приштина тражи брзо чланство у НАТО

Влада САД ће обавестити сваку од страна о депоновању сваког таквог инструмента приступања”.

„У случају да се нека од држава чланица НАТО и одлучи да предложи Косово за новог члана, то је по актуелним правилима ове организације немогуће, јер четири земље савеза не признају Косово.

То су Словачка, Шпанија, Грчка и Румунија”, наводи овај извор.

„Не постоји иницијатива за улазак Косова у НАТО или евентуално добијање партнерског статуса, и у том смислу се ништа не дешава”, рекло је више високих званичника НАТО у Бриселу.

Званичници НАТО објаснили су да Вашингтонска повеља из 1949. године о оснивању НАТО, која је и данас темељни документ овог војнополитичког савеза, не прецизира обавезу да земља кандидат за приступање мора имати чланство у УН, „али се у међународном праву ипак подразумева да се термин ‘држава’ односи само на оне са столицом у УН”.

„То тако тумаче и оне чланице НАТО које нису признале државност Косова . Дакле, што се тиче Косова и свих осталих територија, обавезан редослед корака је прво УН, па онда НАТО”, објашњавају централи НАТО.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Na BOSFORU su tvrdili da je KOSMET , njihov , al’ nemože u OTAN ( osmanlijska teritorijalna aneksija) .
  U BEČU su tvrdili da je KOSMET , njihov , al nemože u
  NATO 1 ( nemačko-austrijsko aneksirana teritorija) .
  U BERLINU su tvrdili da je KOSMET , njihov , al’ nemože u NATO 2 ( nemačka aneksirana teritorija) .
  U BRISELU ( Vaškinton ) su tvrdili da je KOSMET , njihov , al’ nemože u NATO 3 ( nova američka teritorija)

  BOSFOR
  BEČ
  BERLIN
  BRISEL

  Četiri CRNA GAVRANA , nad Srpskim KOSMETOM.
  I još :
  Dva CRNA LEŠINARA , prekomorska nad Srpskim KOSMETOM .

  Tri puta smo ih IZBACIVALI , sa SRPSKOG KOSMETA .

  Četvrti put , ZAUVEK .

 2. @ Srbin koji pamti

  Поштовани,
  Прво да Вам захвалим на коментарима.

  Друго, молим Вас да не користите толико ВЕЛИКА СЛОВА јер Вам коментари, иначе одлични и пуни смисла, бивају неразумљиви и тешко читљиви. Поред тога, претпостављам да живите у иностранству – у српском се не прави размак пре знака интерпункције (запете, тачке, заграде…) него само после.

  Дакле ово Ваше:

  Dva CRNA LEŠINARA , prekomorska nad Srpskim KOSMETOM .
  Tri puta smo ih IZBACIVALI , sa SRPSKOG KOSMETA .

  Би требало овако (ако нисте у могућности да користите ћирилицу, то би било понајбоље 😊 )

  Dva crna lešinara, prekomorska nad Srpskim Kosmetom.
  Tri puta smo ih izbacivali, sa Srpskog Kosmeta.

  Надам се да и Ви увиђате колико је ово друго читљивије.

  Хвала на правилном разумевању,
  Александар Лазић

Оставите коментар