Владика Григорије: Сад страда Украјина, а касније ће Русија

Остаје само једна сурова истина: да људи страдају. Они у Украјини сада, а они у Русији ће тек, написао епископ диселдорфски

Владика Григорије (Фото: ФоНет)

Владика диселдорфски Григорије објавио је на Инстаграму да је „бесмислено и нељудски ликовати над чињеницом да се један народ нашао усред рата” и да „сви који међу нама на било начин одобравају почетак рата заправо имају кратко памћење и деведесете су прекрили дебелим заборавом”.

– Или пак страну бирају према политичком опредељењу, идентификујући се с онима који ће постићи њихове неостварене политичке пројекције и осветити се омраженом Западу. Од свих могућих паметовања које слушамо и читамо – остаје само једна сурова истина: да људи страдају. Они у Украјини сада, а они у Русији ће тек – додао је он.

Парафразирао је пјесника Милоша Црњанског који је писао: „Ако на Суматри лептир махне крилима и процвјета нови цвет, осјетиће се широм Земље”.

– Поновио бих за њим – ако у Украјини или било гдје букти рат, осјетиће га цијели свијет. Прије или касније – навео је владика Григорије у поруци.

Опрема: Стање ствари

(Видовдан, 28. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

25 replies

  1. Ех, Милоше песниче Србски, боље да стиха оставио ниси кад те оваки јади цитирају, парафразирају, кривотумаче, изврћу, преврћу, деконструишу, структуришу, и лажу, блеје, фејкистинују, постистинују, постмодернишу, јер то су ” музе евроатлантских цивилизацијских и културних вредности ( чибе ! ) “, музе које кад топови говоре, оне цвркућу кроз порцелан и штуцовану браду, музе мисице које су за мир у свету и спас планете тако што ће свеколики шар земаљски у руке кнеза овога света предати…

    88
    2
  2. Таман зашиљих перо да напишем коју па се онда сетих да ми ваља чувати мастило (криза је почела у четвртак), подлегох искушењу, чвакнух на објаву да видим коментаре и …

    … да ми је неко рекао да ћу због владике први пут у животу посетити Инстаграм сигурноно бих остао без речи. Па кад је већ тако боље ваљда због владике него због (САМОЦЕНЗУРА)? А имао сам шта и да видим, нарочито занимљив је одељак ‘Related Accounts’ са све опцијом ‘See All’. Шта да кажем, сваки егзибициониста пре оли касније нађе свог воајера. И обратно, што би се рекло ‘vice versa’…

    … а коментари к’о коментари… нема суштинског одударања од данашњег избора на СС (https://stanjestvari.com/2022/02/25/ambasador-ukrajine-putin-je-hitler-21-veka/#comment-176980, https://stanjestvari.com/2022/02/26/ukrajina-rusija-i-nato-kuda-dalje/#comment-176982, https://stanjestvari.com/2022/02/26/vucic-srbija-podrzala-teritorijalni-integritet-ukrajine-ali-nece-uvesti-sankcije-rusiji/#comment-176977).

    У том смислу (и ако се нађе времена) можда би за нас, гледаоце са црно-белим ТВ пријемницима, могао у будуће и понеки пробани коментар да се пребаци уз изворни текст. Знамо колико је заметно али би много значило да не морамо да пребацујемо шустиклу преко екрана сваки пут кад чвакнемо на неку овакву објаву.

    Унапред хвала.

    24
    2
  3. Не сећам се да се Вл.Григорије забринуо за судбину неких 5-6 милиона људи у ЛНР и ДНР од којих је 14 хиљада усмрћено за осам година од стране терористичких војних формација (на)вођених из Кијева и Вашингтона.

    Да ли је одржао и једно опело или паникхиду!?

    Ево га сад ишчитава Црњанског и промишља лептира на Суматри. Како је то само узвишено, како хуманистички и пацифистички! (Просто желудачну муку изазива)

    И још пророкује како ће Русија да страда!

    Па не знам да ли је стигао нешто од историје руске да научи, али да јесте увидео би да је историја Русије непрекинути след страдања и ношења Крста, падања и устајања. Без иједног Симона из Кирине да припомогне… Али зато ево их нео-“пророци” да кажу, еј ти што се пењеш на Голготу, напатићеш се!

    Пророковати да ће Русија (тек) да страда је као бити мудрац у Ирској, па рећи, ове године ће падати киша. А киша тамо лије скоро сваки дан откако је Свети Патрик, кажу, змије са острва отерао (а ове прешле на суседно и населиле се по тамошњим замковима!)

    Није Вл. Григорије забринут за (будућу) судбину Русије него је заиграо (ситно калуђерски) по такту пропагандних антируских маршева који одзвањају из Бундестага и следствено из свих инфо пунктова у Њемачкој.

    У Украјини се није сукобио руски народ сам са собом него је Русија решила да прекине страховладу нео-нацистичког режима основаног на терористичком преузимању власти и непрекидној подршци Запада. Предуго траје грађански рат на граници РФ, док се остатак Украјине дословно масакрира на економском, политичком и културном плану од стране западних провокатора и домаћих непријатеља који своју мржњу гаје још од времена кад су са Вермахтом наступали против СССР-а.

    Никакво фарисејско тумачење Црњанског ту не помаже (где само њега нађе, генија Сеоба, да злоупотреби у својој петпарачкој објави — каква ароганција!?)

    Објава је инстаграмска, опразна, плитка, и улизичка, управо по мери оних које (каобајаги) прекорева због декларације “We stand with Ukraine”.

    Они можда и стоје уз Украјину, али Вл. Григорије засигурно не стоји уз Русију, ни руски народ, онај у РФ и овај на садашњој територији Украјине.

    96
    2
  4. Браво Зоране (Ваљево)! Тако је! Штуцована брада у мантији нема мира због младалачко-момачко-монашког чинодејствовања по Херцеговини?
    Много је тога обећао Латинима, а посебно када је био у САД.

    65
    1
  5. Неки ”шаљивџија” озбиљно рече свом пријатељу:
    ”Идем у Русију, код тетке у Диселдорф!”

    59
    1
  6. Ne malo sam iznenadjen.
    A covek u malo da postane patrijarh srpski.
    Mislim da je postovani vladika trebao da procita ovo, pre nego je ista napisao:

    http://www.nspm.rs/prenosimo/rat-protiv-natcizma.html

    Mozda bi mu neke stvari bile jasnije…ili mu je ustvari sve jasno, ali je u pitanju nesto drugo.

    50
    1
  7. Попе, само брукаш Српску православну цркву. Ниси једини. Него, спреми се да дочекаш Русе и да им објасниш како су твоје мисли из овог текста истргнуте из контекста.

    53
    2
  8. Питање за Младена Дурића званог Григорије, а и за све сличне које брине рат у Украјини и који се моле за православце сa обе стране:
    Да ли вас је мучило што Кијев од 2014. немилосрдно гађа цивиле у Донбасу и да ли вас је саблазнило кад су Украјинци на друштвеним интернет мрежама упоређивали слике спржених Руса Одесе 2014. са пилићима/инсектима?
    Да ли је Дурић Младен звани Григорије гледао оно кад је пред ТВ камерама министарка 🇺🇦 посетила обданиште и детету Николају🇷🇺 рекла да треба да буде Миколај🇺🇦 или да се сели за Москву као и сви “Москаљи” (украјински погрдни назив за Русе)?
    Је ли гледао како бандеровци долазе у храмове (руске цркве) и избацују бабе и попове да би преузели за своју нову цркву?
    Русија = Србија 90их а Украјина = ЛибералногСавезаЦГ нацизам, оног истог ЛСЦГ ког је Кривокапић Здравко призивао као “часног и поштеног”, те се позивао на ту политику и позивао њихове поборнике да га подрже.
    Људи који причају да је ово рат између Словена/православаца су исти модел особе који је 1991. био убеђен да ће братство и јединство, самоуправни социјализам, Партија и напослетку ЈНА очувати СФРЈ.

    53
    2
  9. Јежим се при помисли да на је то могло постати патријарх!
    Ту срамоту треба рашчинити.

    46
    2
  10. Поздрављам владику Григорија и захваљујем му на овим пророчким, храбрим и тако тачним речима.

    Многи су заборавили наше ратове крајем прошлог века. Заборавили су братоубилачке ратове између Јужних Словена. Не схватају да је кренуо БРАТОУБИЛАЧКИ РАТ много већих размера, између Источних Словена. Рат који ће можда дуго трајати. Рат који ће и Руси и Украјинци прескупо платити и да ће добитници (као и обично) бити господари из сенке и продавци оружја.

    Најгора епидемија је верска мржња.
    Нажалост, нема вакцине.

    9
    67
  11. Вјероучитељ зла

    У очима сукус зла
    Ватрена грозница
    Ломача спремљена
    За Господа

    У устима укус отрова
    И ријеч медена
    Што ваби у гвожђа
    Ледена

    У грудима бије
    Срце вучије
    Антифриз кружи
    Венама

    А рука хладна
    Млитава
    Стисак
    И нема

    Момчило

    Кад смо већ код Црњанског, прочитасте ли Сеобе? Честити владико! Чији су потомци људи што тамо гину?

    Сложио бих се са Вама да је рат увијек прљав и крвав. Али у мом крају кажу: „Неком рат, неком брат.” Неком је то одлична прилика за бизнис. Предратно, ратно и поратно вријеме. Али у рату се покажу и људи. Неко проведе католике из Вашег Вареша преко Вогошће и Илиџе до Кисељака. И спаси их од треће стране у рату.

    А Ђоковића не дирајте. Ђоковића људи воле и поштују. Али не зато што је најбољи тенисер на свијету. Већ зато што има срце, душу, интегритет и образ. И Јокић је најбољи на свијету. У кошарци. Па нема ни 10% поштовалаца, колико их има Ђоковић. Зашто? То знамо и Ви и ја. А Бога ми, зна и он.

    Читајући ово Ваше празнословије, дубоко жалим што се не бавите политиком. Увјерен сам да бисте били врло успјешни. Можда најбољи. Штета.

    На крају да кажем, да ми Ви нисте били инспирација за горњу пјесму. Већ један Ваш „колега”.

    34
    3
  12. Као родољуб, као поштовалац Српске православне цркве, свестан колика је и како судбоносно важна била улога православне вере и цркве у самом опстанку и одржању српског народа, заиста сам запањен чињеницом да један високи јерарх те цркве изјављује овако нешто! СПЦ ужива врло велико поверење, што се по анкетама може видети! Верујем да већина у овом народу мисли (мада, изгледа, гаји илузију) да макар у крилу СПЦ, у њеној јерархији постоји јединствен став о томе шта је интерес народа, ко и како треба да га чува! Пошто се надамо да остали јерарси, Синод, патријарх не деле овакве ставове владике Григорија, очекивало би се да то и саопште! А, наравно, и да га посаветују, вероватно је један од најмлађих! Питамо се је ли владика Григорије свестан шта чини, није му ово ни први пут, а очигледно и напредује!?

    28
    4
  13. “Омиљени епископ (бискуп) свих атеиста, грађаниста и другосрбијанаца” – Ј. Стојковић.

    52
    2
  14. Zanimljiv je kontrast dva izvora svetlosti na Pikasovoj “Gernici”. Na gornjoj strani je svevidece oko poistoveceno sa (ravnodusnim) elektricnim svetlom, dok sa gornje desne strane, neki luconosa unosi svetlo u svetlost elektricnog svetla.Da li je ovaj luconosa onaj na koga mislimo, a Bog poistovecen sa ravnodusnom elektrikom, Pikaso je bio komunista, i da li je onaj luconosa blizi Gligorijevom srcu, ostaje pitanje!

    Suprotnost vertikalne, stvaralacke svetlosti koja iz-sijava iz stvari i horizontalne svetlosti-zraka koja prosijava-kroz stvar, ponistavajuci je u senku, koju su rani renesansni slikari odbijali da slikaju, a koja (senka) ce svetlost uciniti tek zrakom koji u igri sa senkom rastace liniju i predmet, vodeci umetnost ka razlivenom impresionizmu u kojem stvar postaje samo impresija umetnika. Svetlost-zrak, prosijava-kroz stvar ponistavajuci je u pri-rucnost (Hajdeger), jer svetlost-zrak jeste dodir, drzanje, a ne o-svet-ljujuca svet-lost.Tu nema sveta, vec je on progutan slepim ocima subjektivnosti. Kako delo postaje suprotnost svetlosti, tako ono postaje i suprotnost umetniku, njegovoj raz-stvaralackoj slobodi, pa se javlja performans u kojem je umetnik i delo i umetnik. Ako se svetlost uzme kao nemacko
    das Lichtung (Hajdeger), onda se stvar jos vise rasvetljava (das Lichtung), a mesto za nju rasciscava (das Lichtung) od sve-rastvarajuce subjektivnosti :)))

    19
    2
  15. die Lichtung – sada bi me Svabe provalile u “Otpisanima”.

    15
    3
  16. Фра Грегор.

    38
    2
  17. Срећа па одавно знамо да све што каже бискуп Гргур, буде потпуно супротно…

    28
    3
  18. пошто је Синод увео енглески језик, само ћу рећи: ја сам тотално out of mind…
    а Григорије је оно што се каже језиком који је Србима забрањен, а који сам коментарисао на др.месту: НЕВМЕНЯ́ЕМЫЙ.
    Познајем човека. Пропратио сам га 19 задњих година. (Света) Русија њему никад у животу ни једном није залутала у уста: сем овај пут када прети.

    33
    1
  19. Плитак неки владика. Е Тасо, Тасо, не може се од свачега пита направити.

    12
    1
  20. Пише владика Григорије :
    “Сви који међу нама на било који начин одобравају почетак рата заправо имају кратко памћење и деведесете су прекрили дебелим заборавом”

    Тачно ! Хвала владико.
    Кад видимо последице наших ратова и ЈОШ УВЕК присутну мржњу код извесних Бошњака, Хрвата и Срба, питамо се, како ће после овог рата, оволиких жртава и разарања, живети Руси и Украјинци – наша словенска браћа ?

    Зар овај рат није оно што су руски непријатељи желели :
    да браћа Словени међусобно ратују а они да им шаљу оружје ?

    3
    13
  21. “Остаје само једна сурова истина: да људи страдају” – каже владика Григорије

    Јуче је Русија објавила број убијених и рањених руских и украјинских војника
    Објавила је и тачан број уништених авиона, тенкова, бродова, аеродрома . . .

    Није објавила број убијених и рањених грађана, број избеглих, број разорених градова,
    мостова, друмова, зграда, школа, болница . . .

    У овом братоубилачком рату између православних Словена није погинуо ниједан
    војник НАТО савеза који ратује против Русије.

    4
    7
  22. @ Momcilo, mislim da sam pogodila kome je pesma posvecena. .Zadnji stih, zamislite , opisan I od osoba koji nisu Srbi . Mene hvata neka jeza pro pomisli na njega.

  23. Рат у Украјини је братоубилачки рат ! Сви погинули и рањени су Словени. Порушени су руски и украјински домови, градови, мостови, друмови, аеродроми, фабрике . . . Рат је посејао бол и тугу.

    И мржњу, која ће трајати, као код нас на Балкану. Што се јасно види код извесних посетиоца сајта СС.

    Овај рат ме подсећа на рат Ирака и Ирана који је трајао осам година (1980 – 1988) и који је однео преко милион жртава. Рат је почео због спорних територија а завршио се без икакве промене. Док су се муслимани међусобно тукли, САД и ВБ су продавали технику, опрему и оружје – и једнима и другима.

    Мир у Украјини није ни на видику. Очигледно рат некоме одговара. То нису ни Руси ни Украјинци.

    Почетак рата се планира. Крај рата не !

    5
    5
  24. Тачно пре годину дана у Украјини је почела СВО која се врло брзо претворила у дуги крвави рат.

    “Од свих глупости којима су људи склони – пише владика Григорије – рат је јамачно највећа. Рат је увек прљав и крвав, на свакој страни. У рату нема брата, емпатија замире, а страх и смрт се шире брзином пожара”.

    ЕУ и НАТО се нису распали. Напротив, ојачали су. Масовно лиферују оружје којим се Словени убијају.

    Бајден и Путин су одржали говоре.
    Ратоборне. Мир није ни на видику.

    Зар овај рат није оно што су руски непријатељи желели :
    да браћа Словени међусобно ратују а они да им шаљу опрему и оружје ?

    “Стога рат никада не може бити добар, бар смо се у ту истину уверили сви на овим просторима” – пише владика Григорије.





    4
    6
  25. „Парафразирао је пјесника Милоша Црњанског који је писао: „Ако на
    Суматри лептир махне крилима и процвјета нови цвет, осјетиће се
    широм Земље”.

    – Поновио бих за њим – ако у Украјини или било гдје букти рат,
    осјетиће га цијели свијет. Прије или касније – навео је владика
    Григорије у поруци.“

    Да, тај рат букти од 2014. убијањем Руса у Донбасу и Луганску од
    стране фашиста у Украјини, а влаДИКА то не помиње – зашто?
    Да додамо његовој прафрази допуну, ако не замери @Деада Ђоле:
    “ Ако у Украјини (Домбасу и Луганску) убијају невине људе, само зато
    што су припадници једнога народа и Православне вероисповести,
    од 2014 до 2022., – “осјетиће се широм Земље”.
    И осјетило се, зар не влаДИКО и „Деда Ђоле?
    И тек ће осјетити запАДНИ монструми!

    5
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading