Ивица Дачић: Када бисмо увели санкције Русији одсекли бисмо грану на којој седимо

Ми имамо само један интерес, а то је интерес Србије. Није наш задатак да поступамо по томе ко од нас шта очекује, рекао Дачић после седнице Савета за националну безбедност

Ивица Дачић (Фото: Спутњик/Лола Ђорђевић)

Председник досадашњег сазива парламента Ивица Дачић изјавио је да у потпуности подржава закључке Савета за националну безбедност о кризи у Украјини, поручивши да се Србија неће водити туђим очекивањима, већ својим интересима. Он је указао да би Србија, увођењем санкција, нарушила односе са Русијом и Кином и одсекла грану на којој седи.

„Ми имамо само један интерес, а то је интерес Србије. Није наш задатак да поступамо по томе ко од нас шта очекује”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре, одржаној после седнице Савета за националну безбедност.

Он је навео да за њега нема никакве дилеме какав став је требало заузети према интегритету и суверенитету Украјине, нити према осуди и санкцијама Русији.

„Кад је председник Србије или када сам ја звао у протеклих 10 година некога да нам помогне, знате ко нам је једини дизао слушалицу? Па зар треба сад да нам ни тај више не диже слушалицу? За мене нема дилеме, донели смо најбољу одлуку”, нагласио је Дачић.

Извор: Нова.рс

Један од закључака је и да Србија неће уводити санкције Русији, а тим поводом Дачић је рекао:

„Када бисмо увели санкције и нарушили наше односе са Русијом и Кином, одсекли бисмо грану на којој седимо и чувамо наш државни и национални интерес”.

Дачић је навео да Запад од нас очекује да осудимо Русију и уведемо санкције, док Русија, како је навео, вероватно очекује да признамо и похвалимо све што су урадили и евентуално ако можемо признамо ДНР и ЛНР.

„Није наша улога ни да ратујемо с Русијом или са Украјином, нити да подржавамо једне против других. Наша улога је да видимо шта је за нас најбоље”, истакао је Дачић.

Он је навео да не може да разуме да САД које су, како је подсетио, две године чекале после почетка Првог светског рата да их нападне Јапан, па да се определе хоће ли да учествују, сад очекују да државно руководство Србије за три дана донесе одлуку о свему томе.

„И све би било у реду да нас, као да смо наивни и глупи, не убеђују да је у питању грубо нарушавање међународног права и територијалног интегритета. Као да се на територији бивше Југославије и Србије ништа није десило и као да ће наше сада признање и осуда Русије нама вратити Косово. Вратиће нам принцип територијалног интегритета? Или ће рећи да то важи само од сада”, казао је Дачић.

Александар Вучић: Србија подржала територијални интегритет Украјине, али неће увести санкције Русији

Коментаришући двоструке аршине којим се служе међународни званичници и наводе да је у Украјини дошло до гнусне повреда Повеље УН и других међународни аката, рекао је:

„Па, све је то било на Косову и Метохији. Како вас није срамота, да кажете сада да Србија угрожава међународни поредак, јер неће донети осуду Русији? Шта ће нам донети осуда? Хоће ли САД повући признање Косова и престати да траже учлањења у међународне организације? Са друге стране, осуда Русије и увођење санкција ће помоћи да Косово добије независност. И неко нас сада пита шта ћемо ми да радимо. Па, што питате — ми ћемо да радимо у интересу Србије”, закључио је Дачић.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар