Радио Слободна Европа: Србија уз Русију на састанку ОЕБС, представници Запада напустили салу

Државе које су остале уз Русију су, поред Србије, Белорусија, Јерменија, Азербејџан, Казахстан, Таџикистан, Туркменистан, као и представници Свете Столице и Парламентарне скупштине ОЕБС-а

Извор: ФоНет/Министарство одбране Русије

Представници Србије остали су у сали ОЕБС-а, након што су представници ЕУ и других држава напустили састанак у знак протеста против Русије.

Како сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ), на интерном састанку ОЕБС-а о рату у Украјини одржаном 24. фебруара Русија је инсистирала на својим тумачењима инвазије на Украјину, након чега су представници западних држава напустили састанак.

Представници Србије су међу неколико држава који нису напустили састанак.

Државе које су остале уз Русију су, поред Србије, Белорусија, Јерменија, Азербејџан, Казахстан, Таџикистан, Туркменистан. На састанку су остали и представници Свете Столице и Парламентарне скупштине ОЕБС-а.

Александар Вучић: Србија подржала територијални интегритет Украјине, али неће увести санкције Русији

Србија и Русија одржавају односе на највишем билатералном нивоу. Званичан Београд одбија да усклади своју политику са европском, иако је Србија кандидат за чланство у Европској унији.

Русија пружа подршку Србији блокирањем чланства Косова у међународним организацијама. Косово је независност прогласило 2008. године, али званичници Србије одбијају да га признају као државу.

Србија је такође у потпуности зависна од руског гаса, који добија преко TurkStream-а.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(N1, 25. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Оставите коментар