Domagoj Margetić: Čiji je ovo rat?

Reakcije EU su u okviru zastarjelih obrazaca kao u vrijeme jugoslavenske krize. Zato je Kina strateški najveći pobjednik ove nove međunarodne krize

Извор: Радио Горњи град

Začuđujuće je koliko Evropa, SAD, NATO i svi pridruženi think-tankovi razmišljaju u zastarjelim obrascima i strateški-analitički su potpuno podkapacitirani. Je li ovo „Ruski rat”? Nije. Imaju li ovi oblici reakcije EU i NATO-a i saveznika smisla? Nemaju. Zašto? Odgovor je vrlo jednostavan i kratak. Kina. Ključna činjenica za dubinsko razumijevanje ove međunarodne krize opet je – energetsko preslagivanje s Kinom na čelu. Stvarni ekonomski, energetski, financijski i strateški div iza ove krize jest Kina.

Prvo, zatvaranje Sjevernog toka 2 i uvođenje sankcija Rusiji vezano uz opskrbu Europe plinom, potpuno je besmisleno. Kina je zadnje desetljeće strateški i ciljano ulagala u energetsku infrastrukturu u Aziji, primjerice Kina je gradila novu infrastrukturu plinovoda iz Rusije za Kinu, a potom i prema Pakistanu i kroz Pakistan. Nova kineska energetska infrastruktura bez problema će „posisati” sve viškove plina koji nastaju evropskim sankcijama, koje time neće imati nikakvog učinka. Sirovinska baza (Rusija i njeni energenti) time se pripaja novoj moćnoj globalnoj industrijskoj bazi (Kina sa svojom industrijskom i ekonomskom infrastrukturom). Ukratko, energetske sankcije neće imati nikakvog učinka osim negativnog učinka za Evropu, i to dugoročnog.

Домагој Маргетић (Извор: Јутјуб/Србин.инфо)

Drugo, ukoliko dođe do „izbacivanja” Rusije iz swift platnog sustava, i to neće imati značajnijeg učinka, jer se Rusija u partnerstvu s Kinom već godinama ne samo priprema nego djelimično i prebacuje na kineski međunarodni sustav plaćanja, pa će opet to imati kontra-efekt. Nevjerojatno je da EU sa svim svojim mašinerijama, ali izuzetno sterilnom i nekreativnom bazom analitičkih institucija i think-tankova ovo nije dokučila puno prije, a kako se vidi iz najnovijih nastupa to nitko ne razumije niti danas. Reakcije EU su u okviru zastarjelih obrazaca kao u vrijeme jugoslavenske krize. Zato je Kina strateški najveći pobjednik ove nove međunarodne krize. Obzirom da EU to ne razumije, a o našim „analitičarima” da niti ne govorim, koji su još u 91., reakcije na ovu krizu su „pucanj u vlastitu nogu”. Umjesto da je EU imala pripremljen strateški odgovor, EU ovdje igra tuđe zastarjele igre i kombinacije i ne prepoznaje procese, strategije i stvarne igrače.

P.S. Kad sam o ovome pisao u knjizi Operacija Durres 2013. godine, ako se dobro sjećam svi ti analitičari i mediokriteti su me izrugivali, tad mi je jedino indijski ambasador u BiH rekao – Nikad nisam vidio ozbiljniju stratešku analizu za sljedećih 15 godina od ove Vaše knjižice).

Опрема: Стање ствари

(Радио Горњи град, 24. 2. 2022)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

4 replies

  1. Одлично написано.
    Доказ олакшаног пребацивања Русије у загрљај Кине са Сиенен-а ако може, са све “омиљеним” Морисоном на крају текста:
    https://edition.cnn.com/2022/02/25/business/wheat-russia-china-intl-hnk/index.html

    16
    1
  2. Jedini normalan i posten hrvat. Uz to dobronameran prema nama. Svaka mu cast.

    18
    2
  3. Домагој Маргетић је један од малобројних врхунских интелектуалаца на овим јужнославенским просторима. Нико није тако одважно и храбро истраживао и разоткривао организовани криминал на високом нивоу банана држава насталих распадом Југославије.

    22
    4

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading