Никола Селаковић: Србија неће оклевати ако Приштина крене с новим признањима

Министар спољних послова Србије оценио пројекат такозване косовске независности као неуспео, и додао да нема разумне алтернативе преговорима који се воде између Београд и Приштине

Никола Селаковић (Фото: Спутњик/Лола Ђорђевић)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да Србија неће седети скрштених руку ако Приштина крене у обезбеђивања нових признања.

„Ако неко мисли да ће нас на тај начин притерати уза зид, завртати нам руку како бисмо на нешто пристали, треба да зна да и ми можемо да променимо начин опхођења“, рекао је он у интервјуу за „Вечерње новости“.

Он је пројекат такозване косовске независности оценио као неуспео, и додао да нема разумне алтернативе преговорима који се воде између Београд и Приштине. Однос са Приштином описао је као Гордијев чвор који мрсе дуге деценије.

„Не може се разговарати о том питању са уверењем да га је могуће размрсити у кратком року“, оценио је Селаковић.

Он је рекао да Београд остаје посвећен дијалогу, а да су очување мира, стабилности, државних и националних интереса на КиМ приоритети у том процесу. Истакао је и да Србија поштује територијални интегритет БиХ, управо оно што је Србији нападнуто на КиМ, као што поштује и интегритет Републике Српске.

Вучић на састанку са Ескобаром и Лајчаком: Србија поступа одговорно, Приштина избегава обавезе

„Покушаји одређених политичких фактора, да за разлику од процеса сецесије КиМ, у БиХ воде процес унитаризације, како би се обесмислила дејтонска структура Босне. У том смислу не може бити паралеле између КиМ и БиХ. Саговорнике увек питам о ком се принципу ту ради – зашто се једнима омогућава нешто што се другима ускраћује“, поручио је он.

Притисци због Косова и Метохије и Републике Српске

Потврдио је да постоје притисци на Србију због Косова и Метохије и Републике Српске и оценио да ће се усложњавати и интензивирати поготово што смо у изборној години.

„Досадашњом политиком Србија показала како се чувају мир и стабилност у региону и доносе мудре политичке одлуке. Не наседамо на провокације и размишљамо и неколико деценија унапред, а ту пре свега мислим на иницијативу председника Вучића Отворени Балкан“, рекао је он.

Селаковић се заложио да се да шанса амбасадору Кристоферу Хилу да видимо како ће и шта радити. Навео је да он треба да се суочи са тим да ово није Србија деведесетих, те да сејањем бомби 1999. ништа није решено.

Љиљана Богдановић: Амерички амбасадори као душевни билтени колективног Вашингтона

„Важно је и да данас несумњиво постоји нешто што није постојало деведесетих – а то је узлазна путања сарадње Србије и САД”, нагласио је Селаковић.

Како је оценио, Србији се не поставља питање да призна Косово да би постала чланица ЕУ, и подсетио да и пет земаља Уније не признаје једнострану независност Косова.

Додао је да је приче о наводно новој концепцији Заједнице српских општина више видео у медијима, него што је чуо у разговорима око КиМ, са европским и америчким званичницима.

„Оно о чему једино може да се разговара је спровођење Бриселског споразума“, рекао је он и додао да је од Лајчака и Ескобара добио најчвршћа уверавања да ЕУ и САД утичу на Приштину да тај споразум спроведе и формира ЗСО.

Спољну и безбедносну политику усклађујемо са ЕУ када постанемо чланица

Говорећи о мултивекторској спољној политици коју Србија води, истакао је да је њен креатор и идејни творац председник Србије Александар Вучић.

Мирослав Лајчак без одговора на питање да ли је за ЕУ решен статус тзв. Косова

„Та политика омогућила је нашој држави да поврати кредибилитет, ојача углед у свету и да се убрзано економски развије, што нас је позиционирало као чиниоца политичке стабилности и мира у овом делу Европе“, рекао је он.

Селаковић је рекао да увек постоје захтеви из ЕУ да се усклади спољна политика и Србија се одрекне добрих веза са Русијом и Кином.

Подсетио је да и у ЕУ постоје земље чланице које се не одричу таквих добрих односа са Русијом и Кином.

„Наша обавеза је јасна, оног тренутка када постанемо чланица ЕУ тада треба да усклађујемо нашу спољну и безбедносну политику“, закључио је Селаковић, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 15. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Кога он то замајава и то после дозволе да њихови атлетичари учествују у Београду. А можда ће стварно реаговати и позвати још неку земљу да их призна као рецимо Израел а ми ћемо им заузврат захвалити. Који болесници. Ово је све зрело за лудницу.

Оставите коментар