Амбасадорка Француске у Приштини: Коначни споразум за две до три године

Мари Кристин-Бутел оценила да дијалог нема алтернативу, да је то питање безбедности и просперитета за Београд и Приштину, као и за регион и за Европу у целини

Фото: Демостат

Приштина је преузела обавезу да спроведе у дело формирање Заједнице српских општина (ЗСО), али то не значи стварање друге Републике Српске, изјавила је амбасадорка Француске у Приштини Мари Кристин-Бутел.

Она је додала да је на Београду и Приштини да се договоре око коначног споразума, као и да би то требало да се догоди до 2024. или 2025. године.

У интервјуу за „Газету експрес“, Мари Кристин-Бутел је рекла да је потписивањем два споразума из 2013. и 2015. године за формирање ЗСО, Приштина преузела обавезу да их спроведе.

Два потписана споразума остављају доста простора приштинским властима да утврде правни оквир, статус и начин функционисања овог ентитета, казала је она, наводећи да се ту никако не ради о нарушавању функционисања приштинских институција, нити о стварању нове Републике Српске.

Према њеним речима, коначни споразум ће бити резултат преговора Београда и Приштине.

„На обе стране је да одреде његов садржај према тачкама око којих су могле да се договоре, са циљем да овај споразум у најмању руку буде свеобухватан, коначан и правно обавезујући“, истакла је Мари Кристин-Бутел.

Мари Кристин-Бутел (Извор: Твитер)

На питање када би било идеално да Београд и Приштина постигну коначан договор и да ли сматра да недостатак рока изазива застој и одуговлачење процеса, она је одговорила да ће „после избора у Србији у априлу, то бити двогодишњи период који ће Косово и Србија морати да искористе да постигну договор пре европских избора 2024. и избора на Косову 2025“.

„Није потребно поставити рокове да схватите да када се укаже таква прилика, треба да је искористите и учините све што можете да постигнете резултат“, рекла је амбасадорка Француске у Приштини.

Мари Кристин-Бутел је оценила да дијалог нема алтернативу, да је то питање безбедности и просперитета за Београд и Приштину, као и за регион и за Европу у целини.

„Уверена сам да су све стране тога потпуно свесне“, навела је она, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар