Клан Косова: „Историјски догађај“ – атлетичари са Косова први пут учествовали на првенству у Београду

Ово је историјски догађај, ми смо први који смо пробили лед у том погледу. Све је било у реду, пријем и са техничке стране у реду, представљени смо као држава, равноправна са осталима, рекао селектор Бајрам Дуја 

Извор: Клан Косова

Спортисти са Косова први пут су учествовали на међународном такмичењу на територији Србије. Атлетски савез Косова у суботу је са младим атлетичарима наступио на Балканском првенству до 20 година у дворани.

О учинку спортиста за Кланкосова су из Београда говорили председник Атлетског савеза Косова, Хаљиљ Сиљејмани (Халил Сyлејмани), селектор Бајрам Дуја и вођа тима Адријан Мазреку.

Сулејмани је рекао да је све протекло у најбољем реду на путу, али и по доласку у Београд.

„Отишли ​​смо јуче рано ујутро и добро смо прошли на граници, на граници су обављене стандардне провере, полиција нам је обезбедила пратњу од границе до хотела, били су веома коректни, дочекали су нас на изванредан начин, такође, у сали у којој су се одржавала такмичења, и тамо је било добро. Под окриљем Атлетског савеза, или као држава, лого је био исти као и за све друге државе“, рекао је Сиљејмани, преноси КланКосова.тв.

Селектор Бајрам Дуја рекао је да је то историјски догађај, где су представљени као држава равноправна са осталим државама.

„Ово је историјски догађај, ми смо први који смо пробили лед у том погледу. Све је било у реду, пријем и са техничке стране у реду, представљени смо као држава, равноправна са осталима. Био је то историјски корак који је први пут направио Атлетски савез Косова, ту смо као тим, четири лидера, понашали смо се веома коректно, овом приликом домаћин нам се захвалио на понашању и коректности према договору који смо унапред склопили. Задовољни смо пријемом и манифестацијом, а очекујемо још једном да сарађујемо у будућности“, рекао је Дуја.

Вођа тима, Адријан Мазреку је на питање у вези са заставом казао да је био договор да се застава било које земље не поставља на спортске терене, при чему је додао да су такмичари имали лого и акроним Косова.

„Питање заставе је друга тема, у балканским тркама то је прелиминарни договор, да се на спортским теренима не поставља застава било које државе. Није било заставе ниједне државе која се такмичила, док су спортисти, такмичари у дресовима, имали наше логое са скраћеницом ‘КОС’, што је наш код државе“.

„Пратњу је изванредно организовао организатор од хотела до сале, од сале до хотела унутар сале, свуда“.

На крају, Мазреку је позвао косовску владу да обезбеди боље услове за спортисте.

„Спортисти су направили добар учинак, упоредивши то са њиховим годинама, јер је трка била за У20, скоро сви наши спортисти су били млађи, одличне су резултате имали. Наравно да је то искуство јер немамо хала, такмичење је одржано у затвореној хали, ми на Косову немамо халу да бисмо постигли добар резултат, требало би да постоје услови за тренинг, ово би требало да буде сигнал влади да су и нама потребне такве хале“.

Косовским спортистима до сада није било дозвољено да се такмиче на међународним такмичењима која се одржавају у Србији, одакле су косовски боксери враћани три пута, када им није дозвољено учешће на Светском првенству у боксу, које је такође одржано у Београду.

Опрема: Стање ствари

(Коссев, 13. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. Znači, država koja ne postoji je po ASS-u ravnopravna sa ostalim državama, ali da bi naši atletičari bili ravnopravni među sobom moraju da se bave disciplinama koje se brankoviću i ostalim kompleksašima iz ASS-a lično dopadaju. Prvo sami odlučuju ko su “pravi“ atletičari, a sad sami odlučuju koje su države nezavisne.

  2. Заставе или спорт ?
    Спорт, наравно ! Спорту нису потребне ни заставе, ни химне, ни држање руке на срцу за време интонирања химне. Не сукобљавају се народи и државе ; ДРУЖЕ СЕ, УПОЗНАЈУ И ТАКМИЧЕ младићи и девојке у најплеменитијој спортској дисциплини – атлетици (1). Публика долази да ужива, гледа и храбри такмичаре, не да броји заставе и слуша химне.
    Хвала организаторима који су то схватили и приказали.

    (1) која не привлачи “делије” и њихову “братију”.

    2
    13
  3. @Деда Ђоле

    Svrha savremenog sporta su isključivo zarada i propaganda (politička i ideološka).
    Ako se na globalnom nivou neki sport više srozao od fudbala u poslednjih 15-ak godina to je atletika.

    13
    1
  4. Да, они толико мисле о спорту да су усавршили спортско управљање дроном и махање рукама у облику орла. Стварно спорт на првом месту. Неко врло брзо заборавља , или…..

    10
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading