Парламент Аустрије усвојио закон о обавезној вакцинацији

Аустријска влада, у договору са опозицијом која је подржала обавезну вакцинацију, договорила  претходно и лутрију за све грађане који се вакцинишу

Фото: Бета/АП

БЕЧ – Аустријски парламент вечерас је, после вишесатне бурне дебате, усвојио закон којим се уводи општа обавезна вакцинација против корона вируса и ступиће на снагу почетком фебруара.

Одлука о обавезној вакцинацији пунолетних грађана донета је великом већином. Од 170 предатих гласова, 137 посланика је гласало „за”, а 33 „против” закона.

Иначе 13 посланика, готово из свих парламентарних странака, из протеста против обавезне вакцинације, или болести, није присуствовало седници.

За Закон су гласали посланици владајућих Народне партије Аустрије (ОВП) и Зелени, као и опозиционе Социјалдемократске партије (СПО) и Неос-а.

Слободарска партија (ФПО) је гласала против ове мере, оптужујући власти и све који су гласали за обавезну вакцинацију, да тиме уводе тоталитаризам и „здравствени комунизам” у Аустрији.

На захтев ФПО гласање је спроведено прозивањем посланика, тако да су посланици након прозивања имена морали да убацују свој глас у за то предвиђене гласачке кутије.

Закон о обавезној вакцинацији у Аустрији прошао парламентарни одбор

Колико је закон о обавезној вакцинацији поделио друштво показује да је на сајт парламента послато, током периода јавне расправе, више од 100.000 ставова грађана.

Током дебате све странке су упутиле критику ФПО, оптужујући слободарце за ниску стопу вакцинације.

На другој страни, посланици ФПО су подвукли да је такав закон невиђен у демократској Аустрији и да је тиме влада изгубила поверење грађана.

Лидер ФПО Херберт Кикл најавио је да се неће вакцинисати и поред обавезне вакцинације.

Према усвојеном закону, сви пунолетни грађани који су пријављени у Аустрији, мораће да се вакцинишу против корона вируса, преноси Танјуг.

Закон предвиђа прелазни период током којег ће се невакцинисани опомињати, а од средине марта креће и новчано кажњавање од 600 до 3.600 евра.

У Аустрији обавезна вакцинација: Казна за одбијање 3.600 евра

Бундесрат, покрајински дом парламент, треба још 3. фебруара да потврди закон, тако да ће ступити на снагу одмах после тога.

Аустријска влада, у договору са опозицијом која је подржала обавезну вакцинацију, договорила је претходно и лутрију за све грађане који се вакцинишу.

Тако ће сваки десети вакцинисани грађанин моћи да освоји бон у вредности од 500 евра који ће моћи да потроши у аустријским продавницама, гастрономији, хотелима и слично.

Аустрија је прва земља у ЕУ која је увела општу обавезну вакцинацију.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар