Нова чешка влада одустала од обавезне вакцинације против ковида-19

Нови премијер Петр Фијала објаснио је да је његова влада одлучила да укине уредбу о обавезној вакцинацији коју је у јесен донела претходна влада премијера Андреја Бабиша

Извор: НСПМ

ПРАГ – Нова чешка коалициона влада центра и деснице одустала је данас потпуно од обавезе да се у Чешкој убудуће вакцинишу Чеси старији од 60 година и неке професије, као медицинско особље или полицајци и војници, саопштио је после седнице владе премијер Петр Фијала.

„Сложили смо се да вакцинација неће бити обавезна. То не мења ништа у нашем ставу да је вакцинација најбољи начин, најсигурнији пут како да се избегну тешки симптоми ковида-19 и хоспитализација. Зато поново позивамо све грађане да се вакцинишу, капацитети су довољни, штитите себе и тако и друге”, казао је чешки премијер на конференцији за новинаре у седишту владе.

Петр Фијала објаснио је да је његова влада одлучила да укине уредбу о обавезној вакцинацији коју је у јесен донела претходна влада премијера Андреја Бабиша, тада већ у оставци.

„Не желимо да продубљујемо јаз у друштву. Неки од тих разлога због који је уредба донета више ни не важе, јер у неким групама професија имамо вакцинисано чак 90 одсто”, казао је Фијала, јавља Бета.

Праг: Протест због уредбе о обавезној вакцинацији старијих од 60 година

У Чешкој коју је захватила мутација омикрон оборен је у уторак црни рекорд од почетка пандемије, када је откривено 28.469 новозаражених, што је за око 16.000 више него пре недељу дана.

Упркос овако великом броју новозаражених у Чешкој се не пуне болнице, већ напротив празне и у уторак је у болницама лежало 1.635 ковид-19 пацијената, од тога на интензивној нези или респираторима 252, док је прошле јесени у новембру на ковид-19 одељењима чешких болница било скоро 7.000 пацијената.

Не расту више не бројеви преминулих, али је од почетка пандемија у Чешкој од ковида-19 до сада умрло 36.937 људи.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар