Магнати дигиталне трговине предлажу да се жене замене вештачким материцама

Технолошки предузетници разматрали су могућност замене природног порођаја вештачким материцама, тврдећи да би таква технологија уклонила „терет“ трудноће и омогућила женама да раде више

Фото: Fotolia/Kaspars Grinvalds

Суоснивач Етерума Виталик Бутерин и оснивач платформе Gumroad Сахил Лавингиа предложили су вештачке материце као решење за родну неједнакост.

Познати технолошки предузетници разматрали су могућност замене природног порођаја вештачким материцама, тврдећи да би таква технологија уклонила „терет“ трудноће и омогућила женама да раде више. Такође сматрају да би то повећало и наталитет.

“Ослобађање одговорности за трудноћу жене би могло довести до равноправнијег положаја у друштву”, сматрају они.

„Требало би да улажемо у технологију која чини рађање деце много бржим, лакшим, јефтинијим и приступачнијим”, оценио је Лавингиа.

Виталик Бутерин, суоснивач криптовалуте Етерум, слаже се са својим колегом и тврди да би жене могле да наставе да раде ако се „терет трудноће“ пребаци на вештачке материце.

Бутерин (чије се богатство процењује на 1, 46 милијарди долара) тврди да би преношење трудноће на вештачке материце могло значити „значајно смањење неједнакости“ у богатству између полова.

Иако су Лавингиа и Бутерин добили одређену подршку на друштвеним мрежама, већина реакција је била изузетно негативна, а критичари су упоређивали идеју са људима из лабораторије у филму “Матрикс”.

„Ово је тако дистопијско. Зашто не створити систем у којем свако ко доприноси друштву може да заради довољно да изгради породицу, купи кућу и живи уместо да га константно погађа инфлација?“ написао је један од корисника.

„Разлог зашто већина људи одлучује да нема децу није зато што им недостају брзе и једноставне синтетичке материце, већ зато што све више њих осећа да морате да будете милионер да бисте их имали”, твитовао је новинар Амил Ниази.

Научници у Холандији су 2019. године тврдили да их од стварања прве вештачке материце дели 10 година. Та технологија, међутим, требало би да се користи за заштиту превремено рођених беба, а не да у потпуности замени природну трудноћу, преноси РТ.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 19. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. На жалост, овакве вести све више су присутне. Пре четири године било је предавање на научном скупу о томе како близина аналног отвора доприноси загађењу новорођенчади па су и нуђена „решења“. Лица са најдубљe отуђеним погледом на свет имају огромну моћ и намећу наведене ставове.

    12

Оставите коментар