Генерал Бен Хоџис: Србија данас није она из 1999. године

Има многих у српском руководству који желе да буду прозападни и модерни, али нажалост превише и оних који то отежавају, истакао бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи

Бен Хоџис (Фото: Снимак екрана/Јутјуб/Defence iQ)

Бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи Фредерик Бен Хоџис у интервјуу за Косово онлајн наводи да Србија данас није она Србија из 1999. године, да би НАТО требало изнова и изнова да понавља да је мисија Кфора ту да остане, као и да је добро што је први пут у историји мисије мађарски генерал главнокомандујући.

Велика Британија је последња именовала свог специјалног представника за Западни Балкан, САД имају Палмера и Ескобара, ЕУ представља Лајчак. Могу ли сви они да сарађују заједно?

Биће важно за ЕУ, Велику Британију, САД и НАТО да имају заједнички поглед и приступ шта се дешава на Западном Балкану. Ми сви имамо интерес у стабилности и сигурности и економском расту региона. Морамо да радимо уједињени и на компатабилан начин, кључ свега овога је ЕУ. Да буду озбиљни за европске интеграције и да пронађу начине да подрже напоре Србије и других земаља да се развијају и модернизују. Мислим да САД треба да имају праву стратегију за регион, не само пролазну и такође бих истакао да НАТО мора јасно да каже опет и опет и опет да је мисија Кфора ту да остане и да не одлази са Косова. Мислим да је важно да се Мађарска истакла у својим обавезама. Имамо први пут мађарског генерала на челу Кфора. Мађарска види важност изградње сигурности на Западном Балкану, Турска има интересе у региону, и надам се да свака од тих нација размишља прво о будућности младих људи, да им се пружи најбоља шанса за образовање, здравство…

Генерал Бен Хоџис: Вучић створио утисак да је под притиском Кремља, СПЦ и борачких организација

Да ли сте оптимиста по питању дијалога Београда и Приштине?

Ја сам оптимиста, ако лидерима дате шансу и простора да могу да преговарају. То је важно и мислим да САД морају да подрже процес, да раде блиско са ЕУ и са другим нацијама. Велика Британија, наравно, да подржава ове напоре, јер ово је такмичење и ако Запад није ту да се такмичи онда ће Кина и Русија попунити тај вакуум, и онда не видим позитиван исход за младе људе у региону.

Како гледате на данашњу Србију, али и њене односе са Русијом?

Верујем да Србија данас није Србија из 1999. Више су заинтересовани и више су отворени за западне интеграције. Има многих у српском руководству који желе да наставе даље и да буду прозападни и модерни, али нажалост превише и оних који то отежавају. То не значи да неће задржати везе са Русијом, која има доста утицаја на Србију. Поента је да Србија као суверена нација може да има односе с ким хоће, морамо да се такмичимо као део регионалне стратегије у дипломатији и економији и вежбама дефанзивне индустрије.

Генерал Бен Хоџис: Срби више нису проруски оријентисани

Да ли ће доћи до новог састанка Куртија и Вучића?

Важно је да се лидери састају, али морају бити заштићени од утицаја, поготово од стране Кремља, али и оних унутрашњих који подривају све напоре у преговорима у доброј вољи. Не треба повлачити црвене линије, али нам не требају лекције од оних које немају интереса да Србија и Косово успоставе нормалне односе.

Како гледате на питање несталих?

Из хуманитарних разлога и транспарентности и владавине закона је важно, поготово за породице, да се пронађу све нестале особе. САД сарађују са Вијетнамом када тражимо нестале војнике и то је важан део процеса залечења односа.

Ваш став по питању Косовских безбедносних снага?

То је деликатно питање за Косово и Србију. САД препознају Косово као независну државу и Косово би требало да има могућност да се брани. Истовремено, Кфор остаје да помаже да се смање тензије између различитих етничких група и мислим да је зато тако важно да НАТО, односно Кфор остане у дужем временском периоду и да не смањује своју мисију.

Генерал Бен Хоџис: Шта ће Србији Панцир кад јој од Запада ништа не прети

Како бисте описали тренутну ситуацију у Босни?

Наравно, оно што видимо јесте резултат када САД и Европа склоне очи са региона. Ако не показујемо константан напор и стратешки напор и интеграцију, онда овакве ствари могу да почну да се дешавају. Наравно, Кремљ је веома заинтересован да руши напоре за западну интеграцију.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Искра, 12. 1. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , ,

Оставите коментар