Генерал Бен Хоџис: Црно море нам је потребно због обуздавања Русије

Бивши главнокомандујући америчких трупа у Европи предложио повећање дипломатског притиска на Русију, као и економских улагања у земље региона и квалитетно побољшање односа са Украјином и Турском

Фото: CC BY 2.0/U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Justin Stumberg

Сједињеним Америчким Државама је Црно море потребно како би се супротстављале Русији, изјавио је бивши главнокомандујући америчких трупа у Европи генерал Бен Хоџис.

„Морамо да размишљамо стратешки — потребно нам је Црно море због обуздавања Русије и Ирана, а такође и да бисмо заштитили наше савезнике и пријатеље у региону“, рекао је он у интервјуу за украјинску телевизију „Хромадске“.

Генерал је приметио да Бајден није јасно дефинисао какву би политику требало водити у црноморском региону.

„Та администрација још увек нема јасну стратегију за регион Црног мора. Знам да већ раде на нечему, али заправо још увек нема ничег“, додао је.

Генерал Бен Хоџис: Довољан број лидера у Србији потискује злоћудни утицај Кремља

Истовремено, Хоџис је предложио повећање дипломатског притиска на Русију, као и економских улагања у земље региона и квалитетно побољшање односа са Украјином и Турском.

„Желим да Украјина и Грузија буду чланица НАТО-а. Желим да Грузија буде чланица НАТО-а“, додао је генерал.

Раније је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко за телевизију „Русија 24“ изјавио да НАТО иде ка томе да и Црно море претвори у арену конфронтације, што је, како каже, изузетно опасан пут.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 10. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

3 replies

  1. Када човек прочита овакве глупости, не зна да ли да се смеје или да плаче.

    Оптимистична варијанта је да генерал ништа од овога не мисли озбиљно, него само надувава ратоборну реторику да би себи подигао цену на платном списку неког института, не би ли тиме себи обезбедио додатне приходе уз генералску пензијицу.

    Песимистична варијанта је да генерал довољно глуп да ово мисли озбиљно, у ком случају није квалификован ни да буде пословођа самопослуге. Сви би требало да знају да је Црно море “руско језеро”, јер од Севастопоља до Босфора (најудаљенија тачка од руске обале) има 500км. Тих 500км 3М-54 Калибар прелети за отприлике 10 минута, а 3М22 Циркон за отприлике 3 минута. Када би Руси хтели, могли би да потопе све НАТО бродове у Црном мору за 10-15 минута. А трабуњања о томе како је САД-у “потребно” Црно море или како ће “квалитетно” побољшати односе са Турском су на нивоу обданишта.

    19
  2. Ово је требало да ставим као део првог коментара, али хајде.

    (Бајденова) “администрација још увек нема јасну стратегију за регион Црног мора.”

    Нема јасну стратегију зато што нема чиме, то јест нема средстава да оствари ту стратегију. А пошто нема чиме, прављење стратегије би ионако било губљење времена. То је као када би градоначелник Београда имао стратегију за насељавање Месеца.

    17

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading