Владимир Путин: Нећемо дозволити да се понови Казахстан

Мерама које су чланови Организације уговора о колективној безбедности предузели стављено је до знања да нећемо дозволити никоме да дестабилизује ситуацију у нашем подручју, рекао Путин 

Фото: Sputnik/Алексей Никольский

МОСКВА – Чланови Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) показали су одлучност да спрече покушаје да се дестабилизује ситуација у њиховим земљама и да се имплементира обојена револуција, изјавио је руски председник Владимир Путин, обраћајући се на онлајн самиту ОДКБ поводом ситуације у Казахстану.

„Свесни смо да развој ситуације у Казахстану није ни први, ни последњи покушај страног мешања у унутрашња питања наших земаља. Мерама које је ОДКБ предузео, стављено је до знања да нећемо дозволити никоме да дестабилизује ситуацију у нашем подручју или да дозволимо такозване обојене револуције”, нагласио је Путин, преноси ТАСС.

Путин је указао на додатни проблем.

„На интернету и друштвеним мрежама се настављају покушаји да се наши грађани уплету у протестне активности које претходе терористичким нападима, о чему је причао данас председник Казахстана. Хронологија догађаја у Казахстану је кристално јасна, сви смо је видели”, оценио је руски лидер.

Демонстранти заузели резиденцију председника Казахстана

Руски председник је нагласио да недавни развој догађаја у Казахстану доказује да је „одређеним силама у реду да користе сајберпростор и друштвене мреже да регрутују екстремисте и терористе и да стварају спавајуће милитантне ћелије”.

„У овом случају, верујем да би било разумно да се наложи Одбору секретаријата безбедности ОДКБ да учини све да радне групе које делују на пољу сајбербезбедности и борби проти тероризма и екстремизма направи иницијативу о заједничким акцијама усмереним ка спречавању деструктивног спољног утицаја у зони одговорности ОДКБ”, нагласио је Путин, преноси Танјуг.

Он је додао да је кључно да ОДКБ обезбеди да се „трагични догађаји попут недавних у Казахстану никада не догоде”.

ОДКБ чине Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргистан, Русија и Таџикистан.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар