Демонстранти заузели резиденцију председника Казахстана

Протести почели након укидања прописа којим је била ограничена цена течног нафтног гаса, популарног горива за аутомобиле, после чега се цена повећала за више од 100 одсто

Нереди на улицама највећег града Казахстана (Фото: Бета/АП)

Демонстранти су заузели резиденцију председника Казахстана у Алматију (Алма Ати – примедба Стања ствари), објавио је новински портал закон.кз позивајући се на изјаве сведока.

Након што су упали у седиште градоначелника, демонстранти су покушали да уђу у резиденцију председника, наводи руска агенција ТАСС.

У овој области се може видети дим, чују се експлозије шок бомби и пуцњи.

Тренутно је пожар пријављен у згради тужилаштва у Алматију, где су у току немири.

Раније је јављено да је запаљено и седиште регионалног одбора владајуће странке Нур отан (Светло отаџбине), преноси Танјуг.

Дописник РИА Новости јавља да су демонстранти упали у зграду градске администрације и запалили је, након чега се полиција повукла са оближњег трга.

Жестоки сукоби који су избили током синоћњих протеста настављени су данас, а у сукобима је повређено 190 људи, од којих 137 полицајаца.

Како наводи ТАСС, у данашњим немирима повређено је пет радника Хитне помоћи.

Након што је влада поднела оставку, а председник Казахстана Касим-Џомарт Токајев увео ванредно стање, демонстранти у Алматију су данас наставили да се сукобљавају са полицијом која је почела да користи специјална средства, сузавац и шок бомбе.

Протести су почели у недељу у провинцији Мангистау која производи нафту на западу Казахстана након укидања прописа којим је била ограничена цена течног нафтног гаса, популарног горива за аутомобиле, после чега се цена горива повећала за више од 100 одсто.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 1. 2022)

Русија позвала на мирно решење у Казахстану

Москва помно прати догађаје у Казахстану, у чијем је главном граду Нурсултану и више других градова проглашено ванредно стање, и позива на мирно решење проблема у суседној држави, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

„Пажљиво пратимо догађаје у братској, суседној држави. Позивамо на мирно решење свих проблема у оквирима Устава и закона, као и дијалога, а не путем уличних нереда и кршење закона”, наводи се у саопштењу, како је пренела руска агенција ТАСС.

Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев је потписао данас указ о проглашењу ванредног стања у Нурсултану, ванредно стање је проглашено и другим градовима, због демонстрација и сукоба с полицијом.

Полиција је у сукобу с демонстрантима у Алматију почела да користи специјална средства, сузавац и шок бомбе.

Протести су почели у недељу у провинцији Мангистау која производи нафту на западу Казахстана након укидања прописа којим је била ограничена цена течног нафтног гаса, популарног горива за аутомобиле, после чега се цена горива повећала за више од 100 одсто, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 1. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар