Министарство финансија САД увело санкције Милораду Додику

Санкције уведене и Алтернативној телевизији (АТВ) из Бањалуке, за коју се тврди да је под контролом Додика

Милорад Додик (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

САРАЈЕВО – Министарство финансија САД увело је данас санкције српском члану Председништва БиХ Милораду Додику због, како тврде, његових „коруптивних активности” и „претњи по стабилност и територијални интегритет БиХ”.

Како се наводи у саопштењу на сајту америчког министарства, санкције су уведене и Алтернативној телевизији (АТВ) из Бањалуке, за коју се тврди да је под контролом Додика.

У образложењу санкција се наводи да је ова мера део „преданости” администрације председника САД Џозефа Бајдена да се промовише одговорност за оне који, између осталог, како се тврди, „подривају стабилност региона Западног Балкана кроз корупцију и претње дугогодишњим мировним споразумима”.

Министарство у саопштењу наводи да је Додик „поткопао институције БиХ” позивајући на одузимање државних надлежности и покренуо стварање паралелних институција у ентитету Република Српска (РС).

Америчко министарство тврди и да је Додик искористио своју званичну функцију у БиХ да „акумулира лично богатство кроз корупцију, мито и друге облике корупције”, преноси Танјуг.

Жељка Цвијановић: Током посјете Америци спомињана иницијатива о изоловању Додика

Они наводе да ове акције „угрожавају стабилност, суверенитет и територијални интегритет БиХ и поткопавају Дејтонски мировни споразум, ризикујући тиме ширу регионалну нестабилност”.

У образложењу санкција које су САД увеле и Алтернативној телевизији из Бањалуке, наводи се да је тај медиј „у приватном власништву компаније блиско повезане с Додиковом породицом”.

Наводе и да Додик има личну контролу над АТВ, „иза кулиса, тако што захтева лично одобрење за медијске приче повезане с политички осетљивим темама”.

Милорад Додик: Шта рећи а да звучи сувисло

БАЊАЛУКА – Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да не зна како би коментарисао толико бесмислену одлуку САД о увођењу санкција њему и АТВ-у, а да звучи сувисло.

„Можда је прво што пада у очи време када се ова одлука саопштава, дакле у предвечерје најрадоснијег хришћанског празника Божића. Историјски смо као народ нападани баш на велике празнике и знам да они који стоје иза ове одлуке то знају”, рекао је Додик и истакао да друго што му пада на памет је да су САД, које се диче људским правима и слободом медија санкционисала управо медиј.

Шефица немачке дипломатије тражи да ЕУ уведе санкције Додику

Ако то, истиче, није напад на слободу изражавања и на слободну реч, не знам онда шта је.

Упитан да коментарише одлуку САД о увођењу санкција њему и АТВ-у због активности и претњи по стабилност и територијални интегритет БиХ, Додик је за Срну изјавио да је треће што му пада на памет то да је опет кажњен, а да не зна због чега.

„Први пут су рекли да кршим Дејтон, без навођења чиме сам прекршио Дејтонски мировни споразум. Сада ми се, како чујем, на терет ставља и корупција а да се против мене ни у БиХ нити било где у свету не води кривични поступак за корупцију”, подсетио је Додик, јавља Танјуг.

Српски члан Председништва нагласио је да ничим није довео у питање уставни поредак у БиХ нити њену стабилност, те да остаје нејасно шта су креатори ових санкција имали на уму када су одлучили да га опет казне.

„Ово су санкције које је излобирало неколико америчких службеника који не деле визију БиХ какву ја имам и каква је потписана 1995. Ако мисле да ће ме овако дисциплиновати грдно се варају. Ја тек сада добијам нови мотив да се борим за права која нам се отимају 26 година”, рекао је.

Милорад Додик: Ако се у БиХ не осећају добро Срби и Хрвати, него Американци – онда је то нека америчка земља

Истакао је и да је одлука САД да га опет санкционишу дошла уочи обележавања 30 година постојања Републике Српске што, такође, треба да, како каже, приметим и требало би, тако они мисле, да ме поколеба у борби за права Републике Српске.

„Бојим се да је све што су урадили мало да би ме зауставили, јер ја нисам биран да бих заступао америчке, већ интересе народа Републике Српске. Док год се будем бавио овим послом тако ће бити”, поручио је Додик.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар