Александар Лукашенко: Понудићу Путину да врати нуклеарно оружје Белорусији ако НАТО предузме сличан корак у Пољској

Након распада СССР-а на територији Белорусије било нуклеарног оружја, а Минск је пристао на његово повлачење након потписивања Уговора о неширењу нуклеарног оружја

Владимир Путин и Александар Лукашенко (Извор: DW)

Белорусија ће понудити Русији да распореди нуклеарно оружје на њену територију, ако НАТО предузме сличан корак у Пољској, рекао је Александар Лукашенко у интервјуу за РИА Новости.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је раније да, ако Немачка одбије да постане локација за ову врсту наоружања, оно може завршити у другим европским земљама, укључујући и источно од немачких граница.

„У том случају понудићу Путину да врати нуклеарно оружје Белорусији“, рекао је Лукашенко.

На питање да прецизира о каквим системима је реч, шеф државе је напоменуо: „Договорићемо се о ком“.

Александар Лукашенко новинару Би-Би-Си-ја: Масакрираћемо невладине организације које сте финансирали

„Нуклеарно оружје које ће бити најефикасније у таквом контакту. Спремни смо за то на територији Белорусије. Ја као брижан домаћин нисам ништа уништио. Све ‘шупе’ су на месту“, додао је Лукашенко.

Након распада СССР-а, на територији Белорусије било је на десетине пуњења за стратешке интерконтиненталне ракете „Топољ“ и више од хиљаду тактичких нуклеарних бојевих глава. Минск је пристао на повлачење оружја након потписивања Уговора о неширењу нуклеарног оружја.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Восток, 30. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар