Њемачка: Натпис „Невакцинисани непожељни“

Добра вијест што је поступак овог пословног човјека, који подсјећа на натписе „Јевреји непожељни“, изазвао лавину огорчења да је Вилхелм Шлевајс уклонио натпис и замијенио га са „Срамота ме је“

Радња у Гелзенкирхену са натписима „Невакцинисани непожељни“ (Извор: reitschuster.de)

(Рајтшустер/WAZ, 29. 11. 2021)

Не, нисте погрешно прочитали. Израз из наслова, који се види и на слици, стајао је исписан дебелим бијелим словима на излозима радње Вилхелма Шлевајса у Гелзенкирхену. Кад ми је један читалац послао слику, надао сам се да је у питању фалсификат. Али није.

Вилхелм Шлевајс испред излога своје радње на ком је написао „Невакцинисани непожељни“ (Фото: Вилхелм Шлевајс)

Добра вијест је што је поступак овог пословног човјека, који подсјећа на натписе „Јевреји непожељни“ из доба Трећег рајха, изазвао лавину огорчења, толику да је 65-годишњи Шлевајс уклонио натпис и замијенио га са „Срамота ме је“.

 

Вилхелм Шлевајс испред излога своје радње на ком је умјесто „Невакцинисани непожељни“ послије лавине негативних реакција написао „Срамота ме је“ (Фото: Матијас Хеселман)

У разговору за новине WAZ, Шлевајс се правдао да „често на излогу радње ставља натписе да би људе подстакао на размишљање“. То  му је била намјера и са короном. „Хтјео сам да људе подијелим у два табора“, изјавио је новинама. „Нисам мислио ништа озбиљно: уколико се придржавају хигијенских правила, и невакцинисани могу у радњу.“ Мислио је да ће му се људи због тога обраћати и покретати разговор. „То је била огромна грешка“, каже о том данас, како се наводи у тексту.

Једна читатељка већ је полицији поднијела пријаву за распиривање међунационалне мржње. О паралелама с временом нацистичке владавине уопште није размишљао, каже у разговору за новине: „Била је то велика глупост с моје стране, веома ме је стид због тога.“

Њемачка: Осуђујућа пресуда због транспарента „Вакцина ослобађа“

Свако изједначавање оног што се данас дешава с ужасном владавином нациста било би апсурдно и кажњиво (али у оба смијера – како за жигосање критичара поступака поводом короне као „нациста“, тако и за поређење дискриминације невакцинисаних са прогоном мањина у Трећем рајху).

Али колико год кажњиво било такво поистовјећивање, толико је и неувиђање да се данас медији и, нажалост, велики дио људи служи управо истим оним психичким механизмима који су утабали пут мрачном добу њемачке историје.

Пословни човјек из Гелзенкирхена на упечатљив је начин показао да су ти духови и даље живи!

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар