Група професора Филозофског факултета пружила подршку Милошу Ковићу

Уколико Ковић буде избачен са Филозофског факултета, уместо да буде изабран за редовног професора, то неће бити проблем само за овај факултет већ и за цео Универзитет, порука је округлог стола

Трибина „Случај професора Ковића“ (Извор: Вечерње новости)

„Случај професора Ковића“: Има ли дискриминације и прогона на Филозофском факултету?

Студенти Универзитета у Београду одржали су округли сто „Случај професора Ковића: Има ли дискриминације и прогона на Филозофском факултету?“ 30. новембра у 12 часова у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михаилова 6).

Пажњу академске и шире јавности је прошлог месеца окупирала вест да је на Филозофском факултету у Београду у току прогон проф. др Милоша Ковића, који за циљ има његово протеривање са радног места професора опште историје новог века на Одељењу за историју. Наглашавано је то да неколико његових колега са Одељења, који су против њега претходно поднели осам кривичних и парничних тужби, покушавају не само да спрече његов избор у звање редовног професора, за шта има све научне и педагошке услове, него и да га истерају с Факултета. Тиме су се, на основу члана 40 Закона о општем управном поступку и члана 30 Кодекса професионалне етике на Универзитету у Београду, нашли у сукобу интереса.

Милош Ковић: Кратка историја једног прогона

Студенти су истовремено упозоравали и на пример дискриминације према Милошу Ковићу пошто члан 34. Кодекса професионалне етике на Универзитету у Београду утврђује да сви чланови академске заједнице имају право на једнаке услове за напредовање. Након протеста организованог 1. новембра, где је од декана Филозофског факултета, проф. Данијела Синанија захтевано да заштити радна права проф. Ковића, студенти позивају академску заједницу у Србији да одговори на питање има ли дискриминације и прогона на Филозофском факултету.

Уводничари:

Смиља Марјановић Душанић, редовни професор на Филозофском факултету
Владимир Вулетић, редовни професор на Филозофском факултету
Слободан Антонић, редовни професор на Филозофском факултету
Небојша Шулетић, Балканолошки институт САНУ
Дискусију води: Ђорђе Николић, студент

(Прес центар УНС-а)

Вечерње новости: Ковићу дати заштиту

Уколико професор Милош Ковић буде избачен са Филозофског факултета, уместо да буде изабран за редовног професора, то ће бити проблем не само за овај факултет, већ и за цео Универзитет у Београду (УБ). Не смемо дозволити да идеолошки и политички ставови буду препрека за нечије напредовање, нити се сме допустити да нечија самовоља буде важнија од процедура.

Ово је порука групе професора Филозофског факултета који су у уторак говорили на трибини „Случај професора Ковића: има ли дискриминације и прогона на Филозофском факултету“ у организацији студената УБ.

Протестно писмо поводом прогона проф. др Милоша Ковића са Филозофског факултета у Београду

Професори Слободан Антонић, Владимир Вулетић и Смиља Марјановић Душанић подржали су Ковића и истакли да би декан Филозофског факултета Данијел Синани и ректор УБ Владан Ђокић требало да нађу решење које ће подразумевати заштиту професора Ковића, а да се појединим професорима на одељењу за историју поручи да не могу да раде шта хоће.

  • Да ли УБ може себи да дозволи да му одлазе професори таквог ранга као што је Ковић – запитао је Вулетић. – Последица овог случаја је урушавање слободе изражавања и јавног наступања професора. На универзитету се стварају клике, а код младих људи се развија страх и они се плаше да изнесу своје мишљење и јавно говоре како се не би замерили некој од клика.

Проф. Антонић је изразио наду да ће проблем бити решен у складу са добром праксом и добрим обичајима на Филозофском факултету и Универзитету који подразумевају поштовање уходане процедуре.

  • У супротном, то би била велика брука за све нас, и представљало би распад Филозофског факултета, на коме би почео рат свих против свих – рекао је он.

Слободан Антонић: Борба за историју или Оставите Ковића на миру! 

Један од учесника трибине био је и др Небојша Шулетић са Балканолошког института САНУ који је пре неколико година избачен са Филозофског факултета, а у уторак је поручио да су поједини професори на одељењу за историју изложени понижењима. Он је навео да је случај Ковић завршетак једне фазе која је почела изгоном проф. Александра Фотића. Оценио је да су највеће жртве студенти јер нико не прича о настави и програмима што говори о патологији наших институција.

Захтеви студената нису усвојени

Студент Ђорђе Николић рекао је да захтеви које су студенти изнели прошлог месеца у вези с професором Ковићем нису испуњени. Они, између осталог, траже да декан Синани искористи своја овлашћења и предложи Ковића у звање редовног професора.

Љ. Б.

(Вечерње новости, 30. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар