Патријарх Порфирије: Могу само да молим све да чувамо једни друге, а не да се бијемо

На самом уласку у Божићни пост, бијемо се међусобно песницама, моткама… Не желим да анализирам шта је повод, а шта прави узрок сукоба; ни ко је крив, а ко је невин, поручује патријарх

Патријарх Порфирије (Фото: Лола Ђорђевић/Спутњик)

Морамо знати да немири, ма колико хтели да донесу мир, неумитно производе нове и нове немире, поручио је патријарх Српске православне цркве, обраћајући се верницима на почетку Божићног поста.

Патријарх Порфирије каже да је јуче са тугом пратио „како су међу нама, припадницима истог народа, али и грађанима Србије, независно од тога ком народу припадају, избили физички сукоби“.

„На самом уласку у Божићни пост, бијемо се међусобно песницама, моткама, каменујемо аутобусе, разбијамо главе једни другима, уништавамо имовину. Не желим да анализирам шта је повод, а шта прави узрок сукоба; ни ко је крив, а ко је невин“, поручује патријарх Порфирије.

Коссев: Багер на улици и у Штарк Арени, док „пристојна Србија чува Косово и земљу“

Истиче да они који стварају конфликте и управљају кризама и сукобима у свету, али исто тако и они који код нас поларизују, деле и сваку тему политизују да би стварали раздоре из себичних, парцијалних интереса, све то добро знају.

„Могу само да молим све, да апелујем, да чувамо једни друге, а не да се бијемо. Свако је свакоме потребан. Не можемо једни без других. Свако да поштује свакога, на то нас Бог позива“, наглашава патријарх.

„Молим се Богу да у данима Божићног поста своје мисли, жеље и молитве Христу Богу, једином миротворцу, усмеримо ка општем добру, разумевању, љубави и поштовању према ближњем, без обзира на чињеницу да су нам, по природи ствари, идеолошки, социолошки, политички и сваки други ставови различити“, додаје патријарх Порфирије.

Наглашава да нас период поста, у који смо закорачили, подсећа и позива на неопходни мир.

Свети Григорије Палама: Беседа на молебану поводом незапамћене и непрекидне смртоносне епидемије која је тада харала

„Међутим, морамо знати да се истински мир не може постићи без помирења и мира са Богом, то јест, без труда да, колико год је могуће живимо у складу са Христовим, јеванђелским системом вредности, које су сажете у тајни двоједине љубави, према Богу и према ближњем, што значи према сваком човеку. Морамо знати да немири, ма колико хтели да донесу мир, неумитно производе нове и нове немире“, истиче поглавар Српске православне цркве.

„У том смислу, мир са Богом истовремено и безусловно подразумева ограничавање свога егоизма, самољубља, себичности, нетрпељивости, искључивости, једном речју ограничавање своје појединачне воље, и пружање права и простора другоме да изражавајући своју слободу и своје дарове и способности, на миран, цивилизован и демократски начин допринесе добру по свим питањима од општег значаја, како за садашњост тако и за будућност народа и државе. Са ових неколико мисли желим срећан и благословен Божићни пост, који нас води миру који јесте Христос међу нама“, поручио је на крају обраћања патријарх Порфирије.

Опрема: Стање ствари

(РТС/Искра, 28. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Господин Перић да је хтео бар мало да анализира знао би да уопште није било „ бијемо се међусобно“ већ да су једни тукли и газили багером а други бежали од батинаша. Он врло добро зна ко хоће на сваки начин да испровоцира грађански рат , али га то уоште не занима. Не пада му напамет да посети народ и пита га зашто неће да своју земљу да некоме ко је протеран из многих држава јер за собом оставља пустош. Шта га брига , има он Загреб…. Мислим да је сазрело време да се организује Црквено народни сабор и да изабере Патријарха који ће бити ДОСТОЈАН и понос овог народа а не слуга режима. Једну ствар госп. Перић никако не схвата , а то је да је Црква народ а не само он и његове немуште Владике . Није народ ту због њих већ они због народа. Брука , још ако је истина и да су Црквено имање у Горњим Недељицама продали , немам речи.

  21
  2
 2. Свети Гаврило Ургебадзе грузијски:
  “Тешко монаху или монахињи које не боле боли свога народа!“
  Погрешан човек на погрешном месту у погрешно време!
  Дај Боже да није тако!

  16
  2
 3. Године 2016. у Асизу на Васељенском сабору екумениста једино митрополит целе Италије Порфирије поклони се и пољуби прстен папе на десној руци примаса Италије Франциска.

  7
  1
 4. И у Светој Литургији се помиње молитва /јектенија/ за
  очување животне средине – “благорастворење /чистог/ воздуха,
  изобиље /здравих/полодва земљских и времена мирна“.
  Утолико пре, Патријарх је требало да се јасно определи против
  довођења тровача, и очински посаветује да се од тога одустане,
  без обзира што је предходна власт дала дозволу за испитивање
  налазишта, а овдашња власт за ископавање, експолоатацију и
  примарну прераду.
  И предходна о ова власт су, на жалост, непријатељи Бога и
  Човека, јер су прихватили уништавање Божије творевине.
  Они су непријатељи ХРИСТА, а пријатељи АНТИХРИСТА!

Оставите коментар