Преминуо Милутин Мркоњић, почасни председник СПС

Милутин Мркоњић био је народни посланик, бивши министар инфраструктуре и бивши министар саобраћаја Републике Србије

Милутин Мркоњић (Фото: Танјуг)

Почасни председник Социјалистичке партије Србије (СПС) преминуо је, саопштио је вечерас председник СПС Ивица Дачић.

„Отишао је највећи међу нама. Легенда Социјалистичке партије Србије и целе Србије. Почасни председник Милутин Мркоњић, наш друг и политички отац, нас Мрка. Хвала Ти за све, почивај у миру”, написао је Дачић на свом Инстаграм профилу.

Мркоњић је почетком месеца завршио је на кардио-васкуларној клиници у Београду где му је уграђен пејсмејкер. У августу месецу оперисао је срчане залиске.

Милутин је и почетком године био у болници Драгиша Мишовић, али су тестови тада показали да је негативан на ковид 19.

Милутин Мркоњић (Београд, 23. мај 1942) био је народни посланик, бивши министар инфраструктуре и бивши министар саобраћаја Републике Србије.

Дипломирао је 1971. године на Грађевинском факултету у Београду. По завршетку факултета радио је у Бироу за студије и пројектовање железница, а од 1974. године био је руководилац Сектора за пројектовање. Године 1977. запослио се у Центру за истраживање и пројектовање, а његовим спајањем са Саобраћајним институтом постаје његов директор.

Био је руководилац обнове Србије испред Владе Србије после НАТО бомбардовања 1999. године.

У Влади која је формирана након избора у мају 2012. године, Милутин Мркоњић је обављао функцију министра саобраћаја до реконструкције која је завршена 2. септембра 2013. године. На том месту га је заменио страначки колега Александар Антић. У децембру 2009. је добио титулу почасног доктора наука Универзитета Мегатренд.

Након парламентарних избора 2014. године изабран је за народног посланика у Скупштини Србије и председника Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и просторно планирање.

Мандат народног посланика добио је и на изборима 2016. и 2020. године.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Деведесет и неке, пред крај „деведесети“: I zaista, pred očima javnosti se pojavio voz, zapravo samo jedan vagon. Bio je postavljen ispred tunela Trifković, a iz njega su izašli i najviši uglednici – premijer Vlade Mirko Marjanović, ministar Milutin Mrkonjić, direktor Železnice Milomir Minić i drugi. Usledili su i prigodni govori, priče o ružičastoj budućnosti i razna obećanja, koja je svojim prisustvom podupreo i vo na ražnju. U slavljeničkoj atmosferi zvaničnici su se ponovo ukrcali u vagon, mahnuli okupljenima i nestali u mraku tunela. Javnost je u direktnom prenosu gledala napredak i berićet, ali ono što kamere nisu zabeležile ostaće zapisano u analima medijske manipulacije i besprizornosti. Šta se, zapravo, dogodilo? Samo nekoliko dana ranije građevinari su postavili šine duž tunela i nekoliko desetina metara ispred govornice. Dan uoči otvaranja iz Valjeva je šleperom doteran narandžasti vagon i postavljen tik uz tunel. Na drugoj strani otvora čekala je ogromna građevinska mašina koja je na dat znak sajlom povukla vagon i tako je krenuo prvi voz! Na drugom kraju uglednici su sišli i limuzinama se odvezli kućama, a narodu je ostavljena iluzija, pečeni vo i novi naziv tunela Mrkina promaja.

    И још само један од многобројих примера: Мркоњић је лик који је преко вруће свеже изолације на мосту сипао бетон да буде за изборе асфалтирано и рецимо само то је пар милиона свесно бачених за потребе кампање.
    И спремност градитеља да уради нешто намерно лоше ми све говори о профилу личности. Човек који је продао и пратио изолацију како се ради молио га да то не ради, знали се деценијама, али партија је партија, изнад свега, и реченица „шта те боли ***** двапут наплатио исти посао“?
    И по том детаљу знаш ко је и шта је.

    19

Оставите коментар