Ројтерс: ФДА жели да испитивања Фајзерове вакцине против ковида објави тек за 55 година

Из ФДА тврде да не могу једноставно да објаве документа. Најпре морају да прегледају и уреде поверљиве податке и пословне тајне Фајзера и Бионтека

Извор: НСПМ

Када је група научника поднела захтев федералној влади САД да објави податке везане за давање лиценце Фајзеровој вакцини против ковида-19, нису очекивали најбржи одговор на свету, али сасвим сигурно ни бирократско развлачење с којим су се суочили и које би могло да потраје 55 година.

Ројтерс пише да ФДА предлаже да јој се да толико времена да прегледа и објави сва документа везане за ову вакцину. И, ако се федерални судија у Тексасу сложи с тим, заиста би могло да буде тако.

Закон из 1967. обавезује федералне агенције да у року од 20 дана одговоре на захтеве за информацијама. Али, време које је потребно да подноситељ захтева заиста и добије документа „зависиће од комплексности захтева и раније поднесених захтева“, пише на службеним страницама.

Адвокати Министарства правосуђа који заступају ФДА приметили су да се захтевом тражи огромна количина материјала везана за вакцину, око 329.000 страница. Захтев је поднело више од 30 научника који  долазе са угледних универзитета попут Јејла, Харварда и UCLA.

Златибор Лончар: Србија трећа земља у свету која добија експериментални Фајзеров лек против короне

Тужбу су у  септембру ове године поднели пред судом у Тексасу, а тврде да ће објава ових информација помоћи да се увере скептици да је вакцина“ безбедна и ефикасна, као и да ће повећати поверење према Фајзеровој вакцини“.

Из ФДА тврде да не могу једноставно да објаве документа. Најпре морају да прегледају и уреде „поверљиве податке и пословне тајне Фајзера и Бионтека, као и личне информације пацијената који су учествовали у клиничком тестирању“, тврде њихови адвокати.

ФДА предлаже да објављује 500 страница месечно, а тврде и да ће на обради овог, као и раније пристиглих захтева, радити 10 људи.

Тужитељи тврде како би ФДА требало да објави сав материјал најкасније 3. марта 2022. и да би њихов захтев требало да буде приоритет.

„Период од 108 дана био је довољан да ФДА направи анализу докумената за много комплекснији задатак лиценцирања Фајзерове вакцине против ковида-19“ стоји у документима које је суду доставио адвокат Арон Сири који заступа тужитеље. Он тврди и да је, због јавног интереса који постоји у овом случају, ФДА требало сву документацију да објави паралелно са лиценцирањем вакцине.

Индија: Зарада важнија од спасавања живота или Како Фајзер уцјењује државе у уговорима за вакцине

Да би удовољила захтевима тужитеља, ФДА би требало да обради 80 хиљада страница сваког месеца. Они кажу и да ФДА има 18.000 запослених и буџет од шест милијарди долара и како и сами говоре да „нема ништа важније од транспарентности о вакцини“.

Судија Марк Питман заказао је први сусрет на суду за 14. децембар, а тада ће размотрити рок за обраду докумената.

Опрема: Стање ствари

(Н1/НСПМ, 21. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар