Тимоти Лес: Енглеска хоће да увуче Србију у антикинеску коалицију

Лес истакао да ће напуштање Кине за Србију бити тешко јер јој је она потребна подршка за решавање нерешеног српског питања – питања Косова

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Британија жели да продуби односе са Србијом на првом месту у циљу да је увуче у антикинеску коалицију, изјавио је водећи истраживач Кембриџ универзитета Тимоти Лес на шестој Британско-српској конференцији одржаној у Клубу посланика.

Као земља ван ЕУ, Британија може да бира политичку оријентацију и у интересу јој је да Србију, као најснажнију земљу на Балкану, преведе на своју страну, рекао је Лес на панелу „Спољна политика, Брегзит и билатерални споразуми”, на којем су говорили и британски дипломата Чарлс Крофорд – бивши амбасадор у Београду, потпредседник Народне скупштине Владимир Орлић, председница Посланичке групе пријатељства са УК Сандра Божић.

Лес је додао ће напуштање Кине за Србију бити тешко јер јој је она потребна подршка за решавање нерешеног српског питања – питања Косова.

Фајненшел тајмс: Лондон покренуо тајну специјалну операцију против Москве и Пекинга

Британија је назначила да жели да Србија буде део нарастајуће нове коалиције, а то ће бити тешко ако настави тесну сарадњу са Кином, рекао је Лес и нагласио да Британија и Србија могу да унапреде односе тако што ће отварати нова тржишта, проширити га на област пољопривредне производње.

Лес је оценио да трговински споразум између Велике Британије и Србије на први поглед није ништа више од једне техникалије ако се не гледа кроз политички контекст.

Подсетио је да Велика Британија након Брегзита жели да настави да тргује са другим земљама као и оне са њом и додао да је Србија у том контексту једна од десетине земаља са којим је закључила или преговара о споразуму о слободној трговини.

У оквиру политичког контекста, трговински споразум има значај, рекао је Лес и нагласио да је циљ Велике Британије сада, када је изашла из ЕУ, да ствара своју независну спољну политику, да искористи све могућности да олакша и умањи претње које долазе из све глобализованијег света.

Британски начелник штаба одбране: Русија озбиљна претња, Кина системски изазов

Како каже, Британију мучи пораст броја непријатељских земаља, Кине на првом месту, и британска пост-Брегзит стратегија препознаје Пекинг као значајан геополитички фактор и све већи ризик за британску спољну политику.

Зато се, како каже, Британија све више усмерава ка САД и њеној политици и другим земљама истог става, док се ЕУ бори за позицију у хладном рату и да нађе баланс између САД и Кине.

Лес је на панелу, у чији се рад укључио онлајн, оценио и да се Србија труди да уђе у ЕУ и да до сада није успела, а разлози за то су „сложени и захтевају посебну презентацију”.

По његовим речима, то је једним делом и последица Брегзита јер је изласком Британије политика проширења, коју је подржавао Лондон, изгубила снажну подршку.

Све ово је значајно и представља контекст за стратешки приоритет Британије у Србији а то је стварање антикинеске коалиције, рекао је Лес и додао да Британија као земља која сада није чланица ЕУ може тражити савезнике на том пољу, а Србија може бити једна од њих, преноси Танјуг.

Никола Варагић: Рат између Аустралије и Кине

Нагласио је да је Београд сарадњом са Кином омогућио Пекингу да шири свој интерес у Европи.

Подсетио је на речи британског министра Бена Воласа који је рекао да је за Лондон изазов да стане на пут земљама за које виде да покушавају да манипулишу другима.

Такође, додао је да када је реч о безбедности циљ Лондона јесте да Србија буде за главним столом.

Каже да Волас настоји да растерети напете односе двеју земља ослањајући се на традицију из Другог светског рата и сматра да су у свему важни односи Србије и Русије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика/Искра, 1. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар