Фајненшел тајмс: Лондон покренуо тајну специјалну операцију против Москве и Пекинга

Британски медиј наводи да је од обуставе операције борбе против ДАЕШ-а то одељење коришћено за конкретне задатке и да није стална јединица у оквиру Министарства одбране Велике Британије

Илустрација: Фајненшел тајмс

Тајно „банкарско“ одељење британског Министарства одбране, чији је циљ био да ограничи финансијске активности терористичке групе ДАЕШ, сада се усмерило на борбу против Русије и Кине, пише „Фајненшел тајмс“, позивајући се на сопствене изворе.

Према подацима британског листа, тајно одељење, у којем раде бивши банкари и финансијери, формирано је пре шест година како би ометало комерцијалне активности ДАЕШ-а у Сирији и Ираку. Запослени у оперативној групи радили су са специјалним снагама, специјалним службама, као и са 77. јединицом Одељења за борбу против информационог рата. Њихов задатак састојао се у томе да ослабе противника путем ограничења приступа финансијама.

„Потражња за стручњацима одељења расте јер противници попут Русије и Кине користе ‘сиву зону’ између мира и рата, примењујући сајбер-оружје против националне инфраструктуре и улажући у деликатне сфере у иностранству“, пише лист.

Ваздухопловни маршал Едвард Стрингер, који је надзирао оперативни рад до одласка у пензију ове године, рекао је за „Фајненшел тајмс“ да је неопходно пронаћи изузетно важне елементе пословног модела противника, уклонити их и максимално отежати њихову замену.

Едвард Стрингер (Фото: Фејсбук страница NATO Allied Rapid Reaction Corps)

„Било да се ради о либанском ‘Хезболаху’, људима повезаним са Путином, Корпусу Чувара исламске револуције или чак Народноослободилачкој армији Кине, све те организације су мини политичке јединице у оквиру своје економије. Зашто им дозволити да дођу до бојног поља, ако можете да их лишите ресурса пре него што стигну тамо?“, оценио је Стрингер.

Британски медиј наводи да је од обуставе операције борбе против ДАЕШ-а то одељење коришћено за конкретне задатке и да није стална јединица у оквиру Министарства одбране Велике Британије.

Запад је више пута оптуживао Русију за мешање у унутрашње послове и за сајбер-нападе. Русија је све оптужбе одбацила, наводећи да западне земље немају никакве доказе. Москва је такође саопштила да је спремна на дијалог о сајбер-безбедности.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 22. 10. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Tajna operacija , poznata Financial Times I svima nama koji smo dokoni da citamo.U tajnoj operacija zaposleni bankari. Tajnu operaciju nadgleda vazduplovni admiral,. Ovo natera osmeh svima Koji su zaduzeni u Kini I Rusiji.

Оставите коментар