Стеван Гајић: „Велики ресет” и препород српског духа

С једне стране, Србија ће 2022. постати европска ЛГБТ престоница. С друге стране, на простору који називамо „српским светом“ догађа се прави „препород православља“ који, што је посебно значајно, иде одоздо

Стеван Гајић (Фото: Новорусија)

(RuSerbia.com, 15. 10. 2021)

Др Стеван Гајић је научни сарадник Института за европске студије у Београду и професор по позиву Московског државног универзитета за међународне односе (МГИМО) при Министарству спољних послова Руске Федерације. Преносимо његов одговор у оквиру анкете „Србија у свету великог ресета” портала RuSerbia („О Сербии по-русски“).

Хајде да погледамо шта „ресет“ представља глобално и шта ће донети Србији. У Србији су у току снажни и истовремено међусобно супротстављени процеси. С једне стране, Србија ће 2022. постати европска ЛГБТ престоница. У њој се појављују чудовишни закони који служе уништавању традиционалне породице. У протеклих девет година друштво је ужасно криминализовано, упоредо с низом издајничких корака власти поводом Косова и Метохије започетих бриселским споразумима. С друге стране, међутим, на простору који називамо „српским светом“ догађа се прави „препород православља“ који, што је посебно значајно, иде одоздо. У Црној Гори народ је Цркву одбранио литијама које су трајале месецима. Резултат је да су оне биле не само главна полуга за смену власти у Црној Гори него и јасан наговештај препорода у осталим српским крајевима. Мада је Мило Ђукановић остао председник Црне Горе, ипак је изгубио парламент и зато владу није он саставио. Ускоро ће тамо бити попис становништва, па ће постотак људи који се не боје да се самоодреде као Срби постати знатно већи од оног што смо имали на прошлом попису (непуних 30 одсто). Другим речима, Црна Гора је поново вратила свој српски карактер.

Стеван Гајић: Хипернормализација зла

Потребно је рећи да ово има утицаја и на саму Србију: храмови су недељом дупке пуни, много је младих међу парохијанима. Ово се дешава упоредо са ужасним ријалитијима по приватним телевизијама блиским власти. Ваља подвући и да се води велика геополитичка борба за Србију. Чини се да САД одступају од старе политике. Њихове агенције за борбу с наркотицима почеле су да уништавају системе свих балканских нарко-држава које су подржавале глобални атлантизам. Мени делује да се сусрет Владимира Путина и Џозефа Бајдена, као и континуирани сусрети руских и америчких стручњака у Женеви, на крају могу испоставити као „нова Јалта“. Можда је ово претерана оцена, али историја ће показати. Очигледно је да ће се САД, по одласку из Авганистана, консолидовати унутар себе и селективније разматрати свој утицај у свету, усмеравајући се на приоритете. На тихоокеански регион, због све снажније Кине, и на Африку, где због те исте Кине (делимично и Русије) Америка и европске земље губе традиционални утицај у бившим колонијама.

Састанак председника Русије и Сједињених Држава Владимира Путина и Џоа Бајдена у Женеви (Фото: Sputnik/Сергей Гунеев)

Кина је у Србији постала кудикамо активнија у инвестицијама. Кинези држе главна предузећа: рудник бакра у граду Бору и железару у Смедереву, која је раније припадала америчком Ју Ес Стилу (US Steel). Они у Србији конкуришу и Русији. Српске железничке пруге модернизују истовремено и Русија и Кина. Вакцине у Србији засад производи Русија, али и Кина гради своју фабрику вакцина. Кинези су све учесталије почели да дају и политичке изјаве. Бивши кинески амбасадор у Београду Ли Манчанг изјавио је да Србија не мора да жури са решавањем косовског питања, пошто и Кина још није решила питање Тајвана а чекала је решење питања Хонгконга скоро 100 година. То је био јасан сигнал за власти у Србији. Исто тако су се не само Русија, што је уобичајено, него и Кина, током претходне кризе на Косову и Метохији поставиле кристално јасно у одбрану суверенитета и територијалног интегритета Србије. Ако је и било неких планова за издају Косова, планова НАТО-а за регион, овај процес зауставиле су својом активношћу Русија и Кина, које су сталне чланице Савета безбедности УН и гаранти Резолуције 1244, која јамчи суверенитет Србије на целој њеној територији. Кинези су, заједно с Русијом, иступили и против новог високог представника за Босну и Херцеговину Кристијана Шмита.

Александар Вучић и Си Ђинпинг

У Србији је у току борба, како геополитичка и унутар власти, тако и унутар-друштвена, и стварна, видљива, и духовна, тако да се у позадини свег зла које се дешава истовремено препорађа српски дух, и то не само у Србији, већ и у другим српским земљама. Црна Гора је најупадљивији пример тог процеса. У Србији ће „ресетовање“ конкретно подразумевати борбу која се већ сад води пред нашим очима. Таква борба се не дешава у већини балканских земаља, где је све већ утврђено. Велико је питање шта ће бити са самим северноатлантским савезом. Емануел Макрон је изјавио да је НАТО клинички мртав. У позадини супротстављености Француске и Турске недавно је са Грчком потписан споразум према којем ће Француска по цени прихватљивој за Грке продати Грцима своје најновије ратне бродове. Обе земље су чланице НАТО, али се без обзира на то стварају нове војне коалиције. Француска је обећала да ће војно бранити Грчку, а Грчка Француску ако је нападне трећа земља. Јасно је да се има у виду Турска, иако то није изречено.

Фото: Ројтерс

Читав свет „кључа“, рачунајући Србију као центар Балкана и Балкан као један од главних нервних центара света. Све промене у свету снажно се осећају на местима као што су Балкан, Кавказ, Блиски исток. Снажније него у империјалним центрима. Са надом у Бога пратићемо догађаје који очекују свет и српски народ у њему.

Са руског посрбио: С. Г.Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар