Консензус на енглески начин: Лондон окупио Фејсбук, Твитер, Гугл, Јутјуб и Ројтерс због „борбе против дезинформисања“

Једини лијек против дезинформисања је критичко размишљање, што захтијева вријеме и општу културу, стоји у коментару сајта који води Тјери Мејсан

Извор: voltairenet.org

(Voltaire.net, 27. 11. 2020)

Енглеска организација под именом Full Fact организовала је коалицију између релевантних министарстава Енглеске и Канаде и информационих џинова Фејсбука, Твитера, Гугла, Јутјуба и Ројтерс, с циљем борбе против дезинформација на енглеском језику на интернету.

У данашње вријеме већина влада моћних држава има специјализоване службе за ширење сопствене пропаганде. Најдјелотворнији у том погледу од Првог свјетског рата управо су Енглези.

Јутјуб брише снимке који тврде да је било изборне крађе у САД

Неки енглески новинари информацију схватају бинарно – или као истиниту или као лажну. Стога им је циљ утврђивање чињеничних грешака, што мисле да могу учинити за неколико часова док су, рецимо, судовима у Енглеској потребни мјесеци да утврде истину у случајевима тужби за клевету.

У пракси је, с једне стране, и могуће и неопходно разоткрити лажне наводе, али није тако лако утврдити тачност чињеница. Једини лијек против дезинформисања је критичко размишљање, што захтијева вријеме и општу културу. Једино што се може учинити на брзину је провјерити логику у вези с изнесеним чињеницама. Иначе се нећемо борити против дезинформисања, већ потхрањивати одређени консензус.

Са енглеског посрбило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар