Грчка: Север земље у „мини закључавању“

У солунским болницама готово да више нема слободних кревета

Солун: поново је уведен полицијски час од један до шест ујутру (Фото: Никола Тркља)

АТИНА – Северна Грчка је поново у једнонедељном локдауну. Реч је о десет градова, од Солуна, Касорије, Драме преко Ларисе, Каснтија до Кавале и Халкидикија, где је проценат заражених ковидом-19 нагло порастао због чега су до 8. октобра уведене мере карантина.

Поново је на снази полицијски час од један до шест сати ујутру, забрањена музика у угоститељским објектима, свако окупљање преко 20 људи и за непоштовање правила за власнике ресторана и кафића предвиђена казна од 50.000 до 200.000 евра. Очигледно је да казне имају ефекат јер је Солун у ноћним сатима био пуст, на улицама само полицијске патроле и они који су имали дозволу за кретање. Иако је у Солуну регистровано око 600 нових случајева, то је био довољан сигнал да кризни штаб предложи непопуларне мере увођења локдауна. Међутим, то је сценарио који је Мицотакисова влада обећала у борби с пандемијом избегавајући поновно затварање целе земље које привреда, по речима грчког премијера, више не би могла да поднесе.

Очигледно је да здравствени систем не може да поднесе повећање броја заражених јер и са овим бројкама дневно оболева у просеку 2.500 Грка, болнице су већ у „црвеном”. На нивоу целе земље до сада је са око 350 тешких пацијената на респираторима већ попуњено око 50 посто капацитета док у Солуну и осталим болницама на северу земље практично више нема слободних кревета у јединицама интензивне неге.

Грчка: Противници вакцинације траже ексхумације жртава короне

Кризни штаб забрињава чињеница да вакцинација не иде планираним темпом и да је до сада обе дозе примило 58 посто становништва. Отпор антиваксера је велик као и њихова ангажованост на пропаганди против вакцинисања путем друштвених мрежа и протестима који се организују широм Грчке. Управо на северу Грчке који је поново у локдауну и где је и приликом претходних таласа пандемије ковида-19 било изненађујуће брзо ширење заразе, до сада је вакцинисано испод 40 посто становништва.

„Таква ситуација нас забрињава јер има средина где је и поред свих апела број вакцинисаних јако мали. Примера ради, док је на Атици вакцинисано око 60 процената, на северу земље је тај број испод 40 посто”, каже професор инфектолог Вана Папаевангелу на конференцији за новинаре, где су наведени и подаци да је Грчка тренутно на 11. месту по броју дневно вакцинисаних у ЕУ и да се сваког дана тестира до 100.000 и више грађана. Почела је имунизација старијих од 60 година и медицинских радника, до сада је вакцинисано 25 одсто или 165.000 младих од 12 до 17 година. А кренула је и вакцинација против сезонског грипа.

Скандал с лажним потврдама о вакцинацији се утишао и наводно је установљено да их није било толико много колико се претпостављало на почетку. Судски органи се сада баве случајевима виновника који ће, како се обећава, бити строго кажњени јер је би лажне потврде могле да произведу погрешну слику о правом стању имунизације и прикрију оболеле који се слободно крећу.

Суспензија без плате за невакцинисане медицинаре у Грчкој

Истини за вољу, Грци се придржавају правила и носе маске иако је кажњавање за непоштовање ове мера попустило. Међутим, готово је немогуће видети без маске било ког путника у јавном превозу, у продавници, у банци… Носе их и стари и млади, деца у школама иако је отпор родитеља још увек велики. Не носе их туристи којих је још увек много на атинским улицама и који се на опомену да је маска обавезна у затвореном простору невешто правдају да „нису знали”.

Грчка је и даље поприлично толерантна према туристима који још увек стижу јер се руководила могућношћу из препоруке ЕУ да свака земља сама одлучује хоће ли поштовати забрану уласка из земаља с повишеним бројем заражених. Мицотакисова влада рачуна на продужену сезону у октобру и новембру, што би на крају ове године могло земљи да обезбеди 12 милијарди прихода од туризма, што је изнад свих очекивања.

Јасмина Павловић Стаменић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар