Ројтерс: Рекордан број заражених у Мелбурну упркос двомјесечном „закључавању“

У највећим градовима у Аустралији већ недељама је на снази режим кућног притвора ради борбе против таласа заразе делта варијантом. Власти су се одлучиле за стратегију „без иједног зараженог“

Жена носи маску на пустом мосту током првог дана „закључавања“ у Мелбурну, 16. јула 2021. (Фото: Ројтерс/Сандра Сандрес)

(Ројтерс, 30. 9. 2021)

У четвртак је у Мелбурну забиљежен рекордан број случајева ковида-19, иако је скоро два мјесеца на снази строги режим кућног притвора.

Власти државе Викторија процјењују да су бар за трећину нових случајева одговорна недозвољена кућна окупљања поводом Великог финала аустралијског фудбала.

„Многи од ових случајева могли су се избјећи… Не покушавам никог да окривим, просто покушавам да објасним, јер ће се много људи чешати по глави питајући се како је могло доћи до толиког пораста тако брзо“, изјавио је премијер Данијел Ендруз на конференцији за штампу.

Премијерка Новог Јужног Велса Гледис Бараџиклијан: Живот невакцинисаних биће веома тежак

Званичници су признали да су бројеви од четвртка, за 50 посто већи у односу на сриједу, „велики ударац“ у настојању да вакцинишу пет и по милиона одраслих становника те државе.

У највећим градовима у Аустралији, Сиднеју и Мелбурну, као и главном граду Канбери, већ недељама је на снази режим кућног притвора ради борбе против трећег таласа заразе поспјешеног делта варијантом која се брзо шири. Власти су се одлучиле за стратегију „без иједног зараженог“, видећи излаз у високом степену вакцинације.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар