Вирусолог Тања Јовановић: Касно за пропуснице, треба затворити кафиће и ресторане у 17 часова

Рестриктивне мере биле би затварање у 17 часова кафића, ресторана, осим апотека, пумпи и продавница прехране, све док не падне број инфицираних, сматра вирусолог Тања Јовановић

Фото: Н. Марјановић

Налазимо се у драматичној ситуацији у вези с пандемијом корона вируса и приоритет свих приоритета треба да буде масовна вакцинација првом дозом вакцине, рекла је за РТС вирусолог Тања Јовановић.

Она је истакла да је у овом тренутку касно за ковид пропуснице. Рестриктивне мере биле би затварање у 17 часова кафића, ресторана, осим апотека, пумпи и продавница прехране, све док не падне број инфицираних.

Где смо погрешили и како смо дошли од земље која је међу првима обезбедила вакцине и започела имунизацију до земље највећег жаришта ковида?

Гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, професорка Медицинског факултета Тања Јовановић рекла је да се ми као земља налазимо у врло драматичној ситуацији због пандемије.

„Стварно је епидемија у четвртом таласу достигла пик, имамо велики број инфицираних, хоспитализованих, огромне редове испред ковид амбуланти и, с друге стране, врло тешке болеснике који су хоспитализовани“, рекла је Јовановићева.

Вирусолог Тања Јовановић: Невакцинисани су издајници цивилизације

Према њеним речима, више нема места у ковид болницама, а затварају се болнице намењене другој врсти пацијената.

„Налазимо се у алармантној ситуацији да морамо да уведемо много рестриктивније мере како бисмо у овој фази успоставили контролу над епидемијом“, истакла је Јовановићева.

Указује да је у овом пику касно за ковид пропуснице, немамо колективни имунитет, пре ковид пропусница морамо да смањимо стопу оболевања, велика је циркулација вируса у популацији – и вакцинисане особе долазе у контакт са вирусом.

Вирус сада има шансу да инфицира пре свега невакцинисане особе, па је вирус у континуираној циркулацији у популацији, сматра она.

Рестриктивне мере би биле, како каже, затварање после 17 часова кафића, ресторана, али остају отворене апотеке и продавнице прехране, као и бензинске пумпе, док не падне број инфицираних особа.

Бројеви су врх леденог брега, има оних инфицираних који и не дођу до лекара и имају блажу клиничку слику, подвлачи она.

Сматра да има много грешака у ходу, и медији су, како каже, направили грешке, јер има информација које становништво доводе у заблуду.

Предраг Кон: Ковид пропуснице или рестриктивне мере, немамо треће решење

С друге стране, имамо епидемијске мере на папиру, а понашамо се да не постоје, истакла је др Јовановић, додајући да немамо инспекцију која би кажњавала људе који се не придржавају мера.

„Када бисмо поштовали само основне мере, ситуација би била потпуно другачија. Када дођемо у ситуацију са оваквим бројевима, онда морамо мислити на нешто ригорозније мере, али мора бити извршена контрола над спровођењем тих мера“, каже Јовановићева.

Јовановићева каже да имамо доминацију делта варијанте вируса, који се брже преноси, једна заражена особа може да инфицира седам до осам здравих људи.

Додаје да невакцинисане особе, када се заразе, буду у тежем стању него вакцинисане, које, чак и када се заразе великом количином вируса, могу имати само малаксалост, главобољу. Међутим, вируленција вируса се с временом мења.

Пружа се шанса вирусу да се и даље мења, али вакцине штите и од делта варијанте вируса.

Ана Брнабић: Ковид пропуснице само начин да се млади мотивишу да се вакцинишу

„Оно што треба да буде приоритет свих приоритета јесте масовна вакцинација првом дозом вакцине. Када постигнемо колективни имунитет од 85 одсто, моћи ћемо да наставимо с нормалним животом“, закључила је Јовановићева.

Што се тиче вакцинације младих, каже да је податак поражавајући.

„Релативно мали број младих је вакцинисан, 20 до 30 одсто, покушавамо разним трибинама и едукацијама да повећамо обухват вакцинацијом, надам се да ће бар студенти медицине успети да у оквиру Универзитета у Београду повећају овај обим масовне имунизације“, рекла је Тања Јовановић, преноси РТС.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Не. Нећемо се вакцинисати ако то не желимо. Да, заразићемо се ако нам то одговара. Не, вакцина уопште није спас а камоли једини спас. Да, ми сами одлучујемо о свом телу, животу и кретању јер смо пословно способни. Не никакав КШ нам неће одређивати правила живота ни одузимати пословну способност.

    27
  2. Ова, до лане, сваком осим уже породице, и неколицине комшија у згради, непозната вирусолошкиња, данас гостује по ТВ стајама.. ТВ-постајама?.. бем ли га.. и, не само што би да одређује ко ће да дише а ко не, не само што уништава српски језик и, поред живих болница, заразе и врхунца, употребљава хоспи, инфиц и пик, него још и смело противуречи премијеролошкињи Анчи, која, колико пре три дана, рече, да је сврха вакцинације младих несметана посета ноћним клубовима и баровима. По томе судећи, Акрепи би се могли усагласити једино ако се јуноше прописно олеше до раног поподнева. Након тога, нема друге него у крпе, па ујутро на избијање мамурлука дуплом виљамовком. И тако до пролећа, кад ће виљушколошкиња опет да набада истину по мраку и када ће на грамофону, уместо новог хита „Не долази у 5 до 5“, да рециклира стари, с почетка године, кад свечано изјави „..мислим да ћемо за месец и по дана моћи да уђемо у нон ковид болнице и да организујемо практичну наставу за студенте… ако сте успешно вакцинисани, ви апсолутно не можете да пренесете вирус“. Благо Србији с оваквим мозгаљима.

    14

Оставите коментар