Брајан Џундеф: Шта је позадина медијске галаме око ивермектина?

Медицински естаблишмент одбија и помисао о користи ивермектина, осуђујући љекаре који хоће да га примјене код својих пацијената. Налази 18 истраживања говоре о користи од ивермектина. Јесу ли сва она погрешна?

Фото: Тhe Conversation.com

(American Thinker, 3. 9. 2021)

Прво је био хидроксихлорокин. Сад је ивермектин постао омрзнути лијек, на удару медицинског естаблишмента и регулаторних тијела. И један и други лијек присутни су одавно, и одобрени од стране америчке Агенције за контролу квалитета хране и лијекова (ФДА). А сад нам говоре да су оба смртоносна попут арсеника.

Као љекар знам за ивермектин, али се не сјећам да сам га икад преписао у својих више од 30 година каријере. Ивермектин је антелминтик, за лијечење паразитских зараза. У мом свијету офталмологије користи се за ријетке случајеве паразитске или црвне заразе ока.

ФДА је одобрила ивермектин 1998. године под трговачким именом стромектол, произвођача Мерк. Одобрење се односило на неколико паразитских зараза.

Научници истражују ефикасност ивермектина код ковида-19

Овај научни рад даје преглед и позива се на студије које потврђују антибактеријска, антивирусна и антиканцерогена својства ивермектина.

Помаже ли ивермектин код ковида? Не покушавам одговорити на то питање, већ посматрам доступне информације, јер је тај лијек у жижи пажње јавности у посљедње вријеме.

Шта ваља примијетити у погледу ивермектина? Претрага на Гуглу за већину лијекова даје њихове користи и мане. Слична претрага за ивермектин даје наслове о томе зашто га не би требало узимати и колико је опасан.

Гардијан описује ивермектин као коњски лијек, уз подсјећање читаоцима који размишљају да га узму: „Ниси коњ. Ниси крава.“

ФДА каже да ивермектин „може бити опасан, чак и смртоносан“, али га је иста та ФДА одобрила 1998. и није повукла с тржишта иако је „опасан и смртоносан“. Сваки лијек може бити „опасан и смртоносан“ ако се погрешно користи. Било је случајева да су људи умирали јер су пили превише воде.

Тачно је да се ивермектин користи и за животиње, као и многи други лијекови одобрени за лијечење људи. Ово је списак ветеринарских лијекова с много познатих имена попут антибиотика и анестетика, уобичајених за лијечење људи. Пошто се ти лијекови користе за животиње, значи ли то да би људи требало да престану да их узимају? Звучи као прилично ненаучан аргумент против ивермектина, нарочито имајући у виду да долази од ФДА.

Осим тога, здравствени радници не препоручују и не преписују верзију за животиње, јер постоји и одобрена верзија за људску употребу.

Помаже ли ивермектин код ковида?

Истраживање објављено прије неколико мјесеци у Америчком часопису за терапеутику дошло је до оваквог закључка:

„Мета анализе на основу 18 случајних испитивања лијечења ковида-19 ивермектином показују велика, статистички значајна смањења смртности, скраћења времена клиничког опоравка и времена отклањања вируса. Уз то, резултати бројних испитивања превентивне примјене показују значајно умањен ризик добијања ковида-19 приликом редовног узимања ивермектина. Најзад, многи примјери растурања ивермектина који су довели до брзог смањења смртности диљем становништва показују дјелотворност његове оралне примјене у свим фазама ковида-19.“

Колико ми је познато, ових 18 истраживања није повучено, попут претходних која су критиковала хидроксихлорокин, бесрамно повучених од стране престижних медицинских часописа попут Лансета и Медицинског часописа Нове Енглеске.

И поред свега, медицински естаблишмент одбија и помисао о користи ивермектина, осуђујући љекаре који хоће да га примјене код својих пацијената. Налази 18 истраживања говоре о користи од ивермектина. Јесу ли сва она погрешна?

Индија, са малим постотком вакцинисаног становништва, имала је нагли пораст случајева ковида током ове године, који је нагло опао послије масовне употребе ивермектина, и поред приговора и критика од стране СЗО. У држави Тамил Наду, у којој се није користио ивермектин, број случајева се утростручио, док је у остатку земље опао за 97 посто.

Гардијан: СЗО и владе измениле политику лечења корона вируса на основу неисправних података

Јапанско љекарско удружење недавно је препоручило коришћење ивермектина за лијечење ковида. Амерички CDC издао је упозорење да се ивермектин не користи.

Имајући у виду разорно дејство ковида и чињеницу да у земљама с високим бројем вакцинисаних, попут САД, Уједињеног Краљевства и Израела, видимо велики пораст броја случајева и болничког лијечења вакцинисаних, ваљало би да користимо сва средства за лијечење вируса.

Лијечење укључује процјену ризика и користи. Кад се лијекови одобрени од стране ФДА користе у одговарајућим мјерама за одговарајуће пацијенте, по рецепту оспособљених љекара, ризик је обично низак, и сваку корист ваљало би поздравити. Умјесто тога, медицински естаблишмент, медији и регулаторна тијела заузимају супротан приступ. Човјек се мора упитати зашто.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , , ,

4 replies

 1. Tko razumije slovenski ili se služi Googlovim prevoditeljem, neka pročita članak u slovenskomu Delu.

  O zabranjenomu lijeku ivermektinu piše umirovljeni slovenski liječnik.

  Prepovedano zdravilo
  Zdravilo ivermektin uspešno preprečuje okužbo z virusom sars-cov-2, poročajo zdravniki iz številnih držav. Zakaj ni dovoljeno?

  https://www.delo.si/sobotna-priloga/prepovedano-zdravilo/

  22
 2. Неиспитане вакцине су одличне, а лекови који се дуго употребљавају су штетни. И онда неко треба да им верује

  54
 3. Било би занимљиво сазнати резултате истраживања, ако постоји такво, колико се вакцинисани људи разбољевају или умиру у зависности од врсте вакцине коју су примили.
  Да ли су вакцине у том погледу исте, што је мало вероватно, или нека боље штити од других.
  Чудно је ако таквих података нема.

  15
 4. (илити: Ивер не пада далеко од Мектина)

  Утар Прадеш са 230-240 милиона становника је најнасељенија област Индије. Више становника од Утар Прадеша имају само Кина, САД, Индонезија и Бразил.

  У априлу је кренуло са „случајевима“ (око 38 хиљада дневно). Вакцине нису биле опција а слутило се да неће ни бити (5% популације је било комплет превакцинисано, 25% прва доза) па је у мају кренула агресивна кампања од врата до врата – „тестирај и лечи“. Пар хиљада тимова на око 100.000 села у 75 округа. Позитивни су бивали изоловани а сваком је додељиван медицински комплет и савет за поступање у болести.

  Резултат је био да је за 5 седмица (половина јуна) број тзв. „нових случајева“ опао за 97 одсто (са око 310 на око 9 хиљада) а за 8седмица (почетак јула) за 99 одсто. Садржај борбеног, пардон, медицинског комплета практично је сакриван од јавности (западне) још месец дана. Тек почетком августа је у медијима главног тока (западним) делимично обелодањено (признато) да су се у комплету налазили Доксициклин и Ивермектин.

  Крајем августа индијски медији почињу да анализирају дискрепанцију између евидентног успеха Утар Прадеша спрам области које су процентуално биле неколико пута „вакцинисаније“ али са дневном смртношћу од неколико стотина људи спрам два смртна случаја у Утар Прадешу. Ових дана их практично нема.

  Др. Џон Кемпбел на Јутјубу 22. септембра (https://www.youtube.com/watch?v=eO9cjy3Rydc) објављује детаље из Утар Прадеша откривајући и садржај комплета са све дозама: „Paracetamol tablets [tylenol], Vitamin C, Multivitamin, Zinc, Vitamin D3, Ivermectin 12 mg [quantity #10 tablets], Doxycycline 100 mg [quantity #10 tablets]. Other non-medication components included face masks, sanitizer, gloves and alcohol wipes, a digital thermometer, and a pulse oximeter (2:33)“.

  Кемпбел скреће пажњу на „Zinc, Vitamin D3, Ivermectin, and secondary antibiotic treatment“ и констатује: „Interesting, that’s what the government decided to give (3:40)“. Додаје и да је проценат позитивних тестова дан раније био 0.01% и то налази запањујућим.

  Успех приписује низу фактора, понајпре раном откривању и раном дејству комплетом чија је цена “ 2.65 $ per person“ (цене су им очогледно мало ниже него наше).

  Још тога занимљивог има у чланку India’s Ivermectin Blackout – Part V: The Secret Revealed (Justus R. Hope, 27 септембар 2021, https://www.thedesertreview.com/opinion/columnists/indias-ivermectin-blackout—part-v-the-secret-revealed/article_9a37d9a8-1fb2-11ec-a94b-47343582647b.html) уз пикантан детаљ да је програм спонзорисала и координисала СЗО која је такође на почетку кампање (мај) обећала да ће заједно са владом Утар Прадеша учествовати у изради извештаја са терена.

  Претече их хитри др. Кемпбел.

  22

Оставите коментар