Научници истражују ефикасност ивермектина код ковида-19

Иако је препоручено да се не користи ивермектин код пацијената са ковидом-19, он је укључен у протоколе за лечење болести у неким земљама, укључујући Индију

Фото: Pixabay

Универзитет у Оксфорду саопштио је данас да тестира антипаразитски лек ивермектин као средство у лечењу ковид-19, у склопу студије коју подржава британска влада.

Научници са Оксфорда су саопштили да је ивермектин у лабораторијским условима резултирао смањењем репликације вируса, а на малом узорку показано је да давање лека може смањити присуство вируса и трајање симптома код неких пацијената са благим обликом ковид-19, преноси Ројтерс.

Под називом „ПРИНЦИП”, британска студија која има за циљ да помогне опоравку пацијената у ванболничким условима, у јануару је показала да су антибиотици азитромицин и доксициклин генерално неефикасни против ковид-19 у раној фази, преноси Танјуг.

Иако су Светска здравствена организација и европски и амерички регулатори препоручили да се не користи ивермектин код пацијената са ковидом-19, он је укључен у протоколе за лечење болести у неким земљама, укључујући Индију.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар