Устоличен епископ будимљанско-никшићки Методије

Устоличењу владике будимљанско-никшићког Методија у манастиру Ђурђеви ступови присуствује премијер Здравко Кривокапић са министрима, бројни посланици и градоначелници Никшића, Будве, Котора

Eпископ Методијe (Фото: Сара Крговић/Етос прес)

БЕРАНЕ –  Патријарх српски Порфирије устоличио је данас епископа будимљанско-никшићког Методија, у манастиру Ђурђеви ступови у Берану.

Епископ Методије устоличен је покличима „достојан” од многобројног народа, грађана, представника власти, посланика и представника друштвеног и јавног живота.

„У Цркви нема граница, нема ништа појединачно, све је саборно и све је позвано и када је изван граница Цркве да се у Богу сабере и препозна као једно и јединствено”, поручио је патријарх Порфирије, а преноси Танјуг.

Он је епископу Методију пожелео да га Господ укрепи у спремности да служи, а не да, како је рекао, суди, да сведочите мир, који је потребан сваком од нас.

„У овој земљи Црној Гори која је толико дубока висока и широка може да се смести све што је Божје и што је људско, која у себи може да смести толико тога различитог, планине, равницу и мора, али и сваког другог човека… Било је и биће места за све…”, поручио је патријарх.

Почела церемонија устоличења владике Методија

БЕРАНЕ – У присуству великог броја свештенства, верног народа и грађана из више градова Црне Горе и Србије Манастиру Ђурђеви ступови у Берану почела је свечана церемонија устоличења изабраног епископа будимљанско никшићког Методија.

Методије је изабран за епископа будимљанско-никшићког на Светом архијерејском сабору СПЦ у мају ове године.

Литургију служи патријарх Порфирије, уз саслужење више од двадесет архијереја, а литургију ће заједно са патријархом служити митрополит црногорско приморски Јоаникије, уз саслужење епископа.

Фото: Снимак екрана

Пред почетак церемоније, како преноси Танјуг, владика Методије је дочекивао званице и госте.

У манастир су стигле колоне возила са истакнутим тробојкама из Плава и Мурине и других градова Црне Горе и бројни верни народ и грађани из више градова Црне Горе и Србије.

Јуче поподне у манастиру Ђурђеви ступови организован је дочек патријарха Порфирија, који је први пут у Берана од избора на ту функцију и други у Црну Гору.

Церемонија протиче у мирној атмосфери.

Са устоличења епископа будимљанско-никшићког Методија (Фото: Сара Крговић/Етос прес)

Устоличењу владике будимљанско-никшићког Методија у манастиру Ђурђеви ступови присуствује премијер Здравко Кривокапић са министрима, бројни посланици и градоначелници Никшића, Будве, Котора.

Присутни су посланици странака владајуће већине – Демократског фронта и Демократске Црне Горе.

Од министара церемонији присуствују министарка просвете, науке, културе и спорта Веса Братић, министри Милојко Спајић и Александар Стијовић и министар Ратко Митровић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар