Котор: Просветна инспекција уклонила слику Светог Саве из школске учионице

Просвјетна инспекција наложила которској Гимназији да уклони слику Светог Саве из кабинета за црногорски, српски, босански и хрватски језик

Скоро четири деценије слика није сметала: Которска Гимназија (Фото: Ивана Комненић)

Иако је зидове которске Гимназије красила још од 1984. године, слика Светог Саве мораће да буде уклоњена из кабинета за црногорски, српски, босански и хрватски језик.

Како је саопштено “Вијестима” из Управе за инспекцијске послове, Просвјетна инспекција недавно је, по пријави родитеља, контролисала которску Гимназију и затражила од управе школе да у року од три дана уклони слику Светог Саве из кабинета, позивајући се на члан 5 Општег закона о образовању и васпитању, којим је прецизирано да је “образовање и васпитање свјетовног карактера”.

Претходно је један подгорички медиј објавио да је родитељ послао слику са родитељског састанка у тој школи, на којој се види да је на зид изнад школске табле поред грба Црне Горе окачена и слика Светог Саве.

”Вијестима” је из школе незванично потврђено да су недавно имали посјету Просвјетне инспекције, а да је установа контролисана управо због пријаве у вези са сликом. Тврде још да је у школи поред те, још неколико десетина слика писаца, који су се изучавали у склопу народне и средњовјековне књижевности. Истичу и да се исти писци и данас изучавају у склопу изборног дијела програма за црногорски, српски, босански и хрватски језик.

Из управе школе напомињу и да се нико од родитеља није обратио наставном особљу или менаџменту “нити писмено нити усмено”.

Свети Сава, фреска у Милешеви, 1230.

Да је слика деценијама у которској Гимназији, посвједочио је у изјави за “Вијести” некадашњи директор Мирко Масловар, који је овом школом руководио од 1982. до 2011. године.

”Од 1984, од кад смо се уселили, тамо је слика Светог Саве, у кабинету за тадашњи српско-хрватског језик и књижевност, зато што је и књижевност Светог Саве била дио школског програма”, казао је Масловар “Вијестима”.

На питање да ли су икада имали примједбе родитеља или наставног особља због те и десетине других слика писаца народне и средњовјековне књижевности, Масловар истиче да никад никакве примједбе није било.

”Ни од стране родитеља, ни од стране инспекције, нити од стране особа које су контролисале актив за српско-хрватски језик и књижевност. То није икона, то је слика”, објашњава он.

Масловар сматра да су се сада умијешале политика и јавно мњење, и то “беспотребно”.

”Вијести” су такође покушале да контактирају и донедавног директора установе Божа Перовића, али није одговарао на позиве и СМС поруке новинарке.

Перовић је средином јула разријешен функције директора, а на његово мјесто за вршитељку дужности именована је Славица Ступић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вијести, 25. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар