Данас: Сину Предрага Кона и рођацима Дарије Кисић високе позиције у Ер Србији

Ања Кисић је у Ер Србији од октобра прошле године запослена као менаџерка корпоративних комуникација, док је Слободан Кон од маја запослен у Ер Србији као руководилац интерне ревизије

Дарија Кисић Тепавчевић и Предраг Кон (Фото: ФоНет/Влада Србије/Слободан Миљевић)

Иако је национална авио-компанија Ер Србија прошлу годину завршила у минусу већем од девет милијарди динара, плате запослених у менаџменту ове компаније и даље су од неколико хиљада до чак неколико десетина хиљада евра.

Добар део од 1.400 запослених, колико их је у компанији било крајем прошле године, прима плате између 50.000 и 70.000 динара у случају високообразованих, односно око 40.000 и мање код оних са средњом школом. Међутим, када се ради о пословодству, плате иду и до 20.000 евра и више месечно.

Од када је Етихад купио Јат августа 2013. започета је рационализација, део радника отпуштан је током година, они који су остајали ишли су на принудне одморе, смањене су и плате. Међутим, места за добре менаџерске плате увек је било, а током последњих годину дана, када је држава Србија докапитализовала овог авио-превозника како би прегурали тешку пандемијску кризу, у ову компанију стигли су и нови људи.

Међу њима су и Слободан Кон, син епидемиолога Предрага Кона, и Ања Кисић, рођака министарке рада Дарије Кисић Тепавчевић.

У Ер Србији нам јуче нису рекли колике су плате у овој компанији и да ли су смањене у последње време, нити на питања о Кону и Кисић.

Ер Србија (Фото: Н1)

Слободан Кон је од маја запослен у Ер Србији као руководилац интерне ревизије. Кон је на том месту, како наводи у опису посла на мрежи ЛинкедИн, задужен за унутрашњу ревизију, стратегију и годишње планирање ревизије на основу ризика и контролу квалитета.

Пре тога, радио је као сениор консултант у Дилојту непуних годину и по дана, где је дошао из Владе Србије у којој је од маја 2017. до новембра 2019. најпре био независни саветник, а потом и вођа Сектора за методологију и контролу квалитета.

Од 2012. до 2014. Слободан Кон је радио у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине као саветник, а након тога од 2014. до маја 2017. био је независни саветник у Министарству рударства и енергетике.

Након што је 2008. дипломирао на Универзитету Џон Незбит у Београду (Мегатренд) на Факултету за међународну економију, Кон је радио у брокерској кући Брокер, потом као ревизор у компанији Финодит. Мање од две године провео је као економски консултант у Агенцији за хемикалије.

Слободан Кон је Прву београдску гимназију уписао 1998, а две године касније похађао је и средњу школу у америчком граду Сент Луис. Након основних студија, Кон је диплому мастера стекао на приватном факултету Сингидунум 2015. године, на тему „Процене вредности бренда“.

Ања Кисић је у Ер Србији од октобра прошле године као менаџерка корпоративних комуникација, а пре тога је две године радила у маркетингу НЕПИ Роцкцастле, фирме која управља тржним центром Променада у Новом Саду.

Дарија Кисић Тепавчевић и Предраг Кон (Фото: Слободан Миљевић/Влада Србије)

На Филозофском факултету у Новом Саду завршила је комуникологију и новинарство, а диплому мастера стекла на ФОН-у у Београду, пре седам година. Радила је и у Нинамедији, као и МЦФ МегаКом филму.

Етихад сада у Ер Србији има свега 18 одсто капитала, док је 82 одсто у рукама Владе Србије, односно државе. Држава је део акција Етихада преузела крајем прошле године, а то се десило, како су тада објаснили у Ер Србији, због отклањања поремећаја у привреди проузрокованих пандемијом ковида 19.

Тада је генерални директор Данкан Нејсмит рекао како су због те помоћи створене основе за даље несметано пословање и да ће, „уз темељне мере рационализације пословања компаније које су већ увелико у току, Ер Србија моћи да превазиђе тешкоће, учврсти своју позицију лидера у региону и настави да пружа директан и индиректан допринос српској економији, пре свега саобраћају и туризму“.

Последњих пет година, према финансијским извештајима, Ер Србија пословала је са добитком, изузев прошле године када је минус на рачуну био девет милијарди динара.

Пре тога од 2017. до 2019. нето добитак је прелазио милијарду динара, али се постепено „топио“, те је пре четири године био 1,9 милијарди, а 2019. 1,1 милијарду динара.

И пре него што је 2013. Јат продат Етихаду одлука о томе донета је након губитка који је у том тренутку био неких 73 милиона евра. Прошле године оборен је тај неславни рекорд јер је губитак Ер Србије, због, између осталог, немогућности да послује нормално услед кризе са пандемијом, био већи од 77 милиона евра.

Опрема: Стање ствари

Љ. Буквић

(Данас, 15. 9. 2021)

Дарија Кисић о запошљавању у Ер Србији: Наведена дама није моја рођака

Министарка за рад, запошљавање борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић негирала је данас тврдње да је њена рођака Ања Кисић запослена у ЕР Србији на високој менаџерској функцији.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: ФоНет)

„Наведена дама није моја рођака“, кратко је за Нова.рс одговорила Кисић у СМС поруци.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Нова.рс/Данас, 15. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Ministarka izvrce istinu

Оставите коментар