Ива Бајковић: Попис у Црној Гори поново представљен као „великосрпски“ баук

За све грађане Црне Горе попис треба да буде могућност да се у складу са фундаментима европских политичких права и људских права изјасне слободно и без притисака

Ива Бајковић (Извор: Етос прес)

Подстакнута све чешћим саопштењима политичких и оних актера на домаћој сцени којима се покушава од предстојећег пописа створити великосрпски баук, морам да скренем пажњу на неколико ствари ослањајући се на доступну документацију и изворе.

Претпостављам да сте упознати са чињеницом да је Влада Црне Горе на сједници одржаној 30.05.2021. године усвојила документ под називом “Информација о стварању услова за потребе спровођења пописа становништва“ .

У том документу на 9 страна достављене су сљедеће информације:

За потребе предстојећег пописа становништва Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија координира са надлежним институцијама спровођење активности на уносу података у Регистру кућних бројева, улица и тргова – Адресном регистру по општинама.

За реализацију ове обавезе одговорни су:

Јединице локалне самоуправе, у дијелу спровођења чл. 10а, 11 и 12 Закона о територијалној организацији Црне Горе, обезбјеђивања услова за унос података у Регистру кућних бројева, улица и тргова -Адресном регистру, и то спровођење обуке службеника за коришћење Адресног регистра, обезбјеђење интернет конекције, штампача, скенера и радне станице.

Дритан Абазовић: Нема услова за попис у Црној Гори до краја године, у Темељном уговору све исправљено

Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија у дијелу праћења примјене Закона о територијалној организацији Црне Горе (,,Сл. Лист Црне Горе”, бр. 54/11, 26/12, 27/13, 62/13, 12/14, 3/16, 31/17, 86/18 – Одлука УС ЦГ и 3/20), као и Министарство финансија и социјалног старања и Управа за катастар и државну имовину у дијелу имплементације Закона о државном премјеру и катастру и пружања подршке јединицама локалне самоуправе у поступку уноса података у овом регистру.

Анализом података, наводи се даље у овом документу, констатовано је да нису испуњени услови за унос података јер локалне самоуправе нису до краја завршиле процес. Тачније само 9 је испунило све критеријуме, али оно што је такође важно је да је Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија дало рок од мјесец дана локалним самоуправама да испуне све предвиђене критеријуме. У преводу, дозвољено је да градоначелници имају право да неименованим улицама одреде назив и бројеве како би се процес убрзао. И то је врло банална процедура. Ми до сада немамо информацију о томе шта је поменуто Министарство урадило и да ли је било неких помака. Подгорица је узгред испунила све предвиђене критеријуме.

Треба додати и да “За потребе уноса података и спровођења предстојећег пописа становништва није потребно имати комплетиране све наведене податке, већ само оне који су неопходни за одређивање адреса (подаци везани за насеља, улице, тргове и кућне бројеве)“ – о чему такође воде рачуна орган управе односно некадашња Управа за некретнине а садашња Управа за катастар и државну имовину, која је спроводила активности на успостављању Регистра кућних бројева, улица и тргова уз подршку Владе Краљевине Норвешке. Тако је припремљено апликативно web рјешење које је тестирано и спремно за имплементацију а које је унифицирано за све јединице локалне самоуправе, са могућношћу надоградње у складу са њиховим захтјевима и потребама. Уз то, успостављена је комуникација са релевантним институцијама у циљу стварања предуслова за попуњавање и стављање у функцију регистра.

Демократски фронт: Ако не буде пописа, неће бити ни ове владе! Доста је било!

Закон о попису са друге стране је врло једноставан правни акт од свега 4 ставке гдје је једино потребно измијенити заглавље у складу са годином у којој се одржава попис. За све наведено је било потребно свега 3 дана да се одради. ТРИ дана !!

То што Монстат још увијек није завршио припреме за спровођење законом предвиђеног пописа је само доказ да се морају по хитном поступку смијенити челни људи како би се деблокирало функционисање и спровођење припрема за попис.

Што се тиче политичке злоупотребе пописа, ако је вама добијање правног механизма за чишћење бирачког списка од фантом гласача злоупотреба, онда ви и ја не говоримо истим језиком.

За све грађане Црне Горе попис треба да буде могућност да се у складу са фундаментима европских политичких права и људских права изјасне слободно и без притисака. Зато не могу да се не запитам: зашто је попис од стране одређених структура садашње власти (хистеричну опозицију не рачунам у релевантне изворе) –  представљен поново као ‘великосрпски’ баук?

Наслов и опрема: Стање ствари

(Етос, 9. 9. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар