Бакир Изетбеговић: Поштовао бих СПЦ када би она поправљала свој народ

Изетбеговић изнео тешке оптужбе на рачун поч. митрополита Амфилохија, наводећи да је он муслимане називао „лажним људима“, као и на његовог наследника Јоаникија који Црногорце назива „печуркама које ће нестати“

Бакир Изетбеговић (Фото: Н1)

Лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је да би поштовао Српску православну цркву (СПЦ) када би она, како је навео, поправљала свој народ.

Коментаришући изјаве председника Србије Александра Вучића, који је поводом недавних дешавања у Црној Гори рекао да је лидер СДА некомпетентан да говори о православљу, Изетбеговић је да рекао да „поштује све вернике и људе који се боје бога“, те да би „поштовао и Српску православну цркву када би она поправљала свој народ“.

„Поштовао бих и СПЦ када би она поправљала свој народ, што је улога свих верских заједница, служила богу и добру, а супротстављала се злу и зликовцима. Нажалост, све време рата челни људи СПЦ-а су затварали очи пред ужасним злочинима и давали подршку Младићу, Шешељу и Аркану…“, казао је он у интервјуу за сарајевски портал Кликс.

Изетбеговић је изнео тешке оптужбе на рачун покојног митрополита црногорског Амфилохија, наводећи да је он муслимане називао „лажним људима“, као и на његовог наследника Јоаникија, који, како је казао, Црногорце назива „печуркама које ће нестати“.

Милорад Додик: Сарајево очишћено од Срба, СДА настала у џамији

Говорећи о својој недавној изјави да је „један од највећих проблема великосрпски национализам, који траје 170 година и да само мијења облик и интензитет“, Изетбеговић је рекао да „временима криза, ратова и безвлашћа великосрпски национализам убија, руши и протерује све што није српско“.

„У временима мира он покушава да доминира, да проводи апартхејд и да влада над другима. То стање живимо сада – политички лидери Срба сматрају да имају право на доминацију“, казао је он.

Према његовим речима, српски лидери сматрају да у државним институцијама РС „имају право запослити само Србе, да имају право увести православне славе тим институцијама и школама, да имају право бошњачкој деци забранити уставом загарантовано право на босански језик, да имају право у Београду штампати књиге за децу у РС из којих ће и мали Бошњаци и Хрвати учити ‘српске истине’, да имају право славити ратне злочинце, давати им уточиште у Србији, негирати геноцид, супротстављати се одлукама Хашког трибунала и Уставног суда БиХ..“

„Једини одговор на то је упорна градња снажне државе, која гарантује владавину закона и једнакост људи, државе која је увезана у модерне асоцијације попут Европске уније и НАТО савеза“, навео је лидер СДА.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 9. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар