Амерички научник: Знао сам за корону две недеље пре него што је Пекинг пријавио прве случајеве

Јан Липкин, епидемиолог Универзитета Колумбија, рекао да га је о новом вирусу обавестио Лу Јиахаи, партнер истраживач са Универзитета Сун Јат-сен у Гуангџоу, у јужној Кини

Фото: CC0/Unsplash/CDC

Јан Липкин, епидемиолог Универзитета Колумбија и специјалиста за заразне болести, познат по раду на сузбијању корона вируса САРС и који је током те кризе помагао и Кини и САД, тврди да је био упознат са епидемијом SARS-CoV-2 у кинеском Вухану више од две недеље пре него што је Пекинг обавестио Светску здравствену организацију.

У разговору са редитељем Спајком Лијем за нову документарну серију ХБО-а, Липкин је рекао да је сазнао за избијање епидемије 15. децембра, 16 дана пре него што су кинеске здравствене власти обавестиле Светску здравствену организацију 31. децембра.

Он је рекао да га је о новом вирусу обавестио Лу Јиахаи, кинески пријатељ и колега, партнер истраживач са Универзитета Сун Јат-сен у Гуангџоу, у јужној Кини.

Кинеске медицинске власти тек су крајем децембра 2019. схватиле да имају посла са фундаментално новим вирусом, на основу појављивања пацијената са сличним, тешким симптомима сличним упали плућа који потичу углавном из града Вухана почевши од 8. децембра. До краја месеца, они су те случајеве повезивали са велепродајном тржницом морских плодова, што је довело до сумње да је вирус са животиња прешао на људе. Више од годину и по дана касније, још увек није откривена коначна веза која доказује ширење вируса са животиња на људе.

Званичник СЗО: Радник лабораторије у Вухану могући нулти пацијент заражен короном

Липкин (68) је добио признања и у Сједињеним Државама и у Кини за свој рад саветујући две владе у вези са њиховим одговором на избијање САРС-а почетком двехиљадитих и помагао је кинеској влади да „процени стање епидемије, идентификује празнине у науци и развије стратегију за сузбијање вируса и смањење морбидитета и морталитета“. У САД се придружио радној групи Министарства одбране како би помогао у сличним задацима.

У првим данима избијања епидемије корона вируса 2019. године, Липкин је предвидео да ће нови вирус изазвати мање смрти од САРС-а. Он је крајем јануара 2020. отпутовао у Гуангџоу, где се састао са високим медицинским саветницима кинеских влада. Касније се заразио ковидом-19 и лечио се хидроксихлорокином, леком против маларије, који је бивши председник Доналд Трамп сматрао чудотворним, али су га амерички медији и неки научници исмејали као неефикасан или несигуран лек.

Липкин, који је такође познат по својој контроверзној подршци истраживању повећања функције, за које се неки амерички политичари и академици плаше да је можда одговорно за избијање вируса у Вухану, дуго је бранио Кину и њене напоре да сузбије пандемију. Доследно је негирао „било коју врсту лабораторијски заснованог сценарија“ као узрока пандемије, иако је временом ублажио реторику.

Кинеско министарство спољних послова: Лаборанти у Вухану нису имали ковид у новембру 2019.

Липкиново одељење у Колумбија Меилмен скул оф паблик хелт примило је више од милион долара грантова од Савеза за еколошко здравље између 2018. и 2020. Та невладина организација са седиштем у САД финансирала је и потенцијално опасна истраживања корона вируса слепих мишева на Институту за вирусологију у Вухану.

Неки амерички званичници тврдили су да је SARS-CoV-2 можда генетски модификован вирус и да је „исцурео“ из лабораторије у Вухану пре него што је изазвао глобалну пандемију. Кинески званичници категорички су порекли ове тврдње, а прошле недеље су америчке обавештајне агенције објавиле кратак, несређен резиме дуго очекиване истраге о пореклу ковида 19, у коме се наводи да се вирус „вероватно појавио и инфицирао људе кроз почетну малу изложеност која се догодила најкасније у новембру 2019. године “, при чему су се први познати случајеви појавили у Вухану у децембру исте године.

Америчка обавештајна заједница закључила је да вирус „није развијен као биолошко оружје“ а „већина“ њених агенција „процењује да SARS-CoV-2 вероватно није генетски модификован“, иако две агенције верују да „није био довољно доказа за било какву процену“.

Америчко истраживање тврди да је могуће да је корона вирус исцурио из кинеске лабораторије

Вашингтон и Пекинг се узајамно оптужују за изазивање глобалне пандемије корона вируса, катастрофе која је проузроковала више од 4,5 милиона смрти, разорила економије широм планете и довела до озбиљних ограничења личних слобода у неким земљама, преноси Спутњик интернешнал.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 5. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Волео бих да знам да ли је некоме ишта јасније, након читања овог чланка? Као и обично, преовлађују речи „вероватно“, „можда“, „претоставља се“ и сличне и игледа да је једини циљ да се читаоц збуни и убеди у мистериозност и опасност целе појаве.

Оставите коментар