Центар за контролу и превенцију заразних болести САД: Делта варијанта не изазива теже случајеве код младих

Постотак деце и адолесцената који су примљени у болницу због тешког облика болести био је сличан пре раздобља кад је делта варијанта постала доминантна и током њега, стоји у студији

Извор: Shutterstock

Делта варијанта корона вируса не изазива теже случајеве ковида-19 код деце и адолесцената у односу на друге варијанте вируса, показали су први подаци из студије које су објавиле америчке здравствене власти.

Забринутост због последица делта варијанте на младе расте већ неколико недеља у САД, због растућег броја хоспитализоване деце.

Центар за превенцију и контролу болести (CDC), главна савезна агенција за јавно здравство  у земљи, проучила је податке пацијената хоспитализованих због ковида-19 у 99 округа у 14 савезних држава.

Агенција је упоредила раздобље од почетка марта до половине јуна с оним од половине јуна до краја јула, када је делта постала доминантна у Сједињеним Државама.

Зоран Гојковић: Сви ће се заразити корона вирусом на јесен и зиму

Између та два раздобља стопа хоспитализације деце и младих до 17 година порасла је пет пута.

Међутим, „постотак деце и адолесцената који су примљени у болницу због тешког облика болести“, на пример примљених на интензивну негу, „био је сличан пре раздобља кад је делта варијанта постала доминантна и током њега“.

Осим тога, студија показује и да вакцине добро штите адолесценте против делта варијанте, јер је проценат хоспитализације око десет пута виши за невакцинисане. У САД од 12 година може се добити вакцина Фајзер.

CDC ипак наглашава да је број тешких случајева ковида-19 између половине јуна и краја јула код деце и младих био премали да би поређења била у потпуности релевантна.

Европска агенција за лекове анализира нежељене ефекте после вакцинације против ковида

Наглашава да је податке нужно пратити даље у будућности.

Опрема: Стање ствари

(N1, 4. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар