Зоран Гојковић: Сви ће се заразити корона вирусом на јесен и зиму

Све зависи од тога ли ће вирус имати већих мутација, да ли ће се догодити сценарио великог броја оболелих у експоненцијалном расту, какав нисмо имали, нагласио покрајински секретар за здравство

Зоран Гојковић (Фото: Н. Марјановић)

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је данас да ће се сви на свету заразити корона вирусом на јесен и зиму јер он није искорењен.

„Коронавирус бивствује у простору и у предстојећем периоду сви ће се заразити. Вакцинисани ће бити у знатно повољнијој ситуацији, њихов организам због вакцине препознаће вирус и створиће заштиту”, казао је Гојковић за ТВ Прва.

Говорећи о вакцинацији здравствених радника, Гојковић је навео да је имунизовано 80 одсто њих али је додао да је потребно додатно радити на томе.

„Здравствени радници су мало неозбиљни за своје здравље и веома често оно што саветују другима не примењују на себи. Они морају да буду пример да је вакцинација кључна ствар да изађемо из овог стања”, нагласио је он, преноси Бета.

Бранимир Несторовић: Сулудо вакцинисати децу од болести од које не оболевају

Гојковић је истакао да подаци у свету показују да је 99 одсто умрлих невакцинисано, као и да је невакцинисано било 90 одсто хоспитализованих.

„Проблем је што је и даље велики број људи невакцинисан. Међу тим великим бројем вирус може да циркулише, мутира и да се догоди да мутацијом људи који су вакцинисани изгубе адекватан одговор на вирус”, нагласио је Гојковић.

Говорећи о процесу имунизације на корона вирус у Србији, навео је да је вакцинисано 51,7 одсто пунолетне популације, а да је тренутно међу хоспитализованим највише грађана старости између 30 и 45 година.

На питање како ће се одвијати епидемија након што је почела нова школска година, Гојковић је рекао да ће у септембру тек бити проблема зато што велики број других вируса циркулише међу децом.

Истакао је да је због тога потребно да постоји озбиљна колективна свест о корона вирусу и деци, а да је то веома тешко постићи јер још увек није толико опасан по ту популацију.

„Због разлике у имуном систему деце вирус није опасан по децу, али вирус може да мутира тако да више не одговара имуном систему деце и зато старији морају да се вакцинишу”, казао је он.

Председник Удружења педијатара Србије: Због затуцаности људи у Србији мало деце вакцинисано

Говорећи о ковид-пропусницама, Гојковић је рекао да увођење тог система зависи од прилива новозаражених и попуњености болничких капацитета.

Он је казао да Кризни штаб свакодневно анализира епидемиолошку ситуацију и додао да, иако је повишен број новозаражених, број хоспитализованих није драматичан.

„Све зависи од тога ли ће вирус имати већих мутација, да ли ће се догодити сценарио великог броја оболелих у експоненцијалном расту, какав нисмо имали”, нагласио је Гојковић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар